Hlavní obsah

Babské rady na určení pohlaví: Které jsou nejpodivnější?

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Reklama

Nastávající maminky dnes už nemusejí kupovat barevně neutrální výbavičku a čekat devět měsíců, než zjistí, jestli se jim narodí chlapeček, nebo holčička. Ale lidové metody, podle kterých se budoucí rodiče dříve snažili odhadnout pohlaví, se tradují dodnes.

Článek

Ranní nevolnosti, akné nebo vyklenutí bříška. Nejen to jsou podle našich předků charakteristiky, které napovědí, kdo se skrývá v bříšku těhotné ženy. Ať už jste těhotná, nebo vás to teprve čeká, tyto poznatky se mohou hodit. Minimálně se pobavíte.

Tvar bříška 

Začněme od těch méně bizarních metod. Říká se, že jedním z ukazatelů pohlaví plodu je tvar břicha. Vyšší položení a spíše kulatý tvar se přisuzuje holčičce, pokleslejší bříško do špičky zase chlapci. Ve skutečnosti se tvar odvíjí od podoby matčiny postavy, množství nabraných kilogramů, stavu vnitřních svalů a podobně.

Foto: ARegina, Shutterstock.com

Věříte, že tvar těhotenského břicha je určen pohlavím dítěte?Foto: ARegina, Shutterstock.com

Vzhled a kila navíc 

Vcelku známé je tvrzení, že holčičky kradou maminkám krásu, což se projevuje mastnými vlasy, pupínky a celkově unaveným vzhledem. Také více přiberou. Když dotyčná čeká chlapce, naopak prý jen kvete. Každé ženě ovšem hormony blázní rozdílně a kilogramy navíc záležejí také na tom, jak krotí svůj apetit. „Velký přírůstek hmotnosti během těhotenství je největším rizikem pro obezitu po porodu. Obezita v těhotenství je také významným rizikem pro všechny fáze porodu,“ uvádí obezitolog Petr Sucharda.

Sledovat je třeba i nastávajícího tatínka. Jestliže přibírá s partnerkou, měla by podle starého mýtu pod srdcem nosit holčičku.

Chutě 

Předpovědi neopomíjejí ani chutě. Žena bažící po sladkostech se podle nich může těšit na holčičku. Ta, kterou lákají spíše slané pochutiny nebo třeba kyselé okurky, zase na chlapce. Ve skutečnosti to souvisí s tím, že ženě chybějí určité minerály. Při sladkých chutích například chrom či hořčík, u slaných vápník či vitamin B12.

Foto: diignat, Shutterstock.com

Mohou chlapečci za jiné chutě než holčičky?Foto: diignat, Shutterstock.com

Nevolnosti 

Pravidelné silné nevolnosti mají být nápovědou, že se narodí děvče. Naopak bezproblémové těhotenství téměř bez zvracení se přisuzuje chlapcům. Tento trend potvrzují i některé výzkumy. Viníkem by mohl být hormon hCG, který způsobuje nevolnosti – ženy čekající holčičku ho mohou mít více. Neplatí to ovšem stoprocentně a beze zbytku, každé těhotenství je individuální.

Kyselost moči 

Někteří lidé testují pohlaví také tím, že nechají rozpustit lžičku jedlé sody ve sklenici s močí těhotné ženy. Když se objeví bublinky a syčení, je čas nakupovat modré oblečky. Pokud se nestane nic, jistí to růžová. Roli prý hraje úroveň pH moči. Odborníci ovšem zjistili, že úspěšnost této metody je asi padesát procent, je tedy stejná, jako byste pohlaví zkusili jednoduše tipnout. Na pH moči má vliv strava, pitný režim nebo močové infekce.

Další možnost, jak předpovědět pohlaví dítěte, je zalévat močí ječmen a pšenici. Rozhoduje rostlina, která vyroste dříve: ječmen údajně svědčí pro kluka a pšenice pro dívku.

Test s prstýnkem 

Na zkoušku další babské rady budete potřebovat prstýnek a vlas nastávající matky. Prstýnek se uváže na vlas a spustí nad pupík. Krouživý pohyb má signalizovat holčičku a kyvadlový chlapce.

Ukažte ruce 

Zcela absurdní je potom tvrzení, že když někdo těhotnou ženu požádá, aby mu ukázala ruku, rozhoduje, zda ji položí dlaní nahoru, nebo dolů. Dolů znamená chlapečka a nahoru holčičku.

Jste-li v očekávání, jen tak pro zábavu si můžete vytvořit tabulku s uvedenými znaky a zkoušet, do kterého pohlaví se trefíte vícekrát. Rozhodně ale na výsledek nespoléhejte. „Žádné podobné babské rady neznám a ani s pacientkami se o nich nebavím. Pokud jsou dobré ultrazvukové podmínky a plod je příhodně uložen, pak lze pohlaví určit od 12. až 13. týdne, ale stoprocentní jistota je až po porodu,“ říká k tomu gynekoložka Helena Mašková.

Máte zkušenosti s některou metodou na určení pohlaví? 

Reklama

Načítám