Hlavní obsah

Bojíte se infarktu nebo mrtvice? Tohle vám pomůže!

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Reklama

Spousta jídla a málo pohybu. Tak by se velmi jednoduše daly popsat příčiny ucpávání tepen. A je fajn vědět, že je to opět jídlo (dnes bude řeč hlavně o koření a bylinkách), které vám může od aterosklerózy pomoci.

Článek

Aterosklerózu možná znáte jako kornatění či ucpávání tepen. Bohužel je stále častější a vyskytuje se u stále mladších lidí. Co může toto onemocnění způsobit a jaká je prevence či náprava?

Co způsobuje ateroskleróza?

„Lidský organismus je stále více ohrožován nepříznivými vlivy z okolního prostředí. Kromě omezeného pohybu a nezdravého stravování, tedy hlavně nadbytku živočišných tuků a soli, vám ubližuje i nedostatek pohybu a odpočinku, kouření, nadměrné pití alkoholu a stres. A výsledkem je pak kardiovaskulární onemocnění nebo nemoc oběhové soustavy, mezi které patří i ateroskleróza,“ říká kardiolog Doc. MUDr. Michal Vrablík.

Ateroskleróza je laicky řečeno ukládání škodlivých látek, nejčastěji tuku, do stěn tepen (cév), a tím je ucpává. Dochází ke stále menšímu průchodu krve a nižšímu vyživování orgánů či částí těla, ale zvyšuje se i riziko, že se na těchto usazeninách začnou vytvářet a hromadit krevní sraženiny, které se pak utrhnou a mohou cévu ucpat.

Nejzávažnější důsledky může mít ateroskleróza v tepnách srdce a mozku – v jejím důsledku to může skončit infarktem nebo mrtvicí. Pokud je v dolních končetinách, pak to může vést ke špatnému hojení, odumírání tkání a bohužel někdy také nutnosti amputace. Dost pádné důvody k tomu, abyste se zamysleli nad prevencí, že? Tou je snížení příjmu živočišných tuků, víc pohybu, konec s kouřením. Pomoci ale mohou i některé potraviny, koření a bylinky.

Prevence přes jídelníček

„Na žilní systém příznivě působí procházky a zařazení pohanky do stravy. Právě ta totiž obsahuje velké množství rutinu neboli vitaminu P. Tím zpevňuje cévy a zlepšuje propustnost kapilár,“ radí bylinkářka Jarmila Podhorná. V rámci náhrady živočišných tuků je pak žádoucí sáhnout po avokádu, které dokáže při pravidelné konzumaci udržet zdravou hladinu cholesterolu. I chřest je potravinou, která čistí cévy a brání vzniku sraženin, stejně jako třeba skořice nebo kardamom.

Foto: Ulada, Shutterstock.com

Vaše cévy ocení, pokud do jídelníčku zařadíte pohanku a vyhnete se živočišným tukůmFoto: Ulada, Shutterstock.com

Bylinky, které čistí cévy

Svůj čistič cév si ale můžete pěstovat klidně i doma v truhlíku nebo ho koupit ve formě tinktury:

  • Pelargonie růžová (Pelargonium radens) - je jednou z nejznámějších rostlin, která posiluje cévní systém. „Čistí cévy od sklerotických usazenin, uplatňuje se jako prevence křečových žil. Působí příjemně sedativně, má mírný antidepresivní vliv, po čaji se brzy a hluboce usíná,“ říká bylinkářka. Pokud ji máte v truhlíku, stačí rozmělnit listy, šťávu z nich nanést na tamponek a přiložit na místo, kde jsou začínající křečové žíly. Účinnější jsou ale tinktury, které se používají vnitřně.
  • Pupečník asijský (Centella asiatica) - působí na zánět žil a žilní nedostatečnost. Můžete ho pěstovat v květináči a užívat vnitřně přímo čerstvé listy, chutnají jako petrželka. Lze si ale připravit i mast pro mazání křečových žil. „Do kastrolu dejte v poměru 1 : 1 nesolené vepřové sádlo nebo vazelínu a roztrhané listy byliny. Podlijte trochou vody a vařte na mírném ohni asi půl hodiny. „Vodu přidáváte proto, aby se mast nepřipálila,“ vysvětluje Jarmila Podhorná. Potom odstavte a nechte vychladnout do druhého dne. Voda se od masti v tuhém stavu oddělí. Druhý den mast mírně zahřejte, rostliny sceďte a nechejte opět ztuhnout.
  • Jeřáb oskeruše (Sorbus domestica) - pomáhá udržovat zdravou funkci žilního systému, je vhodný při rekonvalescenci po problémech s křečovými žilami. Oskeruše je typická francouzská dřevina u nás se vyskytující spíše ojediněle. Sbírají se pupeny a plody. Macerát oskeruše voní po hořkých mandlích a nejúčinnější je formou tinktury.
  • Jírovec maďal (Aesculus hippocastanum) - příznivě ovlivňuje pružnost a pevnost cévních stěn. Doporučuje se při zánětu žil, křečových žilách, výskytu trombózy apod. Zlepšuje poruchy periferního prokrvování – tedy pomáhá na studené nohy, které bývají prvním z příznaků špatného prokrvení.
  • Jinan dvoulaločný (Ginko biloba) - rozšiřuje a zpevňuje žíly, slouží i jako prevence řady civilizačních nemocí, jako je Alzheimerova či Parkinsonova choroba. Proto se užívání tinktury nebo jiných doplňků stravy s jinanem doporučuje lidem na čtyřicet let jako prevence.
Foto: Here Asia, Shutterstock.com

Pupečník asijský můžete pěstovat i v květináči a zpracovat ho například do hojivé mastiFoto: Here Asia, Shutterstock.com

Jaké bylinky pravidelně používáte vy?

Reklama

Načítám