Hlavní obsah

Banánové slupky nevyhazujte! Na co všechno je lze v domácnosti využít

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Reklama

Máte rádi banány? Pokud je jíte často, děláte dobře svému tělu z mnoha důvodů. A využít můžete i jejich slupky! Pomohou vám vylepšit pleť, vyleští stříbro, boty i nábytek, pohnojí zahradu i pokojovky, a dokonce uleví při hemoroidech.

Článek

Hodit po oloupání slupku z banánu do odpadkového koše, to je to vyloženě mrhání skvělou surovinou, kterou lze využít v domácnosti, při úklidu, na zahradě… Máme pro vás pár tipů na jejich využití! Plody i se slupkou vždy pečlivě umyjte, a pokud se rozhodnete pro banánovou péči o pleť či pro výrobu čaje, použijte banány co nejméně chemicky ošetřené, tedy ideálně v bio kvalitě!

Banánové slupky v péči o pleť

  1. Jemný domácí peeling: Trpíte na akné? Vnitřní stranou slupky si potřete obličej. Velmi jemně zbaví pleť odumřelých buněk, a navíc obsahuje důležité látky, které pomohou snížit projevy podráždění a zánětu a účinně tak bojují proti pupínkům.
  2. Přírodní maska proti vráskám: Díky velkému obsahu antioxidantů a vitaminu C působí banánové slupky dobře i proti vráskám. Třikrát týdně si po dobu 30 minut přikládejte slupky od banánů vnitřní stranou na obličej a nechte působit. Poté pleť umyjte a hydratujte krémem. Pokud budete postup pravidelně opakovat, vrásky by měly být brzy méně výrazné.
  3. Péče o jizvy: Díky velkému obsahu hořčíku a draslíku mají banány a banánové slupky blahodárný vliv na kůži obecně a banánový peeling a maska nabízejí mimo jiné i schopnost snižovat otoky a zmírňovat zarudnutí a zjizvení.
Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Látky obsažené v banánech i jejich slupkách jsou dobré na pleť, proti akné i jiným problémůmFoto: Syda Productions, Shutterstock.com

Slupky z banánů v péči o zdraví

  1. Přírodní přípravek na bradavice: Kus banánové slupky položte vnitřní stranou na bradavici a přelepte náplastí. Nechte působit přes noc a opakujte 10 dní. Výrůstky by měly postupně mizet.
  2. Gel na štípance i proti přecitlivělosti: Vnitřní strany banánových slupek (krátký obklad nebo potírání) mohou pomoci utlumit nepříjemné svědění a pálení po hmyzím štípnutí a bodnutí a zklidnit podráždění způsobené kosmetikou.
  3. Odstranění třísky bez jehly: Zadřela se vám tříska a nemůžete ji vytáhnout? Na postižené místo přiložte kousek banánové slupky vnitřní stranou a přelepte náplastí. Do druhého dne by enzymy z banánu měly třísku vytáhnout. Údajně mají schopnost přitahovat cizí předměty k povrchu kůže.
  4. Pomoc na hemoroidy: Máte problémy a chcete zkusit babské rady? Potírejte postiženou část konečníku vnitřní stranou banánové slupky asi 5krát denně po dobu pěti minut a vydržte několik dní. Mělo by dojít ke zklidnění.

Přírodní leštěnka a leštidlo na boty

Při úklidu můžete využít i přírodní čističe – a jednou z možností jsou slupky od banánů. Jejich vnitřní strany skvěle poslouží jako leštěnka na nábytek, ale třeba i jako lesk na obuv. Hodí se i na čištění a leštění stříbra, a to jak nádobí, tak i šperků. Obsahují totiž kyseliny, které odstraní začernání: stačí vnitřní stranou slupky povrch potřít a následně vyleštit jemným hadříkem.

Jak vyrobit domácí leštěnku z banánů? Máte-li slupek víc, lžičkou seškrábejte jejich vnitřní vrstvičku, rozmixujte se lžící vody a jednorázová leštěnka je na světě! Měkkým kartáčkem či hadříkem ji nanášejte na povrchy a poté vyleštěte čistým hadříkem.

Bělení a leštění zubů s banány

Podobně jako o šperky se slupky od banánů postarají také o chrup. Dokážou předcházet zabarvení anebo i částečně odstranit skvrny na zubech – třeba od kouření, kávy, čaje či od vína. Jak na to? Vnitřní vrstvou slupky si chrup přejíždějte alespoň minutu a půl každý den: nejenže si tím zajistíte zářivější úsměv, ale ještě zubům dodáte draslík a hořčík, které jsou pro sklovinu velmi důležité. Použít můžete i výše zmíněnou domácí leštěnku.

Jak udělat hnojivo z banánové slupky

Slupky můžete využít i jako hnojivo, a to nejen pro pokojové rostliny a orchideje. Obsahují potřebný draslík, hořčík a fosfor a svědčí muškátům, petúniím, růžím či pivoňkám. Ocení je i rajčata, okurky a dýně. Použijte buď bio banány, nebo slupku dobře omyjte a očistěte vrchní část kartáčkem.

  1. Tekuté hnojivo: Celé či nakrájené banánové slupky vložte do studené vody a tři dny louhujte. Výluhem rostliny zalévejte asi jednou za 14 dní.
  2. Zálivka na zahradě: Slupku hoďte přímo do konve, nechte odstát alespoň dva dny a pak rovnou zalévejte. Použitou banánovou slupku můžete dát na kompost.
  3. Výživa při sázení a přesazování: Banánovou slupku nakrájejte na kousky a přimíchejte přímo do substrátu, do kterého budete vysazovat květiny nebo zeleninu.
  4. Rychlé hnojivo bez práce: Kousky banánové slupky přidejte k již zasazeným rostlinám: zatlačte je asi dva centimetry pod povrch zeminy a zalijte.

Banánové slupky a nápoj pro dobrou náladu

Banánové slupky jsou bohaté na serotonin, známý také jako hormon štěstí. Je velmi důležitý pro spokojený život a zejména ve složitém životním období je třeba dělat vše proto, abyste si jeho hladinu udržovali. Chcete vyzkoušet přírodní antidepresivum? Celé, dobře omyté slupky z bio banánů 10 minut povařte, poté rozmixujte, nařeďte trochou vody a směs vypijte. Samozřejmě nelze čekat zázraky po jednom užití. Tento lektvar štěstí byste si měli dopřávat pravidelně. Doplní vám také vlákninu.

Jak na čaj z banánových slupek a jeho účinky:

Znovu zdůrazňujeme, že u všech těchto podomácku vytvořených přípravků a zlepšováků platí, že ovoce nesmí být chemicky ošetřené, případně je nutné slupky předem (ještě na celém banánu) dobře umýt!

Jak zbavit ovoce a zeleninu pesticidů

Pod teplou tekoucí vodou plody omývejte 15 až 30 vteřin. Chcete odstranit chemii ještě lépe a účinněji? Udělejte si mycí lázeň a ovoce a zeleninu do ní ponořte alespoň na 15 minut. Pak vše vyndejte, opláchněte čistou vodou a osušte. Jak připravit lázeň, která s pesticidy zatočí?

  • Do necelého litru (900 ml) teplé vody přidejte 100 ml octa nebo citronové šťávy.
  • Do litru teplé vody přidejte jednu zarovnanou lžíci kuchyňské soli.
  • Do litru vody přidejte 3 lžíce jedlé sody.

Reklama

Načítám