Hlavní obsah

Bojíte se, že si počítačem a mobilem kazíte oči? Na tohle si dejte pozor!

Foto: Undrey, Shutterstock.com

Foto: Undrey, Shutterstock.com

Reklama

Také jsou vaše děti neustále „přilepené“ k telefonu či tabletu a vy zase trávíte většinu pracovní doby před počítačem? Pak se možná ptáte, zda to neodnesou oči, tedy zda si tím nekazíte zrak. Co na to odborníci?

Článek

V posledních letech se pohled na nějakou obrazovku stal denním chlebem – ať jde o televizi, počítač, nebo mobil. A často možná také slýcháte, že právě tím si nejspolehlivěji a nejrychleji pokazíte zrak. Jaká je ale pravda?

Kazíte si oči u televize a počítače?

Jistě pamatujete, jak vás maminka honila od televize, že když u ní budete sedět moc blízko, tak si zničíte oči. Současné maminky s podobným argumentem vyhánějí děti od počítačů a berou jim z ruky mobily. Jak to ale opravdu je? Pravda je, že sledování televize z malé vzdálenosti nemá na vznik zrakové vady žádný vliv. Může, stejně jako vysedávání před počítačem a jinými obrazovkami, oči unavit, způsobit tím jejich pálení a bolest, následně zapříčinit i bolest hlavy, ale o tom, že by se v důsledku toho „zkazily“, se mluvit nedá.

Asi polovina populace pobývá valnou většinu dne před obrazovkou počítače – podle statistik tak mnozí tráví delší čas než spánkem. Je možné, že ani v takovém případě zrak netrpí? Rozhodně se vyplatí zbytečně ho nepřetěžovat. „Pohled do počítače oční vadu nevyvolá, zapříčiňuje to, že oči jsou unavené, suché či podrážděné, že špatně zaostřujete na text, máte pocit pálení nebo cizího tělíska v oku. Pokud během práce s počítačem nebo po ní pozorujete tyto příznaky, může se jednat o tzv. syndrom počítačového vidění,“ vysvětluje Daniel Szarvas, kontaktolog webu VašeČočky.

Těchto obtíží se lze zbavit, ale i preventivně jim můžete předcházet několika opatřeními:

  • Přizpůsobte jas monitoru okolí - kontrast s okolním prostředím by měl být co nejmenší, v tmavší místnosti ho nastavte nižší, ve světlé zvyšte.
  • Zabraňte oslnění - monitor natočte tak, abyste v něm neviděli žádné odlesky, nemělo by vás oslňovat slunce ani umělé světlo.
  • Ulehčete očím - zvětšete si písmo na monitoru tak, abyste ho nemuseli luštit, ale abyste ho v pohodě přečetli.
  • Pořiďte si speciální brýle - na trhu jsou brýle, které ulevují očím při práci na počítači – nemají dioptrie, ale zvyšují kontrast, zostřují a redukují odlesky a tím umožní vidět detaily, aniž se oči namáhají.
  • Dejte si pravidelně pauzu - stejně jako vaše tělo ocení pravidelnou pauzu i váš zrak. Jednou za hodinu se projděte a dopřejte očím jinou perspektivu – podívejte se z okna, ideálně do parku nebo zeleně. Oči se při práci s počítačem namáhají právě proto, že zaostřují stále na stejnou vzdálenost.
  • Mějte po ruce kapky - při práci s počítačem mrkáte třikrát méně než obvykle. „To způsobuje, že oči vysychají a můžete cítit pálení, únavu, nebo dokonce bolest. Proto je dobré mít po ruce zvlhčující oční kapičky,” radí Daniel Szarvas.
Foto: George Rudy, Shutterstock.com

Některé oční vady se dají napravit jen v dětství, takže je dobré chodit na pravidelné kontroly, které je mohou zjistitFoto: George Rudy, Shutterstock.com

Před školou na kontrolu

I když se tedy zkaženého zraku z dlouhého prázdninového hledění do všelijakých zářících zařízení bát nemusíte, přesto byste si před začátkem školního roku měli být jistí, že má vaše dítě oči v pořádku. Ideálně s ním zajděte na kontrolu k praktickému lékaři a při zjištění jakýchkoli obtíží i ke specialistovi.

„Dětský zrak se totiž vyvíjí a stejně jako dospělí vidí děti až od šesti či sedmi let. Do té doby je čas podchytit a řešit většinu problémů, ať už jde o šilhání, či tupozrakost, či další obtíže. Dítě by tedy měl lékař sledovat pravidelně,“ říká oční lékařka Drahomíra Varcholová, Omega Optix. První základní vyšetření dětského zraku by mělo proběhnout u pediatra ve třech letech a pak každé dva roky – a to i v případě, že žádné problémy nezjistí.

Je důležité to řešit, protože v raném dětství se dají řešit i vady, které jsou později léčitelné jen velmi obtížně, nebo jsou dokonce nevyléčitelné! „Jde například o tupozrakost, tam je to ideální mezi třetím a pátým rokem věku dítěte, kdy je šance na úplné vyléčení velmi vysoká. Cvičení je účinné i u starších dětí, ale začne-li se po osmém roce věku, naděje na odstranění tupozrakosti je již velmi malá,“ vysvětluje Eva Jerhotová, lékařka z Dětského očního centra Kukátko v Praze.

A jak poznat, že má dítě potíže se zrakem? Varovným znamením může být to, že se dítě špatně orientuje v prostoru, je „nešikovné“ při sportu, nerado čte, mhouří oči při pohledu do dálky, velmi často mrká nebo se projevuje neobvykle - naklání hlavičku, často zakopává… Starší děti upozorní na to, že nevidí obrázek, nedohlédnou na tabuli nebo na detaily.

Chodíte pravidelně na kontrolu s očima? Napište nám!

Reklama

Související témata:

Načítám