Hlavní obsah

Bílý zázrak za pár korun: Snižuje krevní tlak, urychluje hubnutí a ničí lupy

Foto: Aila Images, Shutterstock.com

Foto: Aila Images, Shutterstock.com

Reklama

Za bílý jogurt nedáte víc než pár korun, ale jeho účinky na tělo i duši jsou milionové. O některých možná nemáte ani tušení.

Článek

Mléčné výrobky jsou skvělé, když chcete zhubnout, dodat organismu bílkoviny, posílit kosti i zuby a předcházet osteoporóze. Ještě více než mléko odborníci chválí zakysané výrobky, tedy třeba kefír, kysané podmáslí nebo právě jogurt. Oproti mléku jsou lépe stravitelné a díky obsahu probiotických kultu posilují střevní mikroflóru – a to má dopad na imunitu, vitalitu i psychickou pohodu.

Komplexní potravina

Jogurty jsou komplexní potravinou zcela přírodního původu. Obsahují všechny významné živiny: především bílkoviny, ale také vápník, fosfor, vitaminy A, B a D. Jejich velkým benefitem je lehce stravitelný mléčný tuk a cenný mléčný cukr. Laktóza, tedy zmíněný mléčný cukr, je přitom díky procesu kysání částečně rozštěpena – jogurty jsou proto snadno stravitelné a neuškodí ani lidem s laktózovou intolerancí, naopak: díky obsahu prospěšných bakterií jim mohou dokonce pomoci stav zlepšit.

Ideální koktejl při hubnutí

Kvalitní jogurt je výbornou volbou hned po ránu: doplňte ho ovocem, neslazeným müsli a oříšky či semínky a máte vyváženou snídani. Bílkoviny vás spolehlivě zasytí, navíc pomáhají budovat svaly, které potřebujete pro vysoký bazální metabolismus i boj s jojo efektem. Kromě proteinů je při snaze o udržení štíhlé postavy jogurt prospěšný i díky obsahu vápníku, který je v něm ve velmi dobře vstřebatelné formě – při redukční dietě zabraňuje poklesu množství svalové hmoty a urychluje vylučování tuku. (Například vápníku byste měly denně zkonzumovat asi 1000 mg, a jestli se vás již týká menopauza, pak 1500 mg. Sto gramů obyčejného bílého jogurtu obsahuje 110 mg tohoto minerálu.)

Bílý jogurt si přitom nemusíte dopřát jen jako snídani nebo lehkou svačinu. „Přidávejte ho do ovesných kaší, ranního koktejlu, do polévek, ale třeba i do teplých jídel na indický způsob. Jogurt dodá jídlu nezvyklou chuť. Je také výbornou náhradou majonézy, ať už v salátech, nebo v pomazánkách,“ doporučuje Susan Bowermanová, výživová expertka společnosti Herbalife. Zkuste třeba jogurtové placky nebo dip z dijonské hořčice.

Foto: Rasulov

Bílý jogurt posiluje kosti, svaly, trávení, imunitu i oslabenou psychikuFoto: Rasulov

Bomba pro imunitu

Jogurty si dávejte zejména na podzim a v zimě, a to ideálně denně. „Obsahují totiž mnoho živin a zdraví prospěšných probiotických mikroorganismů, které tělo velice potřebuje i pro posílení imunity,“ popisuje profesor RNDr. Jan Krejsek, CSc., z Ústavu klinické imunologie a alergologie Fakultní nemocnice v Hradci Králové. Nebojte se přitom pestrosti, každá jogurtová kultura je jiná a mohou na vaše zažívání působit odlišně.

Máte-li narušenou rovnováhu ve střevech, například vlivem stresu, nevhodného jídelníčku nebo užívání léků (zejména antibiotik), můžete ji účinně obnovit díky kvalitní jogurtové kultuře obohacené o další probiotika. Bakterií je zde nejen více, ale jsou ve formě, díky které odolají trávicím procesům žaludku a jsou schopny dostat se až do tlustého střeva. Výrobci se probiotickou kulturou navíc rádi pochlubí a informaci o ní najdete na obalu.

Máte stravu pod kontrolou

Dnes je velice módní vědět, co jíte. Lidé jsou zavaleni přemírou konzervantů a „chemie“, proto je návrat k čerstvosti a jednoduchosti logickým krokem. U kvalitního bílého jogurtu máte jistotu, že ho tvoří jen mléko a mlékárenské kultury. Proto sledujte etikety a vybírejte čistý jogurt, bez škrobu či gumy – anebo si ho jednoduše vyrobte doma (recept najdete v tomto článku).

Foto: j.chizhe, Shutterstock.com

Jogurt je skvělý jako svačina či snídaně, ale lze ho přidávat i do omáček a dresinkůFoto: j.chizhe, Shutterstock.com

Pro zdravé srdce i nízký tlak

Jogurty neprospívají jen kostem, zubům a střevům – velmi užitečné jsou i pro další orgány. „Bílkoviny mléka a bioaktivní peptidy, které vznikají jejich trávením, mají významné účinky na lidské zdraví. Jedná se o účinky antimikrobiální, protivirové, imunomodulační, významné účinky jsou na snížení krevního tlaku, který stojí v pozadí nemocí srdce a cév,“ vysvětluje PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D., odborná garantka iniciativy Vím, co jím a piju. Právě nemoci srdce a cév jsou u žen ošemetné, protože se často dlouho neprojevují a probíhají v klidovém stavu, vhodný životní styl a jídelníček je tedy nejlepší prevencí.

Lepší vstřebávání živin

Jste těhotná, kojíte nebo miminko plánujete? Pusťte se do jogurtů. Nejenže vám dodají plno prospěšných látek, ale navíc díky probiotické kultuře a zlepšení stavu střevní sliznice napomohou lepší absorpci veškerých živin ve střevě. Vše, co přijmete potravou, se tak má mnohem větší šanci vstřebat, navíc posílíte imunitu, upravíte trávení a předejdete zácpě, která bývá zrovna v těhotenství častým problémem.

Foto: nenetus, Shutterstock.com

Ukazuje se, že zdravá mikroflóra ve střevě má stabilizující vliv i na psychikuFoto: nenetus, Shutterstock.com

Zažene splín i depresi

Víte, že ve zdravé střevní mikroflóře tkví i psychická pohoda? Probiotické kultury ve střevech udržují správný chod metabolismu a nejnovější výzkumy tvrdí, že laktobacily, ať už ve formě léků, nebo v přírodní podobě, tedy třeba právě v jogurtech, mohou mít v léčbě depresí a dalších duševních poruch stejné účinky jako psychofarmaka.

Obklad nejen na spáleniny

Jogurt ovšem nemá jen úžasné vnitřní účinky – skvěle si poradí i s kožními obtížemi, protože má mimořádnou schopnost hydratovat. Zklidní pokožku spálenou sluncem a díky chladivým účinkům mírní otoky a stopy únavy. Pleťová maska z jogurtu zásluhou mléčného tuku pleť vypíná a zjemňuje jak viditelné vrásky, tak drobné jizvičky. Pro ještě lepší efekt do ní přimíchejte med a strouhanou okurku či jablko.

Bojuje s lupy a mastnými vlasy

Jogurtovou masku si zaslouží i vlasy. Více než na ně samotné přitom působí na vlasovou pokožku: reguluje pH a normalizuje tvorbu mazu, a proto se doporučuje lidem, které trápí mastné vlasy či (mastné) lupy. Do vlasové jogurtové masky lze přidat syrové vajíčko, rozmačkaný banán nebo olivový olej – dosáhnete hydratace, posílení a vysokého lesku.

Jíte jogurty pravidelně?

Reklama

Související témata:

Načítám