Hlavní obsah

Boty do sněhu i na led: Už je máte?

Foto: Thinkstock

Letošní zima nás bohatě obdařila sněhemFoto: Thinkstock

Reklama

Ani s novým rokem zima venku nepolevila a ulice ve městech jsou stále plné sněhu i náledí. Pokud vám už dobře neslouží zimní boty nebo se na ulici cítíte jako na kluzišti, pořád není pozdě pořídit si dobrou výbavu pro vaše nohy. Máme tipy pro „podpatkářky", milovnice sněhulí i holky do nepohody!

Článek

Základem je, aby boty nepromokly. Protože je nemůžete vrstvit jako oblečení, je důležité zvolit si kvalitní materiál. Ten musí být prodyšný, musí odvádět pot a nepropouštět vlhkost z vnějšího prostředí. Při správné volbě by navíc boty měly nějakou tu sezonu vydržet. Co se hodí do sněhu?

Částečnou nepromokavost a odolnost zaručí kvalitní kůže, ale úplnou garanci proti promoknutí slibuje například membrána Gore-tex. „Materiály Gore-tex vznikají slaminováním membrány s vysoce odolnými textiliemi. Jejich stoprocentní nepromokavost je zajištěna speciální technologií podlepení švů. Gore-tex se tak vyznačuje trvalou nepromokavostí, vysokou prodyšností i extrémní odolností vůči mrazu,“ uvádí Barbora Strnadová z HUDYsport.

Nezapomeňte na ošetření

Důležitá u obuvi je také impregnace. Před prvním použitím i při pravidelném nošení nezapomínejte své boty ošetřit. Jen tak zajistíte jejich správnou funkčnost a v neposlední řadě i delší životnost. Podle typu boty si můžete vybrat také impregnaci v podobě spreje, roztoku, tuku či vosku. Tuk a vosk však používejte pouze na kůži, ne na textil a broušený materiál (například nubuk), protože bota pak může změnit vzhled.

Nejvíce se užívají spreje. „Výhodou sprejových impregnací je, že jsou většinou univerzální, a tedy vhodné i na broušené materiály a textil. Neslepují vlas usně, snadno se aplikují, zachovávají původní vzhled a také příliš nebrání odvodu tělesných par z vnitřku obuvi," dodává Bára Strnadová. Většina kvalitních prostředků působí v materiálech dlouhodobě a obnova záleží především na intenzitě používání obuvi a náročnosti klimatických podmínek, v jakých ji nosíte.

Do sněhu ve sněhulích

Klasikou v zimní obuvi jsou staré dobré sněhule. Ty však už dnes neslouží pouze k pohodlné chůzi v závějích, ale jsou i designovou záležitostí. Pokud chcete i v zimě na ulici zaujmout, zvolte veselé barvy, jako je růžová či tyrkysová. Některé modely mají i vyjímatelnou hřejivou vložku a samozřejmostí by měla být protiskluzová podrážka. Velmi oblíbené jsou například designované boty Crocs Claire z textilie a nepromokavého materiálu s ortopedickou úpravou. Tento model má i protiskluzovou podrážku a vnitřek z fleecoviny, který příjemně zahřeje.

Na foto zleva: Deichmann, snowboard-online.cz, Baťa

Když se nechcete vzdát podpatku

Pokud milujete podpatky, na zimu volte jedině širší. Jsou stabilnější a mnohem pohodlnější. Ideální jsou třeba botky farmářského typu, které nyní seženete v prodejnách Baťa. Jsou kožené a s hřejivým kožíškem uvnitř nebo na vnější části boty. Navíc díky kvalitní podešvi nekloužou. Odvážnější dámy pak mohou sáhnout po zateplených kozačkách s klínkem, který je i přes zimní plískanice také poměrně stabilní.

Na foto: vlevo a uprostřed Deichmann, vpravo Baťa

Pro sportovkyně pohory

Pokud jste spíše sportovní typ a vyžadujete vysokou kvalitu, zvolte městskou botu pohorkového typu, s jejímž výběrem vám dobře poradí v outdoorových obchodech. Taková obuv je vybavená technologií Vibram, která dbá na rovnováhu a správné držení těla. Chůze v kotníčkových pohorkách je kvalitní, díky vroubkované podešvi s hrubým vzorkem mimořádně bezpečná. Neocenitelnými vlastnostmi jsou odolnost materiálu vůči oděru, dlouhá životnost i vodoodpudivé tkaničky.

Na foto: vlevo a vpravo Hudy, uprostřed Baťa

A co na led? Jedině „nesmeky“

Jsou to chrániče na obuv v podobě gumových návleků s hroty nebo řetízky, které fungují jako řetězy na pneumatiky. Pozor ovšem, za jakým účelem chcete „nesmeky“ používat, protože některé by vám ve městech mohly dělat problémy třeba při vstupu na dlaždice.

„Ovšem s nesmeky od značky Get-A-Grip, které se před dvěma lety přejmenovaly na DueNorth, mít problémy na dlaždicích nebudete. Díky drobným plochým hrotům z karbidu wolframu drží na všech pevných materiálech včetně mokrých dlaždic či kamenů, o ledu a sněhu ani nemluvě,“ vysvětluje Marcel Heydušek z portálu naled.cz a dodává, že díky konstrukci se speciálními hroty, 10 x odolnějšími než nejkvalitnější ocel, uživatel „nesmeků“ po pár krocích přestane vnímat, že je má na nohou, a pohybuje se i po hladkém ledu stejně jistě jako doma po koberci.

Na foto zleva: nesmeky.cz, naled.cz, hanibal.cz

Co je dobré vědět o „nesmekách“

  • Dělí se na: 1. gumové – uklouznutí brání kovové hroty osazené v gumových „návlecích" sedících na botě podle velikosti, 2. páskové – uklouznutí brání ocelové hroty připevněné k botě nastavitelnými popruhy, 3. řetízkové – uklouznutí brání řetízky upevněné pomocí nastavitelných popruhů pod podrážku boty.
  • Pozor, jakou značku si kupujete, protože některé na dlaždicích ve městech mohou klouzat, takže byste je museli sundávat a nasazovat.
  • Jsou vhodné pro dospělé, děti i důchodce.
  • Nesmeky nasazené na botě nejsou takřka vidět a jsou skladné.
  • Snadná údržba: Stačí je omýt teplou vodou a nechat je osušit.
  • Jejich cena se pohybuje zhruba od 200 do 900 korun, záleží na typu.

Přeji vám jen pevné a bezpečné kroky!

Reklama

Související témata:

Načítám