Hlavní obsah

Bolí vás zub? Tyhle babské rady opravdu pomůžou

Foto: YAKOBCHUK VIACHESLAV, Shutterstock.com

Foto: YAKOBCHUK VIACHESLAV, Shutterstock.com

Reklama

Zákon schválnosti působí zcela spolehlivě, takže jestli vás má rozbolet zub, pak to bude v pátek večer, pět minut poté, co zavřela nejbližší stomatologická ordinace. Jak přečkat do chvíle, než s nadějí usednete do zubařského křesla?

Článek

Někdy je bolest zubů tak silná, že žádná pohotovost není dost daleko, abyste tam okamžitě nevyrazili. Co když ale zuby jen tak pobolívají a vy se rozhodnete přečkat víkend? Jestliže nechcete polykat jednu pilulku proti bolesti za druhou, sáhněte po přírodních možnostech. Několik z nich vám představíme.

10 přírodních léků na bolesti zubů

Máme pro vás pár zaručených babských rad a postupů, které by měly bolest zubů utlumit a udělat ji snesitelnější. Jejich výhodou je, že potřebné suroviny většinou najdete běžně doma, a navíc se nemusíte bát předávkování.

Foto: Timmary, Shutterstock.com

Mezi skvělé prostředky proti bolesti zubů patří i cibule a česnekFoto: Timmary, Shutterstock.com

  • 1. HŘEBÍČEK - při bolesti zubů první volba, protože opravdu pomáhá – i proto ho využívají lidé už po generace. Obsahuje přírodní anestetikum. Hřebíček můžete opatrně kousat, ale tím si umrtvíte celou pusu. Pro případ bolesti jednoho zubu je lepší, když použijete hřebíčkový olej – lokálně, za pomoci vatové tyčinky. Nemáte-li ho k dispozici, rozemelte či rozdrťte v hmoždíři dva až tři hřebíčky, smíchejte je s pár kapkami oleje a místo kolem zubu potřete. Jestliže máte v zubu kaz, můžete tuto hmotu nanést i tam. Efekt zmrtvění může trvat docela dlouho a poté můžete hřebíček aplikovat znovu.
  • 2. SŮL A PEPŘ - antibakteriálně, protizánětlivě a anesteticky působí i směs soli a pepře. Smíchejte je a přidejte pár kapek vody tak, aby vznikla kašička. Natřete ji na bolavý zub – po pár minutách byste měli cítit úlevu. Můžete opakovat dle potřeby několikrát denně i několik dní. Bolest a otoky sníží i kloktání vlažné vody, v níž rozpustíte lžičku soli. Působí proti infekci.
  • 3. LED - tato metoda není nic pro citlivé zuby, které na chlad reagují bodavou bolestí. Jestli však ledové snášíte dobře a potřebujete znecitlivět jen jedno konkrétní místo, může dobře umístěná kostka ledu výrazně pomoct. Stačí ji vložit do úst, jazykem přitlačit na místo a nechat působit, dokud se led nerozpustí. Lze opakovat podle potřeby, ale pozor, někdy to může skončit i nachlazením a rýmou.
  • 4. ČESNEK - bolest zubu sníží i působení antibiotických a léčivých látek, které obsahuje česnek. Sice po něm nebude váš dech nejvábnější, ale tuhle daň jistě rádi zaplatíte. Česnek lze použít různě – lze ho utřít se solí a kašičku natřít na zub anebo můžete oloupaný stroužek přímo žvýkat. Pozor by si měli dát lidé, kteří mají potíže se žlučníkem nebo žaludkem, protože čerstvý česnek by jim mohl přivodit problémy, zvlášť ve větším množství.
  • 5. CIBULE - velmi podobně jako česnek funguje i cibule. I ta obsahuje protizánětlivé a umrtvující látky. Začněte ji žvýkat co nejdřív poté, co se bolest zubu ohlásí. Jestli se vám žvýkání syrové cibule příčí, přiložte si její plátek na dáseň kolem bolavého zubu a nechejte působit.
  • 6. ČERNÝ ČAJ - jako kloktadlo i obklad můžete použít silný černý čaj. Připravte jej zcela běžným způsobem, jen do něj nic dalšího nepřidávejte. Vlažným čajem kloktejte a vyplachujte ústa nebo do něj namočte kapesník a přiložte na tvář v místě, kde vás to bolí. Obklad můžete nechat působit, dokud nebude suchý.
  • 7. ČAJOVNÍK - olej z australského čajovníku, který je znám pod označením tea tree oil, ulevuje od bolesti velmi intenzivně, ale můžete mít problém s jeho vůní a chutí, pokud byste si ho měli natřít přímo na dáseň a zub. Nepříjemné pocity lze zmírnit naředěním vodou – do skleničky stačí dát tak pět kapek. Tento roztok pak kloktejte, ale nepolykejte!
  • 8. VANILKA - využít můžete i vanilkový extrakt, který běžně užíváte při pečení. Stačí jím potírat zub a dáseň. Je překvapivě účinný a bolest zubu utlumí velmi rychle. Navíc nebudete mít s jeho chutí problém – jako například v případě čajovníku.
  • 9. ALKOHOL - i zapřisáhlý abstinent v takových chvílích může sáhnout po panáku slivovice, vodky nebo něčeho podobného. Není třeba ho vypít (i když i to je možné), stačí do něj namočit vatový tampon a přiložit na bolavé místo. Nedoporučujeme praktikovat předtím, než sednete do auta a vyrazíte na pohotovost, protože při případné dopravní kontrole s „dýchnutím“ by se to špatně vysvětlovalo.
  • 10. MÁTA PEPRNÁ - mentol, který obsahuje máta, účinkuje proti bolesti zaručeně. Nejintenzivněji působí mátový esenciální olej, ale můžete pracovat i s čerstvými listy. Olej zřeďte – je velmi silný a přímá aplikace se nedoporučuje. Nakapejte asi pět kapek mátového olejíčku do lžíce olivového oleje a teprve do této směsi namočte vatičku, jíž potřete bolavý zub a okolí.
Foto: ChameleonsEye, Shutterstock.com

Mentol z máty uleví od bolestí, takže se nebojte ho použít Foto: ChameleonsEye, Shutterstock.com

Máte vyzkoušený přírodní způsob, který by mírnil bolesti zubů?

Reklama

Načítám