Hlavní obsah

Bolest v krku? Víme, jak ji rychle zahnat!

Foto: Thinkstock

Bolest v krku může věštit větší zdravotní problémyFoto: Thinkstock

Reklama

Nepříjemný pocit škrábání nebo knedlíku v krku! Všichni jsme to už mnohokrát zažili. Co ale s tím? Dá se tomu zabránit? Máme pár tipů, jak se těchto příznaků zbavit!

Článek

Samozřejmě že nejde o nemoc, na kterou se umírá. Ale spíše o nepříjemnost, která se může zvrhnout až na několik dní, či dokonce týdnů na neschopence. A kdo z nás si dnes může dovolit být doma nemocný?

Nejde o život, ale o nepříjemnost

Bolest v krku, tedy klasické škrábání, nutně nemusí hned věštit budoucí antibiotika a dlouhodobou nemoc,“ říká praktická lékařka Alena Řezníčková. „Pokud se nám ji podaří včas podchytit či zcela zastavit, vyhnou se nám potíže obloukem,“ dodává lékařka. Nemyslí tím stav, když už máte krk uvnitř nateklý a každé polknutí znamená utrpení. „To už je s největší pravděpodobností nikoli nachlazení, ale viróza, či dokonce chřipka až angína." Bolest v krku však můžete zahnat: od klasických zbraní, které vám poradí v každé lékárně, tedy stopanginu, paralenu, tablet septolette a podobně se zkuste vydat třeba alternativní cestou.

Foto: Thinkstock

I když to není vážná nemoc, dokáže bolení v krku znepříjemnit životFoto: Thinkstock

Najisto pomohou

V první řadě si pořiďte dezinfekční kapky, které bakterie ničí: skvělé jsou třeba Citrovital kapky, obsahující výtažek z grapefruitových jadérek. Podobné účinky mají i kapky Naděje Medvědí česnek či Allivictus Česnek. Dokážou během dvou dnů úplně zničit bakterie v krku a definitivně vás zbavit bolesti. Chce to jen je používat třikrát denně po dvacati kapkách, což je „koňská dávka“, ale funguje. „Pochopitelně je potřeba během dnů, kdy cítíte nastupující potíže, vynechat alkohol a kávu i fyzicky namáhavé aktivity, a posílit tělo vitaminy,“ doporučuje Dana Paukertová zabývající se alternativní léčbou. Hodně proto pijte, nejlépe ovocné čaje, tekutiny z těla odvádějí škodlivé látky a doplníte i vodu, kterou ztrácíte pocením.

Zelí, to frčí!

Výborným tipem, který vaše tělo uvítá s otevřenou náručí, je speciální zelný salát. Kysané zelí pokapejte velkou dávkou panenského olivového olejte, na sáček přidejte zhruba dva vylisované stroužky česneku. Červenou papriku nakrájejte na drobné kousky, stejně jako cibulky. Vše smíchejte, nechte zhruba půlhodiny uležet a můžete pojídat. Dostane se vám obrovské dávky vitaminů, především C.

Další pomocník

Ohledně potravin se také vyvarujte všeho, co z těla odvádí teplo, například čerstvá zelenina, máta, jogurty, ale naopak přidejte jídla, která vás vnitřně zahřejí. Coby velký pomocník funguje zázvorový čaj s citronem: zázvor nastrouhejte či vylisujte, vymačkejte celý citron a zalijte horkou vodou. Během dne si ale dopřejte kromě tohoto čaje i třeba teplou vodu s citronem, abyste tělo zavodnili. Zahřát umí také vývar z pár hřebíčků, skořice, nového koření a černého pepře.

Ticho, prosím

Více než cokkoli ale na bolest v krku pomáhá den v posteli, dlouhý spánek a klid ve všech směrech. Snažte se ho tedy i sami cíleně navodit: třeba tím, že si ztišíte rádio, vyzvánění mobilu a pustíte relaxační hudbu či si dopřejete úplné ticho. Snažte se nebýt v přetopené místnosti, protože tím nedáte šanci k rozmnožování bakteriím a virům ve vašem těle. Pokud však vaše škrábání v krku ani po třech dnech nepoleví, je čas navštívit lékaře.

Tip redakce:Dnes jsme se zameřili na bolest v krku, ale Poznáte chřipku od virózy?.

Ano, všichni ji známe a nikdo bolest v krku rád nemáme. Proto pokud i vy máte zaručený tip, jak ji odvrátit, dejte nám vědět. Co vy na to?

Reklama

Související témata:

Načítám