Hlavní obsah

Bezlepkový makový dort se švestkami a tvarohem

Hodnocení:
(326)
Foto: Eva Malúšová
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
30 minut
Náročnost
nízká

Vždycky když si dáváte nějaký moučník s mákem, myslete na to, jak je mák zdravý – mimo jiné totiž obsahuje ohromné množství vápníku! Takže dnešní přirozeně bezlepkový dort s tvarohem (bílkoviny) a švestkami (vitaminy) byste si měli upéct už čistě s ohledem na své zdraví...

Ingredience pro:
1 koláč
Na těsto
  • 6 vajec
  • 180 g cukru krupice
  • 1 špetka soli
  • 300 g mletého máku
  • 1 lžička mleté skořice
  • 30 g holandského kakaa
Na krém
  • 500 g tučného tvarohu
  • 250 ml 33% smetany ke šlehání
  • 80 g cukru krupice
  • 1 citron
  • 1 sáček ztužovače šlehačky
  • 1 lžíce celého máku
Na švestky
  • 10 švestek
  • 100 ml rumu
  • 100 g cukru krupice
  • 1/2 lžičky skořice
Článek

Postup

Krok 1: Vypeckované rozpůlené švestky přiveďte spolu s rumem, cukrem a skořicí k varu a asi dvacet minut bez pokličky za občasného míchání povařte do zhoustnutí. Nechte vychladnout.

Foto: Eva Malúšová

Švestky doplňte voňavým rumem a skořicí

Foto: Eva Malúšová

Plody rozpulte a vše svařte na hmotu, jejíž hustota je někde mezi džemem a kompotem

Krok 2: Nyní se pusťte do korpusu. Vajíčka by měla mít pokojovou teplotu, aby se nesrazila. Dvě dortové formy o průměru 16 cm (nebo jednu velkou) lehce vymažte máslem a dno i boky vyložte pečicím papírem.

Foto: Eva Malúšová

Na těsto stačí jen šest ingrediencí a žádná mouka!

Krok 3: Bílky oddělte od žloutků a vyšlehejte do sněhu. Když je sníh téměř hotový, přidejte cukr a došlehejte dotuha. Žloutky prošlehejte se solí, kakaem a skořicí, vsypte mletý mák a opatrně po částech zapracujte i sníh. Těsto vlijte do připravených forem a pečte asi 25 minut při 180 °C. Nechte 15 minut chladnout ve formě, poté vyklopte, stáhněte papír, každý korpus jednou prokrojte a dejte úplně vychladnout.

Foto: Eva Malúšová

Bílky ušlehejte s cukrem dotuha a poté se pusťte do žloutků

Foto: Eva Malúšová

Formy můžete použít buď dvě malé, nebo jednu velkou

Krok 4: Zatímco se peče těsto, připravte si krém: smetanu ušlehejte dotuha, tvaroh ochuťte cukrem a citronovou kůrou (strouhejte ale jen její žlutou část), opatrně vmíchejte šlehačku a trochu celého máku a pro jistotu přidejte i 1–2 sáčky ztužovače šlehačky. Než švestky a korpus vychladnou, uložte krém do chladničky.

Foto: Eva Malúšová

Tvaroh vezměte tučný, jedině tak bude mít krém tu správnou chuť

Foto: Eva Malúšová

Tvarohový krém se šlehačkou stačí ochutit citronovou kůrou a pro barvu přidat trochu celého máku

Krok 5: Každý korpus potřete třemi až čtyřmi lžícemi krému, na tři rozdělte švestky (trochu si jich můžete nechat na ozdobu) a vše poskládejte na sebe. Boky potřete zbylým krémem a těsně před podáváním navrch naaranžujte zbylé švestky.

Foto: Eva Malúšová

Korpusy nejprve potřete krémem a poté obložte svařenými švestkami

Foto: Eva Malúšová

Když dáte o jeden tvaroh méně, potírání dortu můžete klidně vynechat a mít tak moderní dort „naháč“

Tip: Dort bude vypadat moc hezky i „nahý“: stačí použít o jeden tvaroh méně a krém pak nanášet jen na korpusy. Ušetříte si tak práci s potíráním boků a vytvoříte moderní rustikální dojem...

Foto: Eva Malúšová

Švestky dejte navrch až těsně před podáváním, aby nestekly dolů

Foto: Eva Malúšová

Budete překvapení, jak parádně vláčný makový korpus je!

Máte ve svém okolí nějakého celiaka, který by podobný dort ocenil?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.