Hlavní obsah

Astrologické kvality: Jak ovlivňují právě vaše znamení?

Foto: lithian, Shutterstock.com

Foto: lithian, Shutterstock.com

Reklama

Dvanáct znamení horoskopu je možné rozdělit do skupin po čtyřech a přiřadit ke třem astrologickým kvalitám. Ty vypovídají, jakým způsobem člověk přistupuje k životním změnám a jak se s nimi umí vyrovnat. Do které skupiny spadá vaše znamení?

Článek

Astrologické kvality dělíme na základní, pevné a proměnlivé. Do každé skupiny spadají čtyři znamení – od každého živlu jedno. Některé charakteristiky jsou jim proto společné, ale v každém znamení se projevují jinak. Kvalita vypovídá o tom, jak dobře se jedinec umí vyrovnat se změnami v životě a jak k nim přistupuje. Zároveň vychází z životního cyklu, který je ovlivněn čtveřicí ročních období a přirozenými změnami probíhajícími v přírodě. Pod jakou kvalitu spadá vaše znamení a jak se to projevuje?

1. Základní kvalita

Jindy zvána také kardinální nebo stěžejní. Do této skupiny znamení spadají Beran, Rak, Váhy a Kozoroh a základní kvalita znamená jakousi hlavní esenci každého živlu. Všem těmto znamením je společná obrovská energie a touha věci začínat, jsou to iniciátoři a motivátoři, kteří vždy překypují nápady a nadšením a umějí uvést věci do pohybu. Milují začátky, milují nové věci, rádi se pouštějí do nejrůznějších projektů – ale ne vždycky je dokončí.

Beran

Berani jsou přímo esencí této kvality – u ničeho nevydrží dlouho, jejich energie se rozpíná do šířky a neustále něco začínají. Brzy od toho však utečou. Stále hledají nové a nové možnosti, jak se „vybít“ a předvést, často sklouzávají k sobectví a myslí především na sebe. Jejich energie a nadšení jsou nevyčerpatelné, nic je nezastaví.

Rak

Raci jsou sice poměrně plaší a opatrní, ale když jde o city, rozhodně se nebojí vyjít jako první s pravdou najevo a ukázat karty. Rádi navazují hluboká spojení daleko dřív než ostatní, nebojí se otevřít i někomu cizímu a inspirovat druhé, aby svoje emoce také vystavili na odiv.

Váhy

Toto vzdušné znamení nade vše zbožňuje komunikaci a kontakty, jsou skvělí iniciátoři nezávazných small talků a umějí seznámit každého s každým. Mají nekonečné adresáře, které neustále rozšiřují. Baví je uvádět věci do pohybu a iniciovat hlavně společenské dění. Mají rádi propojování a harmonii, tam vybíjejí svou energii.

Kozoroh

Kozorozi jsou trochu jiní než ostatní základní znamení – nejde jim o aktivitu jako takovou, živel země jim velí angažovat se jen tam, kde je to potřeba, kde je to účelné. Dokážou báječně motivovat lidi kolem sebe k dosažení nějakého společného cíle nebo konkrétních definovaných výsledků. K aktivitě, kterou vytvářejí, přistupují vždycky zcela prakticky.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Některá znamení dokážou strhnout lidi okolo sebe víc než ostatníFoto: fizkes, Shutterstock.com

2. Pevná kvalita

Jinak také známá jako fixní nebo stálá. Jak název napovídá, je to kvalita vyjadřující stabilitu, pod kterou patří znamení Býk, Lev, Štír a Vodnář. Jejich energie a směřování se soustřeďují na jedno téma, do jednoho pevného bodu, dají se označit za „udržovatele“ a společná je jim jistá paličatost a houževnatost, se kterou dál pokračují v tom, co si umanou. Jsou to znamení cílevědomá a ambiciózní, a pokud nechtějí, prostě s nimi nepohnete. Jejich „fixovanost“ však někdy ústí v sobeckost.

Býk

Zemské znamení Býka je nejpevnější z pevných kvalit a stálost je výchozí životní hodnotou. Ke změnám se stavějí velmi negativně, status quo se snaží udržet ze všech sil. Když si něco usmyslí, nikdo s nimi nepohne. Velký důraz kladou na majetkovou stálost, umějí vytvářet a hromadit bohatství.

Lev

Stálost živlu ohně je přece jen o něco kolísavější a toto znamení je velmi intenzivní a vášnivé. Pro svůj cíl doslova plane a má ohromnou vůli, s níž dokáže překonat každou překážku. Lvi se obklopují svým malým královstvím, jemuž můžou vládnout, lidmi, kteří jim naslouchají a které směřují, ale zároveň i ochraňují.

Štír

Štíři jsou nejintenzivnější a nejhlubší ze všech stálých znamení. Jejich spojení s tím, co si v životě zvolí jako důležité, je nejpevnější a nikdy se od svého cíle, od svého středu, nenechají odpoutat. Důležitá je pro ně především citová stálost, a ačkoli je jejich vášeň velmi silná, zůstává fixovaná na jednu konkrétní osobu celoživotně.

Vodnář

Nejpřelétavější z pevných znamení, a jeho stálost je proto trochu jiná. Stejně jako všechna vzdušná znamení je i Vodnář otevřen všemu novému, ale mentálně zůstává velmi pevný a stabilní. Jakmile si udělá nějaký názor, nelze ho změnit. Jsou také nejsobečtější ze všech znamení, protože si tuto svou vlastnost ani nepřipouštějí.

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Pevná kvalita může být někdy až tak pevná, že je z ní sobeckost a totální sebestřednostFoto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

3. Pohyblivá kvalita

Je zvána také flexibilní nebo proměnlivá, což určuje životní založení čtveřice jejích znamení – Blíženců, Panny, Střelce a Ryb. Jsou velice pružná a všestranná, nekoncentrují svou životní energii do jediného bodu, ale naopak velmi diverzifikují vlastní zájmy i síly. Často mění názory, ale také překypují kreativitou a nápady a odvážně se vrhají do všeho nového.

Blíženci

Jsou nejflexibilnější ze všech proměnlivých znamení, plují na vlnách vzdušného živlu. Nenávidí rutinu, dychtí po nových impulzech a milují informace jako takové, protože je obohacují a dávají jejich životu nový rozměr. Nikdy nevíte, jakou jejich „verzi“ právě potkáte, to záleží na aktuálním denním rozpoložení.

Panna

U Panen se rozmanitost a proměnlivost projevuje hlavně v šíři jejich záběru – ovládají mnoho věcí, o mnoho věcí se zajímají a všechny zapojují do svého života. Nejde jim o změnu jako takovou, jsou zemským znamením, ale o to, aby se světu a jeho fungování co nejlépe a nejpraktičtěji přizpůsobily, co nejlépe ho zkrotily ve prospěch svých potřeb.

Střelec

Cítí se jako ryba ve vodě v jakékoli společnosti, umějí se spojit a spřátelit téměř s kýmkoli, přizpůsobit svou osobnost jakékoli situaci. Milují dobrodružství a pocit neznáma, které jim neustálé změny do života přinášejí. Nikdy nemají jeden definitivní cíl směřování, ten se pořád mění a přesouvá, a to Střelce udržuje v pohybu.

Ryby

Nejkreativnější znamení horoskopu, jehož proměnlivost spočívá v mysli a fantazii. Ryby mají neuvěřitelnou schopnost snít a vymýšlet věci naprosto nesvázané konvencemi. Kromě toho se dovedou přizpůsobit vlastně čemukoli, vždy plavou s proudem, v čemž jim napomáhá i jejich téměř nadpozemská intuice.

Reklama

Načítám