Hlavní obsah

Babičkou ve třiceti? Ach jo!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Mladá babička si vnouče víc užijeFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V méně civilizovaných zemích to není nic zvláštního. Může se ale stát, že i vy budete babičkou ve třiceti? Můžete si být jistá, že ano. A to úplně snadno a dokonce dvěma způsoby. Který z nich je přijatelnější, posuďte samy.

Článek

Ty jsi naše babička?

Dneska je to módní trend. Sotva třicetiletá žena si vezme za muže šedesátníka. Ten má většinou za sebou jedno nebo i více manželství.  A z nich několik dětí. Ty jsou už v produktivním věku a mají své potomky. Váš muž je děda, a dokud vás všichni nenavštíví, asi vám to naplno nedojde. Právě jste na dortu sfoukla třicet svíček a ta malá copatá holčička vás tahá za sukni a šišlá: „Ty jsi moje babička." Možná zvláštní pocit, ale rozhodně příjemnější, než když si všimnete podezřele rostoucího bříška vaší nezletilé dcery.

Ona máma a já bába

To se přesně stalo mé kamarádce Andree. Brzy se vdala a měla holčičku. Moc hezké děvčátko. Odmalička si ráda hrála na doktorku a na maminku a tatínka. V létě jela na tábor a přijela příšerně zamilovaná. Kamarádka se shovívavě usmívala a vzpomínala na svou první lásku. Sentiment ji ale přešel ve chvíli, když zjistila, že její holčička je těhotná. „Všimla jsem si, že se nějak podivně kulatí. Nejdřív jsem jí nadávala, že moc jí a že bude tlustá. Ale když jsem ji začala víc pozorovat, došlo mi, že tloustne přesně tak, jako když jsem byla těhotná já," vyprávěla mi Andrea.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Když jsme na to přišli, bylo už pozděFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Co bude dál?

Po tom, co bylo jasné, že Andreina dcera je těhotná, následovaly lékařské prohlídky, rodinné porady a kontaktování otce nenarozeného dítěte. Byl o rok starší než mladá maminka. Jeho rodiče byli v šoku, když se o všem dozvěděli. Na výčitky a obviňování bylo pozdě a stejně by se tím nic nevyřešilo. Umělé přerušení těhotenství už také téměř nepřicházelo v úvahu a navíc se zdálo být moc rizikové. Tak bylo rozhodnuto. Andrea se stala ve dvaatřiceti babičkou. O malého Jonáše se starala především ona, aby její dcera mohla dokončit základní školu a připravit se na další vzdělání. Když její dcera maturovala, malý Jonáš nastupoval do školy. A otec? Ten přijel několikrát za svým synem, ale brzy i to skončilo. Andreina dcera se o malého starala vzorně. Ve dvaceti se vdala a narodila se jí ještě dvojčata.

A co na to psycholog?

„I role babičky se může různě pojmout.  Pokud si 30letá žena najde 60letého partnera, podvědomě očekává závazky. Tato babička bude spíše hrát roli kamarádky, starší tety.  V druhém případě bude situace složitější. Tato role se bude proplétat s rolí matky. Ona bude vychovávat nejenom své dítě, ale i její. Ve skutečnosti přebírá dceřinu zodpovědnost za péči o malé dítě. V naprosté většině tyto mladé maminky nejsou schopny zvládnout péči o miminko v celém rozsahu. Těmto babičkám sice bude chybět moudrost minimálně jedné generace, ale zase na druhou stranu je nebudou svazovat různé životní stereotypy dané dlouhým věkem," shrnuje celou situaci psycholožka Jitka Bukáčková.

Setkaly jste se s mladou babičkou? Dokážete si představit, že byste se ocitla v podobné situaci? Napište nám na: info@prozeny.cz

Reklama

Načítám