Hlavní obsah

Bosu: Štíhlé tělo za poloviční čas

Foto: Ondřej Kroutil

Bosu byl původně koncipován jako rehabilitační pomůckaFoto: Ondřej Kroutil

Reklama

Bosu! Skvělá pomůcka, která nesmí chybět v žádné dobře vybavené posilovně a skupinové hodiny s ním jsou hojně navštěvované. Dejte konečně sbohem nevzhledným křivkám i vy. Věřte, že i před Vánoci se dá začít hubnout.

Článek

Stále jste neobjevily způsob, jak účinně shodit nadbytečná kila? I malí pomocníci vás dokážou dovést k vysněnému cíli. Tohle platí i v případě bosu. Je malý rozměrově, ale dá zabrat celému vašemu povadlému tělu! Ukážeme vám nejúčinnější cviky, kterými se rychle přiblížíte k vysněné postavě a dostanete do kondice.

Krásné pevné tělo za poloviční čas!

Zvrchu vypadá jako fitball, zespoda je placatý. „Právě tento jedinečný tvar umožňuje celou škálu cvičení, které zvládne opravdu každý, a využívá se při tom obou stran pomůcky," říká trenérka Martina Bravená z fitness centra World Class. Podle ní neexistuje případ, kdy by se cvičení na bosu (v překladu both sides up - obě strany nahoru) nedoporučovalo zařadit. Snad jen v extrémních případech, jako jsou úrazy a podobně. Je to díky všestrannosti této cvičební pomůcky, která byla původně vyvinuta jako rehabilitační. Dnes už ale najdete její využití i při skupinových hodinách jako pilates, aerobic s bosu, balanční cvičení, posilování nebo rehabilitační cvičení a bosu jsou k dispozici po celé České republice.

Celé tělo cvičí najednou!

Bosu se stále více využívá také proto, že je to skvělá pomůcka při funkčním tréninku, který je v poslední době tolik populární. Jen ve zkratce – jde o typ tréninku, při kterém se zapojuje více svalových partií najednou, a ke cvičení se využívá jako zátěž váha vašeho těla. Pokud se držíte ve správné tepové frekvenci (jaká to je, zjistíte v našem článku Jak cvičit, abyste hubly), máte vyhráno a docílíte viditelných výsledků za mnohem kratší dobu, než kdybyste se trápily třeba hodinu na běžeckém trenažéru. Mimo to za hodinu s bosu spálíte podle intenzity cvičení 1000 až 2000 kilojoulů. Dobrou zprávou pro korpulentnější dámy také je, že nosnost bosu není omezená.

Výhody cvičení s bosu

  • Při cvičení komplexně posilujete všechny tělesné partie.
  • Je skvělý na zpevnění svalů i šlach.
  • Naučíte se lépe koordinovat vlastní tělo, zlepšíte si jeho držení.
  • Zredukujete při cvičení přebytečný tuk.
  • Posílíte si srdce.
  • Odstraníte nebo předejdete bolesti šíjových a zádových svalů.

Pro každého něco

Jestliže jste se rozhodli cvičit doma, pořídíte jej za 4380 korun, a to nejjednodušším způsobem přes internet. V takovém případě mějte na paměti, že ideální průměr kruhové podložky by měl být 63,5 centimetrů a výška nafouknuté kopule 22 centimetrů. Čím je nafouklejší, tím obtížněji se na něm cvičí, tedy cviky jsou těžší.

Bosu můžete ale využít i jako pomůcku ke klasickému tréninku, který vám sestaví trenér. Pokud ho v té vaší posilovně ještě nemají, nebojte se na to upozornit personál. Třetí možností je návštěva studiových hodin. Tam se nejlépe naučíte, jak se s bosu cvičí, a pak už na něm můžete spalovat kilojouly prakticky kdykoli a kdekoli. Ale pozor, vždy je lepší, poučit se od profesionála, jak s podobnou pomůckou pracovat. Vyhnete se tak případným nesrovnalostem nebo nedejbože špatným cvičebním návykům, které vám místo krásné postavy přinesou zdravotní potíže.

A jak se s bosu cvičí vám? Své zkušenosti a zážitky nám můžete napsat do diskuse pod článkem!

Reklama

Související témata:

Načítám