Hlavní obsah

Botox nejen na vrásky! Neuvěříte, kde všude najde uplatnění

Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Reklama

I když se mu trochu hanlivě přezdívá klobásový jed, bez botulotoxinu, lidově botoxu, by byla estetická medicína na stárnutí krátká. Využívají ho hojně ale i lékaři jiných oborů.

Článek

Botulotoxin je silný jed. Produkuje ho bakterie Clostridium botulinum, která se dokáže – naštěstí velmi vzácně – uhnízdit v zelenině a mase, a také v klobásách, kterým botox vděčí za své jméno – botulus je totiž latinsky klobása.

Botox: zbraň, nebo lék?

Když tento jed sníte, působí na centrální nervovou soustavu a paralyzuje ji. Dostaví se potíže při polykání a mluvení, svalová paralýza, následné ochrnutí dýchacích svalů, poruchy činnosti srdce a nakonec smrt. Právě jeho paralyzující schopnosti zkoumal již před dvěma sty lety německý lékař Justinus Kerner. Později se dokonce uvažovalo o tom, že by mohl být účinnou biologickou zbraní. Nakonec si ale našel cestu do medicíny.

Ještě to však nebyla medicína estetická, pro kterou je typický dnes. Botulotoxin začal v 70. letech využívat americký oční lékař Alan B. Scott pro léčbu šilhání a očních tiků. To bývá způsobeno nerovnováhou v činnostech očních svalů, stačilo tedy aplikovat do potřebných míst injekci botulotoxinu. Bez chirurgických zákroků a jizev a s účinkem téměř okamžitým.

Omlazení jako vedlejší efekt

Dnes se botox využívá zejména jako výplň vrásek, přitom tento omlazující efekt byl při očních zákrocích pozorován jako neplánovaný, i když pozitivní efekt. V devadesátých letech minulého století zažívalo omlazování botoxem největší boom. Poslední desetiletí mu ale už zdárně sekundují další zkrášlující techniky, jako jsou mezonitě nebo kyselina hyaluronová. Botulotoxin se ale nadále používá zejména na hlubší mimické vrásky kolem očí a na čele.

„Do určitého věku bývají mimické vrásky ještě pružné, a pokud nechcete, aby se z nich vytvořily statické rýhy, je dobré zkusit právě aplikaci botulotoxinu. Injekčně aplikovaná látka v nízkých dávkách znehybní sval, který tvaruje vrásku, a vyhladí tak pokožku. Botulotoxin je ideální také jako první prevence,“ vysvětluje doktorka Petra Moravcová z Perfect Clinic. Jeho efekt přetrvá až šest měsíců.

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Botulotoxin umí vyřadit vrásku z provozu přibližně na půl roku Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Za plnější rty botox nemůže

Naopak mylná je představa, že se botox využívá jako výplň rtů. Má-li nějaká dáma nečekaně plnější rty, spíše za to vděčí silikonovým implantátům, kyselině hyaluronové nebo injekci vlastního tuku. Botox se používá ale kolem rtů k vyhlazení mimických vrásek či na vyrovnání svěšených koutků. „Aplikace malého množství botulotoxinu do svalu pod ústní koutky je vhodná zejména tehdy, pokud stahujete koutky v rámci zlozvyku. Jeho aplikace zabrání stahování úst směrem dolů,“ vysvětluje Václav Poláček, plastický chirurg z Lékařského domu Praha 7.

Foto: L Julia, Shutterstock.com

Rty se zvětšují pomocí kyseliny hyaluronové nebo vlastního tuku. Botox je na vrásky kolem nichFoto: L Julia, Shutterstock.com

Stop pocení s botulotoxinem

Zatímco v boji s vráskami má botox konkurenci, v boji s pocením je nepřekonatelný. „Podle mého názoru je botulotoxin v současné době dokonce hlavním a nejcílenějším způsobem léčby nadměrného pocení,” říká doktor Jan Říčař, dermatolog z kliniky Laser Esthetic. „Botulotoxin aplikujeme drobnými vpichy přímo do podkoží v oblasti s nadměrným pocením. Už tři dny po aplikaci klienti cítí obrovskou úlevu a pocení se snižuje na naprosté minimum.“ Úlevu od pocení dokáže přinést až na dobu jednoho roku, využít se dá nejen v podpaží, ale i na nohách, dlaních nebo na čele.

Zpevní jizvy a zažene migrénu

Vedle estetické medicíny ho hojně využívá také dermatologie či klasická chirurgie. V místech, kde je velké riziko prasknutí stehů, se využívá pro zpevnění jizev – například u prasklin konečníku. Uplatnění ale nachází i v neurologii. Botulotoxin umí ovlivnit silnou spasticitu končetin, ulevuje od bolestí a zvyšuje hybnost například u lidí po cévní mozkové příhodě.

Jeho schopnost dočasně zablokovat přenos impulsů mezi nervy a svaly se ale využívá i při léčbě dětské mozkové obrny, artritidy, při dráždivém močovém měchýři, předčasné ejakulaci či při spasmu hlasivek. Uleví také při migrénách a zkoumají se jeho možnosti využití v boji s depresí.

Reklama

Načítám