Hlavní obsah

Božská hříva i v zimě: Tyhle triky zabírají na lupy, mastné i zplihlé vlasy

Foto: Smile19, Shutterstock.com

Foto: Smile19, Shutterstock.com

Reklama

Zima je pro vlasy jedním z největších a nejnebezpečnějších nepřátel. Jsou oslabené, náchylnější k poškození a potřebují extra péči. Chcete vědět, jak se o své lokny v tomto období správně starat a co jim už teď možná chybí?

Článek

Právě v zimě dochází ke spojení mnoha pro vlasy neblahých faktorů: nízké venkovní teploty a s tím spojené neustálé tření s čepicemi, přetopené místnosti, které pokožku hlavy přesušují, a také nedostatek vitaminů a minerálů, jímž organismus všeobecně v zimě trpí. Není divu, že jsou pak najednou vaše prameny zplihlé, lámavé a u někoho mastné u kořínků. Nebo se naopak objeví lupy a pokožka hlavy začne svědit.

Začněte s vodou, jídlem a masáží

Jestli se nejedná o vážnější zdravotní problém, který by bylo vhodné konzultovat s dermatologem či trichologem, tak všechny výše vyjmenované neduhy lze napravit jednoduše: změňte svoje pečující návyky. Začněte od těch nejbanálnějších a nejjednodušších kroků: pijte více čisté vody a přijímejte více vitaminů – ať už vylepšením jídelníčku, nebo komplexem speciálních doplňků stravy. A k tomu přidejte pravidelnou masáž hlavy. Prokrví vlasovou pokožku a pomůže zlepšit výživu vlasových folikulů.

Foto: Alliance, Shutterstock.com

Fén dokáže vlasy nejen usušit, ale může o ně zároveň i pečovat a třeba je zbavit statické elektřinyFoto: Alliance, Shutterstock.com

Vybírejte kvalitní pomocníky

Frekvence mytí vlasů je zcela individuální. V zimě se ale nosí čepice, a proto se mohou snadněji mastit kořínky a rychleji mizet objem. To pak leckoho nutí mýt si vlasy každý den nebo obden, což obnáší i častější sušení, narovnávání, nebo naopak natáčení pramenů. Všechny tyto úkony vlasy samozřejmě zatěžují, ale se správnými pomůckami mnohem méně, než si možná myslíte. Technologie stylingových pomocníků se stále zlepšují a péče o zdraví vlasů je u nich dnes už na prvním místě.

„O perfektní účes jako ze salonu a s maximální péčí o zdraví všech typů vlasů se postarají exkluzivní produkty – například kulmy a žehličky, které mají povrch s kašmírovým keratinem a arganovým olejem. Intenzivní ionizace fénů či rotační kulmy jsou základem krásy vlasů, plných lesku a vitality. Kvalitní pečující produkty jsou důležité zejména v zimních měsících,“ upřesňuje Pavlína Vacková, produktová manažerka značky Rowenta.

Při výběru žehliček na vlasy hledejte kousky s keramickým, teflonovým, turmalínovým nebo titanovým povrchem a vyhněte se kovu – není k vlasům vůbec šetrný a pravděpodobně je zničí. U fénu je zas důležité, aby měl možnost regulace teploty a ionizátor – ten horký vzduch vycházející z fénu hydratuje a nedopustí přesušení pramenů. Díky tomu budou vlasy také krásně lesklé a hladké, protože ionizátor bojuje se statickou elektřinou.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Vysoušeč vlasů Silence Premium Care (CV 7920) s profesionálním AC motorem a vysokým příkonem 2300 W zajišťuje hydrataci a ionizaci vlasů, Rowenta, 2499 Kč. Vysoušeč vlasů PHD 5980 Brilliant Care je šetrný k barvě vlasů, Bosch, 999 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Žehlička na vlasy Brush & Straight Premium Care-SF7510 má integrovaný kartáč z přírodních štětin a keratinovou vrstvu, Rowenta, 1999 Kč. Titanovo-turmalínová žehlička vlasy ionizuje, Sogo, 1099 KčFoto: Archiv firem

Střídání stráží

Pečující produkty, do kterých jste se v létě tolik zamilovaly, bohužel nyní budete muset opustit – v zimě vlasům vyhovovat asi nebudou. Je to stejné jako s pleťovým krémem, nepoužíváte přece jeden a ten samý prostředek v dusném horku i v mrazech. Šampon by měl být maximálně šetrný a nejlépe s minimálním množstvím „chemických“ přísad, bez parabenů, silikonů a barviv, s neutrální úrovní pH a přírodními rostlinnými ingrediencemi. Stejné požadavky pak mějte i na kondicionéry a balzámy.

Pravidelné rozmazlování

Jednou nebo dvakrát týdně vlasům dopřejte intenzivní hydratační nebo výživnou masku. Můžete používat samotné oleje (mandlový, kokosový, arganový, bodlákový) nebo produkty, jejichž složení je obohacené o vitaminy B1, B5, B6, proteiny, aminokyseliny i lipidy. Efekt takových masek umocníte teplým zábalem. Kromě viditelného zlepšení samotného vlasu po celé jeho délce tak předejdete i tvorbě lupů – často vznikají v důsledku přesušení pokožky hlavy.

Foto: Alliance, Shutterstock.com

Pravidelná vyživující maska a vhodné přípravky zajistí zdravé vlasy i v ziměFoto: Alliance, Shutterstock.com

Bezoplachová péče

Doplňující výživu a ochranu zajistíte spreji, které se aplikují na vlhké i suché vlasy a už se neoplachují. Některé chrání prameny před teplem fénu a žehličky, jiné vaši hřívu uhladí, zkrotí a usměrní, případně poskytnou další vitaminy a minerály, které vylepší strukturu vlasu. „Pokud trpíte na suché a lámavé konečky, využijte sílu speciálních olejů. Nanášejte jen minimální množství do délek a uvidíte, že za pár týdnů budou vlasy jako proměněné,“ radí hair stylistka a vizážistka Kateřina Krobová. Jen pozor: když olejíčku nanesete moc, prameny tím zatížíte a obličej vám budou rámovat mastné „rampouchy“.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Regenerační šampon na poškozené vlasy, Yves Rocher, 95 Kč. Obnovující šampon s arganovým olejem, Nobilis Tilia, 294 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Organický panenský kokosový olej, Manna, 375 Kč. Regenerační maska na suché a poškozené vlasy, L’Occitane, 745 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Vyživující sérum s moringovým olejem a ultralehkou texturou, Matrix, 199 Kč. Regenerační sérum Hyaluron + Hair Filler intenzivně posilující vlasy zevnitř, Gliss Kur, 149 KčFoto: Archiv firem

Jak se o své vlasy staráte v zimě vy?

Reklama

Související témata:

Načítám