Hlavní obsah

Jídelníček proti stárnutí: Tyhle potraviny chrání srdce, snižují cholesterol a omlazují vzhled

Foto: lithian, Shutterstock.com

Foto: lithian, Shutterstock.com

Reklama

Přibývající věk nezastavíte, to je pravda. Avšak se stárnutím kůže, vlasů a zkrátka celého zevnějšku, s tím už se něco dělat dá! Máme pro vás tip na jídelníček složený z potravin, které se pyšní výbornými anti-aging vlastnostmi.

Článek

Chcete vypadat dlouho mladě? Pak musíte tkáně celého organismu odpovědně a kvalitně vyživovat. „Nejlepší je jíst pravidelně každé tři hodiny, pestře a vybírat čerstvé potraviny. Důležitý je i pitný režim, kdy byste denně měli vypít nejméně 1,5 litru neslazené vody,“ uvádí základní pravidla Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně z Naturhouse.

Ono je to vlastně velmi jednoduché. Omlazující účinky má takový životní styl, který je založený na pravidelné dávce aktivního pohybu, minimalizaci stresu a vyvážené výživě. A právě strava nabízí spousty možností: existují způsoby, jak ji udělat extra omlazující. Poradíme vám, na které potraviny se zaměřit!

Jezte antioxidanty

„Antioxidanty pomáhají organismu bojovat s volnými radikály, které způsobují oxidační stres, záněty a různá onemocnění,“ vysvětluje Veronika Likóová ze společnosti Bonaloka. Oxidační stres se považuje za původce stárnutí všech tělesných tkání a stejně tak stojí i za stárnutím předčasným. Právě proto je doplňování antioxidantů základním bodem anti-aging jídelníčku.

Jako antioxidanty se označují například vitaminy (vitamin A, K, B3...), pak také kartenoidy (existuje několik set druhů a je to třeba betakaroten, lykopen nebo astaxanthin), flavonoidy, některé minerály (selen, zinek...) a další.

Výborné antioxidační vlastnosti má vitamin C, jehož zdroji jsou kromě citrusů (pomeranč, citron, grep…) také brusinky nebo šípky. Neméně kvalitní antioxidanty obsahují i oblíbené pochoutky – třeba kakao, víno či bobulovité ovoce, zejména ostružiny, maliny a borůvky.

Borůvky jsou bohaté na ovocné flavonoidy, které mají skutečně skvělé antioxidační účinky. „Tyto látky přispívají ke správné funkci žil, respektive pomáhají zpevňovat žilní stěny a tím předcházet nevzhledným pavučinkám, popraskaným žilkám či přímo křečovým žilám,“ popisuje výživová poradkyně Věra Burešová.

Nezbytnost zvaná omega-3

Zdravé tuky, kterými nejčastěji rozumíme omega-3 mastné kyseliny, jsou opravdu veledůležitou součástí zdravého jídelníčku. Kromě toho, že posilují srdce a snižují špatný cholesterol, mají i výborný vliv na kondici a pružnost pleti. Dobře se dají doplnit prostřednictvím konzumace ryb či přímo rybího tuku. Vsadit ale můžete také na panenské oleje, ořechy nebo semínka – bohaté zdroje jsou chia a lněná.

Foto: JulijaDmitrijeva, Shutterstock.com

Zdravé tuky omlazují cévy i pleťFoto: JulijaDmitrijeva, Shutterstock.com

Zinek a koenzym Q10

Kromě zdravých tuků dodají ořechy vašemu tělu také pro pleť klíčový minerál zinek. Dále i populární koenzym Q10, který jistě znáte z reklam na kosmetické přípravky proti stárnutí. „Tato látka má regenerační účinky, podporuje správnou činnost srdce, je to takový malý elixír mládí. Zinek je nezbytný pro správnou funkci imunitního systému. Kromě ořechů obsahuje zinek a Q10 také brokolice a mořské plody,“ popisuje Věra Burešová.

Perfektní pleť i vlasy díky železu

Železo ženám velmi často chybí. Nezřídka je to způsobeno menstruačním krvácením, kdy tělo obecně ztrácí některé minerální látky. Kvůli nedostatku železa se pokožka vysušuje, bledne, navíc slábnou vlasy i nehty, což vede k celkově staršímu vzhledu. Proto je nutné tuto minerální látku svědomitě doplňovat prostřednictvím stravy. Mezi nejlepší zdroje patří quinoa, vajíčka, červené netučné maso, mořské plody, ořechy, listová zelenina a luštěniny.

Jídelníček s anti-aging efektem

Chcete si vyzkoušet jídelníček, který vás přímo obrňuje proti stárnutí? Výživová poradkyně Věra Burešová pro vás připravila malou ukázku.

  • Snídaně - šípkový čaj, vaječná omeleta se zeleninou, plátek kváskového žitného chleba
  • Svačina - 2 pomeranče a hrst ořechů
  • Oběd - krémová brokolicová polévka, plátek dušené ryby se zeleninou, vařený brambor ve slupce
  • Svačina - borůvky s polotučným tvarohem a lžičkou lněných semínek
  • Večeře - červená čočka se zeleninou
Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Suchá řasa s 5% obsahem astaxanthinu, což je nejsilnější přírodní antioxidant. Prodává Bonaloka. Cena za balení na dva až čtyři měsíce užívání 499 Kč. Rybí tuk v kapslích od VitaHarmony jako jeden z nejlepších zdrojů omega-3. Prodává Grizly. Cena 175 Kč za balení o 150 kapslíchFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Prášek ze stromu moringa od Iswari je zdroj rostlinných bílkovin obsahující až 46 antioxidantů a přes 90 vitaminů, minerálů a vlákniny. Prodává Folly. Cena 238 Kč za 125 g. Floradix Železo + je doplněk stravy, jehož receptura s obsahem železa, ovocných šťáv, bylinných výtažků a vitaminů B posílí tělo zevnitř i zvenku. Seženete v lékárnách. Cena 259 Kč za 250 mlFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Bylinný čaj Naturalis, směs černého čaje a rooibosu s tóny bylinek a koření, působí antioxidačně, podporuje zdraví pleti i činnost imunitního systému. Prodává Bioo. Cena 99 Kč za 70 g. Šťáva Açai Berry od Allnature napomáhá při detoxikaci, působí proti předčasnému stárnutí organismu, podporuje oběhový systém a srdce. Prodává Folly. Cena 318 Kč za 500 mlFoto: Archiv firem

Máte obavy ze stárnutí?

Reklama

Související témata:

Načítám