Hlavní obsah

Vyšetření plodové vody - je důvod se bát?

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Během těhotenství vás čeká mnoho vyšetřeníFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Často říkáme: ať je to, co je to, hlavně když to bude zdravé! Dáváme tak najevo, že zdraví našeho budoucího dítěte je pro nás nejdůležitější. Jsme ochotné proto podstoupit celou řadu vyšetření. Ale třeba kolem vyšetření plodové vody (amniocentézy) panuje celá řada nejasností a obav. Pokusme se na tyto otázky odpovědět.

Článek

Vyšetření nejenom pro starší matky

Ačkoliv má většina lidí amniocentézu spjatou s odhalením plodu postiženého Downovým syndromem, ve skutečnosti lze poznat vad mnohem více. Na vyšetření vás lékař pošle tedy nejenom, když budete těhotná ve věku, kdy je riziko tohoto postižení vyšší (od 35, respektive 38 let), ale i v případě, že ve vaší rodině byl zaznamenán případ vývojové vady či opakované potraty.

Amniocentéza vám bude také doporučena na základě předchozího biochemického rozboru, který se provádí z krve matky. "Biochemický rozbor absolvujete v prvním trimestru těhotenství. Zkoumá se v něm hodnota dvou biochemických markerů: hormonu beta HCG a proteinu PAPP-A. Jejich odchylky totiž mohou znamenat vyšší riziko postižení. Toto vyšetření se kombinuje ještě s dalším vyšetřením tzv. šíjového projasnění. To je ultrazvukové vyšetření záhlaví plodu, konkrétně měření síly prostoru, resp. tekutiny, která je pod kůží zátylku plodu, a její zvýšené množství může také signalizovat možnost tohoto syndromu," vysvětluje gynekoložka Martina Hourová.

Amniocentéza nebolí

Amniocentéza není rozhodně povinná. Každá žena má právo ji odmítnout, ale musí podepsat vyrozumění, že přebírá za tuto situaci rozhodnutí. A to i v případě, že se má na tento zákrok objednat, ale rozhodne se, že na ni nepůjde. Jde o velmi spolehlivé vyšetření, ale měly byste vědět, že i zde jisté riziko existuje, a to riziko potratu. Čísla bohužel nejsou zcela přesná, ale udává se, že zhruba půl až dvě procenta žen, které amniocentézu absolvují, může nechtěně potratit. Vyšetření plodové vody se provádí v druhém trimestru těhotenství, tedy během 15.-20. týdne těhotenství. Před zákrokem byste neměly minimálně tři hodiny jíst a měly byste se dostavit s plným močovým měchýřem.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Nejdříve podstoupíte vyšetření ultrazvukemFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Po příchodu do zařízení (většinou se objednává na brzké ranní hodiny) se uložíte na lůžko a lékař vám bude po břiše přejíždět ultrazvukem. Pomocí ultrazvuku kontroluje polohu plodu neustále i během zákroku, aby nemohlo dojít k poranění. Poté do místa vpichu aplikuje znecitlivující injekci a místo probodne speciální dutou jehlou a přes břišní stěnu se dostane do dělohy, kde odebere zhruba 15-30 mililitrů plodové vody.

Plodová voda obsahuje buňky vyvíjejícího se plodu, které je třeba ještě dále kultivovat, aby se mohly podrobit rozboru. "První předběžné výsledky mají některé laboratoře již do 48 hodin, jinak kultivace trvá zhruba 14 dnů, ale může trvat i déle. Buňky poté projdou genetickým rozborem, který odhalí poruchy genetické, jako je třeba právě zmíněný Downův syndrom. Následuje rozbor biochemický, který odhalí další možné vady, např. Meckelův syndrom nebo poruchy CNS (centrální nervové soustavy)," dodává lékařka Martina Hourová.

Dopadlo to špatně...co teď?

V případě, že testy podezření na určitou vadu potvrdily, je vám nabídnut potrat a je na vás, jak se rozhodnete. Nutno však přiznat, že jde většinou už o pokročilé těhotenství, takže jde o invazivnější zákrok, který můžeme přirovnat k porodu, bohužel ale ne se šťastným výsledkem...V každém případě je dobré, že člověk tuto možnost rozhodnutí má a může tak přebrat osud do svých rukou.

Máte zkušenost s tímto vyšetřením? Dokázaly byste pokračovat v těhotenství, i kdybyste zjistily, že vaše dítě bude těžce postižené? Napište nám na info@prozeny.cz.

Reklama

Související témata:

Načítám