Hlavní obsah

Bez potu nejsou koláče

Foto: Thinkstock

Někdy ani antiperspiranty nepomohouFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Smícháme horko, stres, spěch nebo strach a ukázkové koláče jsou v podpaží napečené za několik vteřin. Jde to ale i bez nich! Pokud antiperspiranty zklamaly a „pod kudlu“ se nám nechce, můžeme zkusit zázračnou metodu jménem botulotoxin. Stačí jedna injekce a pot je pryč.

Článek

Mohlo by se zdát, že bez potu žít ani nejde – vždyť právě tato látka nám pomáhá udržovat stabilní tělesnou teplotu, ochlazuje nás a zvlhčuje kůži tak, aby byla zdravá a dostatečně pružná. Průměrně za den vypotíme asi dvě sklenice tekutiny (půl litru). V případě neúnosných veder nebo nadměrného shonu a stresu se objem může vyšplhat až na neuvěřitelných deset litrů potu!

Přípravky jako antiperspiranty a deodoranty jsou na nás zkrátka někdy krátké. Jednou z možností je pak chirurgický zákrok, při kterém se vyříznou kousky kůže spolu s potními žlázami. Rychlou a účinnou metodou je ale také aplikace botulotoxinu, která se provádí za plného vědomí a je hotová za několik minut.

Funguje to na stejném principu jako vyhlazování vrásek, přičemž účinky se dostaví do několika dní. Tenkou jehličkou je botulotoxin zaveden pod kůži, kde následně zabraňuje převodu vzruchů z nervových vláken na potní žlázy. A výsledek? Žádné nebo minimální množství potu po sedm až deset měsíců. Pak je nutné proceduru opět zopakovat. Cena bývá individuální, např. na pražské klinice estetické medicíny stojí aplikace botulotoxinu okolo 10 000 korun. Zákrok může podstoupit prakticky každý bez ohledu na pohlaví. Nedoporučuje se těhotným ženám nebo těm, které kojí, a lidem s nervosvalovým onemocněním.

Reklama

Související témata:

Načítám