Hlavní obsah

Koupání na zahradě: Je lepší bazén, nebo vířivka?

Foto: thinkstock

Krásné léto na vlastní zahradě? S bazénem nebo vířivkou se povedeFoto: thinkstock

Reklama

Krásná dovolená na zahradě – také si tak představujete své letošní léto? Pak určitě ve vašich snech nechybí ani koupání a polehávání v křišťálově čisté vodě, což dokáže nabídnout jen vlastní bazén. Ale než si ho pořídíte, zamyslete se: nechtěli byste raději vířivku? Povíme vám, co potřebujete a co si užijete!

Článek

Bazén či vířivka nejsou věci levné, ale při dobré koupi vám budou dělat radost po celý rok. Chcete plavat, nebo se „vířit"? Před nákupem si odpovězte na těchto pět otázek!

1. otázka: Sportujete, nebo relaxujete?

Opravdu si pořizujete bazén pro to, abyste každé ráno „dali“ půlhodinku plavání a zpevnili své tělo, a vydrží vám to déle než týden či dva? Nebo od něj očekáváte spíš relaxaci, cachtání a klábosení s něčím dobrým k pití?

Pokud jste na první otázku odpověděli ano, určitě sáhněte po bazénu a doplňte ho kvalitním protiproudem. Jestliže jste ale ano odpověděli na otázku druhou, pak je pro vás lepší spa neboli vířivka. V ní si posedíte mezi bublinkami, uvolníte svaly a osvěžíte se. Rozhodně to ale neznamená, že by si spa měli kupovat jen „lenoši“. Vířivky jsou ideální i k uvolnění svalů, když se vrátíte z jízdy na kole, kolečkových bruslích, z turistického výletu, ale i po dlouhém kondičním plavání.

Foto: usspa

Pokud chcete hlavně relaxovat a kondiční plavání není váš „šálek kávy", vířivka bude lepšíFoto: usspa

2. otázka: Potřebujete, aby voda zabavila děti, nebo léčila?

Děti najdou mnohem více zábavy v bazénu a přirozeně si v něm utuží kondici. „Kromě plavání můžete trávit čas trénováním skoků do vody, zahrát si vodní pólo, volejbal nebo dokonce košíkovou či jiné hry,“ vyjmenovává Rudolf Pejša ze společnosti Bazény Desjoyaux. Ideální teplota vody v bazénu se pohybuje v rozmezí 24 až 28 stupňů Celsia.

Pokud ovšem chcete jen zabavit děti o prázdninách, kupte Vlastní bazén, na který stačí 5000 Kč!.

Vířivka je ideálním místem pro takzvanou hydroterapii. „Vztlak vody a její cílené proudění, stejně jako optimální teplota třicet sedm až třicet devět stupňů posilují krevní oběh, snižují krevní tlak, zlepšují kožní tonus, uvolňují svaly a stimulují imunitní systém. Prospěšně působí také na lidskou psychiku: odbourávají úzkost, napětí i deprese,“ vyjmenovává klady Kateřina Kadlecová z firmy USSPA.

Foto: desjoyaux

Děti si chtějí ve vodě hrát, k tomu jim poskytne dostatek prostoru bazénFoto: desjoyaux

3. otázka: Kolik času na koupání máte?

Chcete si užít koupání hlavně na chalupě o prázdninách? Nebo se těšíte, že si relaxaci ve vodě užijete obden, abyste se zbavili stresu a únavy? Pokud totiž sáhnete po bazénu bez zastřešení a topení, výborně poslouží během léta a o prázdninách. Oproti tomu vířivku, kde si voda díky dokonalé izolaci a speciálním termokrytům neustále udržuje provozní teplotu, můžete využívat během celého roku.

Foto: usspa

Vířivku můžete používat celý rok, a to včetně zimyFoto: usspa

4. otázka: Jak zvládáte údržbu?

Údržba vody a čistění je strašák mnohých majitelů, kteří bazén mají. Aspoň zpočátku, než se s ním sžijí a zjistí, co potřebuje a co se děje s vodou uvnitř, zabere jim různé měření, dávkování, vysávání či filtrování nemálo času. Více se dozvíte v článku Bazén vyčistí i kuchyňská sůl.

U spa je to jiné, voda v něm se čistí pravidelně a sama. Používá se k tomu systém s ozonizérem, který omezuje množství chemických látek na minimum. Vodu stačí vyměnit jednou za tři až čtyři měsíce, podle jeho velikosti a toho, jak často ji využíváte.

Foto: mountfield

Na bazén potřebujete více místa a velkou zahraduFoto: mountfield

5. otázka: Jakou částku jste ochotni investovat?

I když je v tomto přehledu až na posledním místě, často je to to první, co o pořízení čehokoli rozhoduje – cena. Kvalitní zapuštěný bazén vás přijde zhruba na sto tisíc korun a více. Pozor! Platí to i tehdy, když ho kupujete od výrobce třeba za padesát tisíc korun. Počítejte, že na stejnou částku vás přijde i jeho instalace a úprava okolí. Cena kvalitního spa pak začíná na 150 000 korunách.

Že teď nevíte, co je pro vás ideální? Nezoufejte, na trhu jsou už i kombinace klasických bazénů a spa. Jejich nevýhodou však zatím zůstává cena. Ta se pohybuje kolem půl milionu korun.

Foto: rako

V ceně velký rozdíl není, pod 100 000 Kč se nedostaneteFoto: rako

Co byste si domů pořídili vy: bazén, nebo vířivku? Řekněte to ostatním v diskusi pod článkem.

Reklama

Načítám