Hlavní obsah
3,4
(145)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Čokoládové brownies je sice skvělé, ale upřímně: je také pěkně kalorické. Nicméně když místo másla použijete výživné avokádo, cukr nahradíte trochou agávového sirupu a úplně vynecháte pšeničnou mouku, máte najednou poměrně zdravý (a sytý!) dezert, který si můžete dopřát i při dietě či v udržovacím režimu. Ochutnáte kousek?

10 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 pekáč o rozměrech 20 × 30 cm
  • 125 g hořké čokolády
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • 2 ks avokáda
  • 3 ks vejce
  • 1/4 hrnku sladidla
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 špetka soli
  • 1 lžíce kokosové mouky
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/4 hrnku kakaa
Článek

Postup

01.

Čokoládu a kokosový tuk rozpusťte. Dobře zralá avokáda, vejce, sirup (agávový, čekankový nebo třeba datlový) či med, vanilku a sůl rozmixujte dohladka. Vmíchejte k čokoládě.

02.

Do avokádové směsi přimíchejte mouku, prášek do pečiva, sodu a kakao. Směs rozetřete do pekáčku nebo koláčové formy vyložené pečicím papírem a pečte při 175 °C asi 25 minut nebo až povrch zatuhne – brownies totiž snadno přepečete.

03.

Po vychladnutí krájejte na čtverečky.

Tip

Množství sladidla závisí na tom, jaký druh používáte, proto těsto před pečením ochutnejte a případně doslaďte.

Vláčnost těstu přidá nejen avokádo, ale i červená řepa. Zkuste z ní vláčný čokoládový koláč nebo brownies bez mouky.

Reklama

Načítám