Hlavní obsah

Bramborové knedlíky se švestkami

Hodnocení:
(31)
Foto: Jakub Jurdič
Doba přípravy
1 hodina
Doba vaření
30 minut
Náročnost
střední

Švestky jsou stále k mání, a tak nic nebrání tomu uvařit si nějaké knedlíky. Tentokrát ani nemusíte chystat kynuté těsto – babička Pechová vás naučí bramborové, které máte hotové za chvíli.

Ingredience pro:
4 porce
Těsto
  • 400 g brambor
  • 2 vejce
  • 300 g polohrubé mouky
  • sůl
Náplň
  • 400 g švestek
K podávání
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 70 g rozpuštěného másla
  • mletý mák
  • moučkový cukr
Článek

Krok 1: Brambory uvařte ve slupce, nechte je zchladnout, oloupejte je, a pak je nechte vychladnout úplně. Pokud si brambory stihnete uvařit den předem, tím lépe pro vás, těsto bude lépe držet pohromadě.

Krok 2: Vychladlé brambory následně nastrouhejte najemno. K nastrouhaným bramborám přidejte dvě vejce, špetku soli a asi 300 g polohrubé mouky. Množství mouky se může lišit podle toho, jak moc mokré brambory jsou. Výsledné těsto by mělo držet pohromadě, zároveň ale musí být jednoduše tvárné.

Krok 3: Švestky očistěte a podle svých preferencí vypeckujte. Počítejte ale s tím, že vypeckované švestky pustí během vaření šťávu, a těsto v tom případě udělejte trochu hustější, aby se zcela nerozpadlo. Místo švestek ale můžete použít jablka, hrušky nebo jiné ovoce.

Krok 4: Do velkého hrnce dejte vařit vodu. Z těsta tvořte asi půl centimetru silné placičky velké jako dlaň a jednotlivé kousky ovoce do něj zabalte. Když voda vře, vhoďte do ní připravené knedlíky a vařte je pod poklicí asi 5 minut – ve chvíli, kdy jsou hotové, vyplavou samy na hladinu. Dbejte na to, abyste je opravdu vařili pod poklicí, jinak nebudou nadýchané! Uvařené knedlíky z hrnce vyjměte, dejte je do mísy, každý zvlášť propíchněte a zalijte je troškou rozpuštěného másla, aby se neslepily.

Foto: Jakub Jurdič

Krok 5: Než se uvaří všechny knedlíky, rozmíchejte v misce zakysanou smetanu a smíchejte namletý mák s moučkovým cukrem. Hotové knedlíky podávejte posypané mákem, polité trochou rozpuštěného másla a podle chuti i zakysané smetany.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama