Hlavní obsah

Bolesti se prý dá zbavit jen silou myšlenky. Jak to funguje?

Foto: Thinkstock

Když vás něco bolí, stává se bolest tím jediným, co vás zajímá. „Bolest se ale nemusí stát vaším vězením," píše psycholog Les FehmiFoto: Thinkstock

Reklama

Chytla vás záda nebo žlučník? Pocit bolesti ve skutečnosti vzniká jen ve vašem mozku. Podle amerického vědce toho lze využít: když víte, jak na to, můžete bolest zmírnit nebo úplně „rozpustit“!

Článek

Bolest je ve skutečnosti užitečná. Slouží jako poplašný systém, který přitáhne vaši pozornost k místu, kde se děje něco špatného, takže můžete zasáhnout. Když ale máte po operaci a nemůžete bolestí spát, není to dobré k ničemu, stejně jako chronické trápení se zády.

„Bolest je jako chyba operačního systému, kterou se můžete naučit odstranit. Jste schopni ovlivnit vaši nervovou soustavu víc, než si myslíte,“ píše americký psycholog Les Fehmi v knize Rozpouštění bolesti.

Malá, nedůležitá bolest

Jak to podle něj máte udělat? Klíčem k úspěchu je něco, čemu říká „rozptýlená pozornost“. „Na problémy a ohrožení, ať už skutečné nebo umělé, reagují lidé zvýšením pozornosti a soustředěním, aby jim byli schopní lépe čelit,“ píše Les Fehmi. Zúžíte svou pozornost na to, co vás právě zajímá nebo co potřebujete vyřešit, ale pak už ji nedokážete znovu uvolnit – jen přesunout na něco jiného. I když zdánlivě odpočíváte, stejně se na něco soustředíte: na děj filmu, sportovní činnost, hovor s přáteli. A totéž děláte s bolestí.

„Ve stavu zúžené pozornosti bolest převezme nepřiměřeně velkou roli a zabere celých sto procent vědomí, takže se zdá horší, než ve skutečnosti je. Když naopak rozšíříte pozornost, stane se bolest jen malou částí toho, co si uvědomujete. Bolest je najednou méně ohrožující a můžete se s ní lépe vypořádat,“ popisuje psycholog fungování lidského vědomí.

Foto: Thinkstock

Osvícení lékaři vědí, že spolu tělo a duše úzce souvisejí. Fyzická bolest je mnohdy důsledkem dlouhodobého stresu nebo starostíFoto: Thinkstock

Uvolnění pomocí přístrojů i cvičení

Stav, kterého je podle Fehmiho zapotřebí dosáhnout, nazývají psychologové hladina alfa. Je to stav uvolnění bez jakéhokoli duševního napětí, kdy vnímáte všechno okolo i sami sebe, aniž byste se na něco přímo zaměřovali. Alfa hladiny lze dosáhnout hlubokou relaxací nebo meditací, ale také prostřednictvím neurobiofeedbacku, léčebné metody, která pomáhá napravovat neurologické potíže pomocí snímání mozkových vln a zpětné vazby.

Les Fehmi je na neurobiofeedback odborníkem, tvrdí ale, že podobných výsledků lze dosáhnout i bez přístrojů, jen pomocí speciálního duševního cvičení: „Tato cvičení vás naučí přepnout úzce zaměřenou pozornost do alfa stavu, v němž bolest nepředstavuje tak vážný problém. Jsou prvním krokem k tomu, abyste se i těch nejúpornějších bolestí buď úplně zbavili, nebo aby se staly snesitelnými.“

Foto: Thinkstock

Příčina bolesti je někde v těle, bolestivý vjem je ale zpracováván v mozku. Toho je možné využít k jejímu utlumeníFoto: Thinkstock

Představit si bolest a rozpustit ji

Jak taková cvičení vypadají? Naprostá většina instrukcí začíná slovy „představte si“. Vaším úkolem je představit si například prostor uvnitř vašeho nosu, jednotlivé prsty nebo třeba svoje momentální pocity. V dalších krocích se začínáte zaměřovat na samotnou bolest, na místo, kde se ozývá, a prostor, jaký zaujímá. Poté, co se s ní takhle zblízka seznámíte, ji necháte ve své představě „rozpustit“.

Představujete si třeba, jak se ohisko bolesti pořád zvětšuje a zvětšuje, až vyplní okolní prostor a v něm se rozplyne, jako když se kapka barvy rozpouští ve vodě. Jedna Fehmiho klientka si zase představovala bolest jako baseballový míč, který nechala ve své mysli prostě zmizet.

Zdá se to těžko uvěřitelné, Les Fehmi ale popisuje celou řadu úspěšné vyléčených pacientů. „Jsou lidé, kterým se práce s pozorností nedaří nebo u ní nevydrží. Fyzickou bolest, zejména poúrazovou nebo pooperační, lze přesto rozpustit téměř vždy,“ ujišťuje psycholog. Metoda podle něj nepomáhá jen proti bolesti, ale i proti nežádoucímu tělesnému i duševnímu napětí u veřejně činných lidí, sportovců nebo zpěváků.

Zní to až příliš dobře, ale co kdyby na tom něco bylo? Nevyzkoušíte to?

Reklama

Související témata:
Rozpuštění

Načítám