Hlavní obsah

Bramborové šišky se strouhankou

Hodnocení:
(40)
Foto: Jakub Jurdič
Doba přípravy
40 minut
Doba vaření
40 minut
Náročnost
střední

Celkem nenáročné, zato chuťově dokonalé sladké jídlo? Šúľance se sladkou strouhankou podle babi Pechové tato kritéria rozhodně splňují! Zkusíte je?

Ingredience pro:
4 porce
  • 500 g brambor
  • 150 g hrubé mouky
  • 100 g másla
  • sůl
  • 100 g strouhanky
  • 70 g cukru moučka
Článek

Postup

Krok 1: Brambory důkladně omyjte a dejte vařit do studené vody. Když jsou brambory uvařené, vyndejte je a nechte vychladnout. Brambory oloupejte a na hrubém struhadle nastrouhejte.

Krok 2: Pak k nim přisypte hrubou mouku a špetku soli a vypracujte těsto. Chvíli to zabere, těsto by nakonec mělo být hladké a snadno zpracovatelné.

Foto: Jakub Jurdič

Krok 3: Z těsta vyválejte úzké šišky, odkrajujte z nich kousky, a z těch pak tvarujte jednotlivé šúľance. V hrnci přiveďte vodu k varu a šúľance do ní dejte vařit. Až vyplavou na hladinu, vařte je ještě 3 minuty, potom je sceďte.

Krok 4: Na pánvi rozpusťte máslo a vsypte na něj strouhanku. Zvolna ji za stálého míchání opékejte, dokud nebude krásně zlatavá a křupavá.

Krok 5: Uvařené šúľance jí posypejte, pocukrujte je a podávejte.

Foto: Jakub Jurdič

Tip: Místo opečené strouhanky můžete použít mletý mák s cukrem.

ynezorPumanzeSaNyknalC