Hlavní obsah

Asie pro začátečníky aneb Proč byste měli jet na Langkawi?

Foto: Nataliia Sokolovska, Shutterstock.com

Foto: Nataliia Sokolovska, Shutterstock.com

Reklama

Který cestovatel nikdy neobjevil kouzlo Asie, jako by nebyl. Pokud stojíte na začátku objevitelské kariéry a strach z neznáma vám brání koupit si letenky na druhý konec světa, pak začněte na souostroví Langkawi. Je to totiž taková Asie pro začátečníky.

Článek

Souostroví Langkawi v Malajsii je k turistům velice laskavé a otevřené. Stejně jako jeho obyvatelé. Nabídne vám tři pralesy plné rozmanité fauny a flóry, azurově modré moře s bílými plážemi jako z katalogů a všudypřítomnou vstřícnost vůči turistům. Langkawi je tvořeno zhruba stovkou ostrovů, obydlené jsou jen čtyři. A většina toho hlavního se odehrává na největším z nich, který se jmenuje stejně jako celé souostroví.

Zorientovat se tu není nic složitého. Malajsie je známá svojí chaotičností, ale na Langkawi jako kdyby se zastavil čas. Hromadná doprava tady sice není, ale na letišti si můžete vypůjčit auto či skútr. Silnice jsou ve velice dobrém stavu a navíc přehledně značené. Jen si musíte zvyknout, že se tu jezdí vlevo. Pokud si netroufáte, obraťte se na turistickou centrálu, ta vám s dopravou pomůže. Stejně tak se můžete po ostrově dopravovat taxi, jeho řidiči z vás rozhodně nesedřou kůži.

Foto: Autorka

Jedním z největších taháků ostrova je vyhlídkový most Sky Bridge. Jen se tam musíte vydat tehdy, když neprší – jinak vás na něj nepustí a výhledy na mraky také nestojí za mocFoto: Autorka

Strážci ostrova a chlupatí zloději

Přírodu tady můžete objevovat z různých perspektiv. Pakliže jste vodní živel, určitě si udělejte výlet do pralesa po řece lemované mangrovy. Tyto podivné stromy rostoucí kořeny vzhůru slouží i jako přírodní protipovodňová zábrana. Zda zvolíte na prozkoumání kajak, anebo se raději necháte vozit na motorovém člunu, je jen na vás.

Jeden ze tří geoparků (všechny jsou zapsané v UNESCO) je Kilim Karst. Oči mějte na stopkách: budete-li mít štěstí, spatříte orla mořského, podle kterého je souostroví pojmenované (lang znamená orel, kawi červenohnědý, což odráží jeho barvu). S téměř stoprocentní jistotou narazíte také na opice. Žijí tu dva druhy – makakové a chápani. Nenechte se ale unést jejich roztomilostí a raději se od nich držte dál, jinak brzy zjistíte, proč vzniklo rčení „drzý jako opice“. I když je ostrov velice bezpečný, o kabelku by vás mohl připravit právě nějaký chlupatý zloděj.

Foto: Autorka

V roce 2004, kdy vlna tsunami zpustošila Thajsko, které leží na dohled, Langkawi ochránily husté lesy mangrovníkůFoto: Autorka

Jako v Rakousku

Od opic si odpočinete na Gunung Machinchang, druhé nejvyšší hoře ostrova, která leží v dalším geoparku Machinchang Cambrian. Možná vás v tu chvíli přepadne chuť jít si zalyžovat – nahoru vás totiž vyveze úplně stejná kabinková lanovka, jakou znáte z Alp. Jen se budete muset obrnit trpělivostí a vystát si frontu. Když budete mít kliku na počasí, Langkawi se vám odhalí v celé své kráse. Ti statečnější se mohou projít po Sky Bridge.

Foto: Autorka

Tvůrci lanovky se inspirovali u evropských kolegů: pod těmito kabinkami však není sjezdovka, nýbrž deštný pralesFoto: Autorka

Zpět do pralesa

Třetí zdejší geopark, který jako jediný není na hlavním ostrově Langkawi, se jmenuje Dayang Bunting Marble, v překladu Ostrov těhotné dívky. Nachází se tu stejnojmenné jezero a legenda praví, že pokud mají ženy potíže s početím, stačí se v něm vykoupat.

I tady při troše štěstí narazíte na zajímavé živočišné druhy, například na zoborožce, ptáky se silným zobákem, na kterém mají ještě výrazný hrbolek či roh – při pohledu na něj musejí svrbět ruce nejednoho plastického chirurga. Když se budete dobře rozhlížet, v korunách stromů spatříte i hady či veverky a v křoví při zemi zase dobře ukryté varany, obří plazy připomínající draky. O všudypřítomných motýlech ani nemluvím – žije jich tu několik stovek druhů.

Foto: Profimedia.cz

Rozhlížejte se kolem sebe – možná se vám poštěstí spatřit zoborožce Foto: Profimedia.cz

Zasloužený relax

Celou dobu možná čekáte, kdy přijde řeč na slíbené krásné pláže. Tak teď je ta pravá chvíle! Azurově modrá voda a běloskvoucí písek v tomto případě nejsou pouze lákadla z propagačních materiálů – místní obyvatelé si své přírodní bohatství velice hlídají a odpadky na plážích nenajdete.

Zaručeně nejznámější oblast, kde se nachází i krásná a rozlehlá pláž, se jmenuje Pantai Cenang. Soustředí se tu noční život a hlavní ruch, v restauracích a stáncích v okolí vychutnáte pravou asijskou chuť a nasajete malajsijského ducha. Jestli ale kari není vaším šálkem kávy, pak si na dovolenou zabalte spousty a spousty proteinových tyčinek a jídel v prášku, protože tady se jinak nenajíte.

Další krásná pláž je Pantai Tengah, která je zase vhodnější pro rodiny s dětmi. Pakliže ale milujete svůj klid, vyhledejte ubytování na druhém konci ostrova, v zátoce Datai. Mimo jiné tu najdete i jeden ze stovky nejkrásnějších hotelů světa podle časopisu Time – The Datai leží totiž přímo uprostřed deštného lesa. Genius loci jako blázen! Takových resortů je však v této zátoce víc.

A tím se opět dostáváme na začátek – příroda je tu všudypřítomná. Langkawi je ideální místo pro její milovníky, stejně tak pro lidi, kteří mají rádi klid a odlišné kultury. Postačí vám pohodlně sedm dnů na to, abyste ostrov procestovali, nikam se zbytečně nehonili a zároveň si užili i trochu válení u moře.

Foto: Autorka

Pláž u resortu The Datai. A takto kýčovitě vypadají i ostatní pláže na ostrově. Pevnina naproti je ThajskoFoto: Autorka

Několik zajímavostí na konec

  • Hlavní město souostroví je Kuah, nachází se tu i přístav, kam připlouvají trajekty. -
  • Rozloha je 528 km². Jen pro srovnání, třeba Praha má 496 km². -
  • Připravte se na malý jet leg, je tu totiž o sedm hodin více než v ČR. -
  • Nově sem doletíte s Qatar Airways přímou linkou z Dauhá. -
  • Hlavní měna jsou ringgity. Jeden MYR je asi 5,61 Kč. -
  • Langkawi leží v bezcelní zóně. -

Tak co, nalákalo vás Langkawi na cestování? Jestli vám exotika nic neříká, nevadí! Určitě se vám bude líbit na malebné jižní Moravě

Reklama

Načítám