Hlavní obsah

Bez chemie! Jak obarvit vlasy? Zkuste kávu, nebo rebarboru

Foto: g-stockstudio, Shutterstock.com

Foto: g-stockstudio, Shutterstock.com

Reklama

Pokud se rozhodnete radikálně změnit barvu, bez chemických přípravků se neobejdete. Ale jestli chcete vlasy jen o tón až dva zesvětlit, ztmavit či zvýraznit barvu a navíc je vyživit, tam už je příroda mocná. Jak si obarvit vlasy bez chemie?

Článek

Jak si jednou začnete barvit vlasy, je těžké s tím přestat, protože vlasy odrůstají a nevypadá to hezky. Když už si ale vlasy chcete nebo musíte barvit, co také vyzkoušet čistě přírodní metody? I když efekt nebude tak výrazný, současně vlasy vyživíte a zlepšíte jejich kvalitu. Pokud máte vlasy barvené, vyzkoušejte reakci přírodnin na chemii nejprve na jednom prameni.

Jak vlasy zesvětlit?

Pokud stojíte o trochu světlejší odstín, můžete sáhnout hned po několika metodách:

  • Med - obsahuje přírodní látky, které vlasy zesvětlí. Smíchejte ho s destilovanou vodou v poměru 1 : 5, naneste na umyté vlasy, nechte asi hodinu působit a potom důkladně smyjte a vlasy ošetřete nějakou regenerací. Z medu můžete udělat i zesvětlující masku. Se lžící medu smíchejte lžíci olivového oleje, dvě deci vody a lžičku skořice. Naneste na vlasy a nechte působit dvě hodiny. Místo vody můžete dát do směsi ocet.
  • Citron - vlasy zesvětlí i směs citronové šťávy s pár kapkami olivového oleje. Nastříkejte ji rozprašovačem na vlasy a nechte asi dvě hodiny působit. Efekt se znásobí, když takto ošetřené vlasy vystavíte sluníčku. Pak je umyjte a opláchněte hrnkem vody se lžičkou jedlé sody. Následně opláchněte čistou vodou.
  • Heřmánek - nachystejte si silný a neslazený heřmánkový čaj (asi půl hrnku sušeného heřmánku zalijte litrem vroucí vody a nechte vychladnout). Pak přeceďte a používejte na oplachování vlasů po klasickém umytí. Do výluhu můžete přidat šťávu z jednoho citronu.
  • Rebarbora - prášek ze sušeného kořene rebarbory zesvětluje, ale i zabarvuje do žluta, takže nejdřív vyzkoušejte! Lžíci mletého kořene hodinu povařte v litru vody, nechte vychladnout a pak přidejte šťávu z jednoho citronu a lžičku kvalitního oleje. Vše rozmíchejte a nalijte na vlasy. Nakonec je opláchněte hrnkem vody se lžičkou jedlé sody.
Foto: Robert Przybysz, Shutterstock.com

Heřmánek je nejen skvělý jako čaj, ale pomůže i se zesvětlením vlasůFoto: Robert Przybysz, Shutterstock.com

Jak vlasy ztmavit?

Potřebujete tmavší odstín nebo zakrýt šediny? Můžete se spolehnout na sílu přírodních pigmentů:

  • Kopřivy - tmavší, ale i zdravější vlasy budete mít díky odvaru z kopřiv. Ten vyrobíte přelitím asi hrsti kopřiv vroucí vodou. Nechte je půl hodiny louhovat, sceďte a výluhem vlasy oplachujte po každém mytí.
  • Ořešák - skvělým přírodním barvivem jsou slupky z ořešáku. Ořechové slupky nasušte, rozemelte na prášek a přelijte litrem vroucí vody. Nechejte louhovat klidně i několik dní, pak vlasy přelijte a nechejte působit, dokud vlasy neuschnou, dále nemyjte ani neoplachujte. Velmi účinná je kašička z mletých slupek a stejného množství octa a oleje, které do ní přidáváte, dokud nevznikne snadno roztíratelná kašička. Tou vlasy potřete a nechte pod igelitovou čapkou a ručníkem působit asi půl hodiny. Pozor, barví všechno, s čím přijde do kontaktu!
  • Bezinky - asi čtyři hrsti plodů bezinek zalijte vroucí vodou a nechte zchladnout. Pak rozmixujte a naneste na vlasy. Zabalte do starého ručníku a nechejte působit až dvě hodiny. Pak omyjte.
  • Káva a černý čaj - tmavší odstín získají vlasy i po oplachu silnou kávou nebo čajem. Pokud použijete kávu, počítejte i s tím, že po ní vlasy budou intenzivně vonět. Přelévejte je opravdu silným nápojem. Po přelití nechte na vlasech asi dvacet minut působit, opláchněte a ošetřete kondicionérem.
  • Rozmarýn a šalvěj - odvar z těchto dvou bylinek překryje šediny. Bylinky smíchejte v poměru 1 : 1 a hrst směsi přelijte šálkem vroucí vody, po vychladnutí sceďte a rozprašovačem naneste na vlasy. Už neoplachujte.
Foto: Jiri Hera, Shutterstock.com

Čaj z kopřivy vlasy vyživí, podpoří jejich růst a budou se po něm krásně lesknout – a navíc budou tmavšíFoto: Jiri Hera, Shutterstock.com

Zrzavé a červené zabarvení

Chcete vlasům dodat zrzavý, měděný či červený odlesk? Skvěle se na to hodí následující postupy:

  • Měsíček lékařský - asi třetinu hrnku sušeného měsíčku zalijte horkou vodou a nechte vystydnout. Poté sceďte a přidejte pár lžic červeného vína. Už neoplachujte. Vlasy budou mít měděný odstín.
  • Šípky a paprika - lžíci šípků asi deset minut povařte v šálku vody, nechte vychladnout a sceďte. Do misky nasypte sáček červené mleté papriky a přidejte tolik šípkového čaje, aby vznikla kašička, kterou naneste na vlasy. Nechte asi půl hodiny působit a smyjte. Vlasy by měly mít červený odstín.
  • Mrkev a řepa - z mrkve a červené řepy udělejte šťávu nebo smoothie. Pak je v poměru 1 : 1 smíchejte a vmasírujte do vlasů – doporučujeme pracovat v rukavicích. Nechte asi hodinu působit a potom dobře opláchněte. Pozor, barva může být na odbarvených či přírodně plavých vlasech hodně intenzivní a to růžovo-červená!

Stejně jako u kupovaných barev, také u těchto musíte počítat s jejich postupným vymýváním – ale na rozdíl od chemických vám nic nebrání si je barvit tak často, jak potřebujete (výluh či vývar z bylinek můžete dokonce používat i na závěr každého mytí jako výživu vlasů před nanesením kondicionéru).

Máte zkušenosti s přírodním barvením vlasů? Napište nám!

Reklama

Související témata:

Načítám