Hlavní obsah

Antioxidant, chránící ženám štítnou žlázu a mužům prostatu

Foto: Evan Lorne, Shutterstock.com

Foto: Evan Lorne, Shutterstock.com

Reklama

Na imunitu platí vitamin C, proti únavě nasaďte béčko, na křeče či bolest hlavy pomůže hořčík. Možná ale v jídelníčku zanedbáváte selen, který přitom prospívá hormonální rovnováze i vašemu srdci.

Článek

Selen si lidské tělo neumí samo vytvořit, proto je nutné doplňovat ho stravou. Je to především významný antioxidant, který chrání buňky před stárnutím. Jeho nedostatek může vést ke kornatění tepen, naopak jeho dostatek chrání před kardiovaskulárními onemocněními. V poslední době razí vědci teorii, že je důležitý i v prevenci Alzheimerovy choroby, a také prospívá astmatikům.

Hlavně v zimě byste si ho měli hlídat, protože selen prospívá imunitě. Brání vývoji jak virových infekcí, tak bakteriálních zárodků a redukuje zánětlivé procesy v těle. Připisují se mu také protirakovinné účinky. V jakých potravinách ho najdete?

Kde najdete selen

Ženské tělo potřebuje denně 50 až 100 mikrogramů (μg), mužské až 200 mikrogramů. Nejvíce ho najdete v rybách: pro představu – kilo lososa nebo tuňáka obsahuje 200–300 mikrogramů selenu. Vyšší množství dále obsahuje žloutek, drůbež, zázvor, ovesné vločky, oříšky – zejména para. Ze zeleniny je bohatým zdrojem selenu špenát, červená řepa nebo brokolice.

Maximální množství selenu je 900 mikrogramů na den, nepřekračujte ho, jinak hrozí nevolnost, průjmy, zvracení nebo vypadávání vlasů. Dlouhodobý nadměrný příjem selenu dokonce vyvolává křeče, neurologické změny až ochrnutí. Ale nemusíte se bát, doporučené množství potravou zřejmě nepřekročíte, Češi mají obecně selenu málo. Pozor ale u doplňků stravy, držte se vždy doporučeného dávkování!

Selen svědčí kuřákům

Selen na sebe dokáže poutat těžké kovy a odvádí je z těla, proto je to zásadní minerál pro lidi žijící ve městě a také pro kuřáky. Pomůže vám zbavit tělo olova, kadmia, arsenu a rtuti.

Zároveň uleví lidem s ekzémy (selen obecně patří mezi minerály, které napomáhají podpoře zdravé pokožky), ale i s dýchacími problémy nebo astmatem.

Foto: poom jung, Shutterstock.com

Kuřáci by měli zvážit možnost dodat tělu selen v podobě potravinových doplňkůFoto: poom jung, Shutterstock.com

V těhotenství i na plodnost

Plánujete-li miminko, selen by neměl v jídelníčku chybět, a to zejména v jídelníčku mužů. Zvyšuje množství a pohyblivost spermií a zlepšuje jejich kvalitu a schopnost oplodnit vajíčko. Zkoumají se i jeho protirakovinné účinky, zejména ve spojitosti s rakovinou prostaty.

Doporučuje se ale i těhotným ženám, snižuje riziko potratu či předčasného porodu, ale také onemocnění preeklampsie, které je příčinou až čtyřiceti procent úmrtí těhotných žen, a zároveň poškozuje vnitřní orgány plodu.

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Tělo nutně potřebuje selen během těhotenství, mimo jiné snižuje riziko potratuFoto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Po padesátce selen vyladí hormony

Selen patří mezi minerály, které pomáhají tlumit symptomy ženského i mužského přechodu, tedy působí na hormony. „Problémy přechodu lze zmírnit adekvátními opatřeními, mimo jiné tím, že dopřejete tělu pestrou a vyváženou stravu bohatou na vitaminy A, C, E a skupiny B. Pak jsou důležité hlavně minerály, kromě selenu například také magnesium, zinek a mangan,“ vysvětluje gynekolog a sexuolog Pavel Turčan. Hormonům ale selen pomáhá i u mladších ročníků, stará se totiž o správnou funkci štítné žlázy.

Chrání zrak

Vhodná výživa má důležitý vliv nejen na prevenci chorob, ale může být dokonce i lékem. To platí zejména pro váš zrak. „Degeneraci makuly, nejvýznamnější příčinu slepoty seniorů, způsobují mimo jiné volné kyslíkové radikály, které dokáže úspěšně zneškodnit zvýšený příjem antioxidantů, vedle selenu například také vitaminů A, C a E,“ vysvětluje Šárka Skorkovská, primářka oční kliniky NeoVize.

Selen si hlídejte, zejména pokud upřednostňujete vegetariánskou stravu. Zvažte i vitaminové doplňky. I při různých dietách dbejte na to, abyste měli v jídelníčku potraviny s vysokým podílem selenu. Jeho příjem byste měli zvýšit také při akutních infekčních onemocněních, například když dostanete chřipku.

Selen tělu doplňujte ideálně v kombinaci se zinkem, i ten má na organismus mnoho blahodárných účinků.

Reklama

Související témata:

Načítám