Hlavní obsah

Alternativy učení v karanténě aneb Tipy jak na domácí školu

Foto: ESB Professional, Shutterstock.com

Foto: ESB Professional, Shutterstock.com

Reklama

Škola je zavřená, ale o povinnosti děti nepřišly. A vy, ač jste o to možná nikdy nestáli, jste se dočasně stali domácími učiteli. Máme pro vás tipy, jak potomkům výuku doma zpestřit a celé si to tak usnadnit.

Článek

Školáci jsou od středy doma, a ač se učitelé snaží a posílají dostatek domácí přípravy, sem tam se může objevit nuda nebo je potřeba s dítětem pracovat intenzivněji. Jenže většina rodičů nemá pedagogické vzdělání a o domácí škole nikdy ani nesnili. Zapátrali jsme proto po užitečných stránkách se zajímavými úkoly, díky kterým bude i karanténa hrou.

UčíTelka

V pondělí 16. března spustila Česká televize speciální zábavně-vzdělávací projekt, díky kterému se budou děti učit s televizní obrazovkou. S odbornou garancí ministerstva školství bude program UčíTelka vysílán zatím po dobu jednoho měsíce a žáci prvního stupně si díky němu každé všední dopoledne procvičí český jazyk, matematiku, prvouku... Jednotlivými bloky vždy provede učitel a v televizní školičce bude i pár žáků. První den si tak prvňáčci opakovali písmenka, druháci si procvičili tvrdé a měkké souhlásky a došlo i na cvičení se zlatým olympionikem Davidem Svobodou (34).

Scio testy zdarma

Společnost Scio, jako jedna z největších vzdělávacích institucí, na zavření škol ihned zareagovala a zpřístupnila školám i rodičům Testy do hodin zdarma. Procvičování českého jazyka a matematiky je tak možné pomocí krátkých testů, a to pro děti od třetí třídy základních škol i pro středoškoláky.

Foto: Monkey Business Images, Shutterstock.com

Bude to asi škola pro všechny, ale nakonec není špatné si znalosti trochu oprášit, co říkáte?Foto: Monkey Business Images, Shutterstock.com

Včelka

Pro domácí trénink čtení (ale i angličtiny nebo španělštiny) vyzkoušejte bezplatný program Včelka. Pomáhá malým školákům při procvičování čtení, sluchového vnímání, paměti a pozornosti. Najdete tu spoustu zajímavých cvičení typu pexeso, rýmování nebo doplňování písmen. A navíc podle toho, jak se žáček zlepšuje, se mu zvyšuje obtížnost a vám o tom chodí informační e-maily – a to vás jistě potěší. Dítě zase namotivuje, že za úspěšně dokončené úkoly získává penízky, za které si pak může nakupovat zvířátka a vybavit si svoji místní zoo, zaplnit zimní krajinu nebo výjev z džungle.

Škola s nadhledem

To se lehko řekne, že by se škola měla brát s nadhledem. Ale dětem školní docházka chybí a vám se tak trochu objevila doma a musíte se s tím všichni vypořádat. Pomůžou v tom také elektronické učebnice nakladatelství Fraus, prostředí pro on-line komunikaci učitelů s žáky neboli vzdělávací portál Fred a zmíněná Škola s nadhledem, která je ideální pro zábavné procvičování v domácím prostředí – a to pro žáky jak základních, tak středních škol.

Nová škola

S domácí výukou se rozhodlo zdarma pomoci i nakladatelství Nová škola. Nabízí rodičům interaktivní a multimediální učebnice, které umožní procvičovat aktuální látku. Kromě učebnic tu najdete i další cvičení, videa nebo nejrůznější zajímavosti. A pokud vás více zajímá matematika, mrkněte na Matýskovu matematiku, kde kromě učebnic najdete i tisíce výukových videí.

Angličtina s Broňou

Nadšený učitel Broňa a jeho on-line lekce budou bavit vás i děti. Díky Angličtině s Broňou si společně zopakujete záludné gramatické obraty a nejčastější chyby ve výslovnosti. Naučíte se správně používat spojení, která dělají problémy i rodilým mluvčím. A pozor! Angličtina je vážně jednoduchá, vždyť 25 % anglického textu je tvořeno jen deseti nejčastějšími slovy. Víte, která to jsou? Broňa ano a nadšeně se s vámi o tuto informaci podělí.

Foto: Alena Ozerova, Shutterstock.com

Teda, ve škole je angličtina někdy trochu nuda, ale může to být i legraceFoto: Alena Ozerova, Shutterstock.com

Věda na doma

Mnohé vzdělávací situace zareagovaly na výjimečnou situaci krásnými vstřícnými gesty. A protože nejen českým jazykem a matematikou by se měl školák bavit, nabízí Akademie věd rodičům tipy na domácí pokusy, on-line zdroje pro výuku, elektronické verze časopisů, on-line výstavy a podobně. A nadšení vědci a vědkyně zase nabízejí streamované přednášky pro nejmladší posluchače. Sledujte na sociálních sítích hashtag #veda_na_doma.

Tělocvik v obýváku

Ve škole se děti minimálně dvakrát týdně protáhly v rámci hodin tělocviku, ale pokud nemáte zahradu nebo les na dosah, je to teď s pohybem trochu náročnější. A nechat je kroužit jako koně okolo konferenčního stolku není úplně vhodné. Štěpánka Štrougalová z Baby Clubu Juklík doporučuje hru se židlemi: postavte dvě židle „zády k sobě“ a natáhněte mezi ně provaz; s dětmi jej pak podlézejte, provaz postupně snižujte. Případně můžete ze židlí udělat slalom a zdolávat ho po čtyřech. Máte doma molitanové míčky? Pak zkuste tip Kristýny Přibylové, zakladatelky Monkey’s Gym: házejte jimi o volnou zeď nebo z útrob skříně vytáhněte raketu a soutěžte, kdo vydrží pinkat do vzduchu a udržet míček na raketě co nejdéle.

Atlas (nejen) pro výuku zeměpisu

Je jeden z předmětů, který doma vaše dítko musí zvládnout, i zeměpis? Pak zkuste novinku Atlas od Mapy.cz. Je to prima pomůcka (nejen) pro učitele zeměpisu, která (nejen) dětem pomůže objevovat svět a odhalovat souvislosti ve věcech, o kterých se učí a o kterých se třeba mluví v televizi. Na Atlasu se stále pracuje, je v současné chvíli bez registrace a v tzv. beta verzi, ale určitě půjde o fajn doplnění ke standardní výuce.

Domácí logopedie  

Chodili jste pravidelně s potomkem do logopedické poradny, teď je procvičování na vás a už si nevíte rady? Zkuste se podívat na web Hláskování s Lipánkem. Najdete tam videa, díky kterým budete moci trénovat výslovnost dítěte formou hry. Díky šikovné paní logopedce a dětem ve videích se váš potomek určitě rád zapojí a rozhodně to nebude brát jako prudu. 

Máte další tipy, jak děti doma rozvíjet hrou? A víte, jak poznáte, že je dítě připraveno na gympl?

Reklama

Načítám