Hlavní obsah

Dokonalá vánočka ze 4 pramenů

Foto: Jakub Jurdič

Kyprá mandlová vánočka (jako) od babičky k Vánocům prostě patří!Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedna z nejlepších věcí na Vánocích jsou snídaně: plátek (nebo dva, tři…) čerstvé vláčné vánočky s máslem, k tomu horké kakao a nejlépe i pohádka. Domácí vánočku si upečte podle babičky Pechové, a zbytek už bude hračka!

Článek

Vánočku dnes sice koupíte v každém supermarketu, ale kdo jednou ochutnal domácí, už té kupované těžko přijde na chuť. V tažení proti suchým dusivým pletencům jsme si na pomoc nemohli přizvat nikoho pověřenějšího než babičku Pechovou.

Focení bylo trochu smutné kvůli tomu, že jde prozatím o poslední recept s naší milovanou babi. Věříme ale, že si mezi péčí o vnoučata ještě někdy najde chvilku a vrátí se do naší hladové redakce, kde vždy s potutelným úsměvem sledovala, jak v nás doslova mizely její výtvory.

Kynutá máslová vánočka

Na 1 vánočku potřebujete: 500 g polohrubé mouky, lžičku kypřicího prášku, 200 g másla, 100 g moučkového cukru, 30 g droždí, 4 žloutky, 1 celé vejce, sůl, 250 ml teplého mléka, 50 g mandlí, 60 g rozinek

Foto: Jakub Jurdič

Na poctivou vánočku nesmíte šetřit máslem, žloutky a mandlemiFoto: Jakub Jurdič

Recept na vánočku: Mouku smíchejte s kypřicím práškem a špetkou soli a v jiné míse utřete změklé máslo s moučkovým cukrem (dvě lžíce nechte do kvásku) a žloutky. Droždí rozdrobte do trošky teplého mléka, přidejte zbylý cukr a trochu mouky, aby vzniklo řídké těstíčko. Misku s kváskem nechte na teplém místě vykynout, až se na něm objeví bublinky.

Máslo se žloutky, zbylé mléko, rozinky i kvásek přimíchejte k mouce a nejlépe elektrickým hnětačem propracovávejte, až vám vznikne tužší hladké těsto. Posypejte ho troškou mouky, přikryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě opět vykynout.

Foto: Jakub Jurdič

V jedné míse smíchejte mouku s kypřicím práškem a špetkou soli, ve druhé utřete máslo se žloutky a moučkovým cukremFoto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Rozinky přijdou do těsta, mandle pak na povrch vánočkyFoto: Jakub Jurdič

Mandle přelijte vařící vodou, nechte chvilku odstát a po slití oloupejte. Vykynuté těsto rozdělte na 4 části, vytvořte z nich válečky a vánočku upleťte.

Jestli nevíte, jak na to, podívejte se na návod na pletení vánočky ze 6 pramenů (níže najdete fotografii, podle které můžete uplést vánočku ze 4 pramenů). Nebo si přečtěte tipy, jak upéct nejlepší vánočku.

Foto: Jakub Jurdič

Těsto rozdělte na 4 části a z každé vytvořte válečekFoto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Babi dělá vánočku z jedné vrstvy, zato ale plete ze čtyř pramenů a cop pořádně utahujeFoto: Jakub Jurdič

Pečení vánočky: Potřete rozšlehaným vejcem, do těsta zapíchejte mandle a pečte na vymazaném plechu 15 minut při 200 stupních, poté teplotu stáhněte na 170 a dopékejte ještě asi 15 minut dozlatova.

Foto: Jakub Jurdič

Už aby byly Vánoce! Recept na vánočku jako od babičkyFoto: Jakub Jurdič

Jakou vánočku pečete vy?

Reklama

Načítám