Hlavní obsah

Jak na fotkách nemít dvojitou bradu a tlusté ruce? Fotografky modelek poradí!

Foto: lenaer, Shutterstock.com

Foto: lenaer, Shutterstock.com

Reklama

Přijde vám, že být modelkou není nic tak těžkého? Že se stačí usmát na fotografa a je to? Omyl! Správné pózování vás zbaví dvojité brady a ubere vrásky. Na dobře míněné rady do začátku jsme se zeptali zkušených fotografů.

Článek

Tajemství dobré fotografie tkví nejen v oku fotografa a vhodně zvoleném přístroji, ale také v umu modelky, která stojí před objektivem. A jestli patříte k začátečnicím, měly byste se naučit alespoň základní triky.

Odhoďte nervozitu

Při focení byste měly být smířené s tím, že vás někdo bude fotit a přistupovat k tomu především pozitivně. Dobrá nálada, úsměv a snaha se skutečně cení. Zapomeňte na nervozitu a uvolněte se – samozřejmě že s postupem času a častějším focením to půjde lépe. „Velká výhoda je komunikativnost modelky, která se zásadně promítne ve výsledných fotografiích. Je to základ úspěchu. Nebát se mluvit s fotografem, střídat výrazy a nedržet si jen jednu tvář,“ upozorňuje fotografka Greta Blumajerová z firmy Ta Greta.

Foto: Daria_Cherry, Shutterstock.com

Snažte se naučit být při focení přirozenáFoto: Daria_Cherry, Shutterstock.com

Hlavu zpříma

Při focení je nejdůležitější celkový postoj a držení hlavy – měla by být zpříma. „Nikdy ji nesmíte tlačit dozadu, aby vám nevznikala druhá brada, ale naopak se ji snažte spíše trochu vystrkovat. Zároveň si však hlídejte, ať nedáváte nos příliš nahoru. Ne proto, že nejste pyšní, ale proto, aby vám nebylo vidět do nosních dírek,“ radí fotografka Eva Malúšová a dodává, že dobré je naučit se také jakoby usmívat očima.

„Možná to zní jako klišé, ale je to věc přístupu. Hodně lidí má s úsměvem problém. Já myslím, že většinou naprosto zbytečný. Úsměv vás vždy udělá na fotce hezčí, přístupnější a sympatičtější. A tomu právě napomáhají oči,“ říká Eva Malúšová s tím, abyste se této rady držely i při focení portrétů.

U nich je důležité hlídat takzvanou dvojitou bradu. „Vždy modelkám radím, aby si srovnaly celé tělo včetně hlavy tak, že si mají představit, jako by je ze shora tahal pomyslný provázek. Přitom ještě musejí tlačit ramena dolů a bradu by měly mírně odtáhnout od krku,“ vysvětluje fotografka Mona Martinů a dodává, že u takového focení funguje skvěle pohled z výrazného nadhledu.

Postoj těla

Jestliže se fotíte ve stoje, vždy vypadá o fous lépe, když se natočíte zlehka z boku. „Pro optické zeštíhlení je dobré natočit ramena rovnoběžně na fotografa, ale pas mírně vytočit do strany,“ podotýká k tomu Mona Martinů. Myslete také na vyrovnaná záda a nikdy se nehrbte! Zároveň je šikovné se mírně naklonit na fotografa – ne moc, jen decentně, abyste se nezakláněly. Chcete-li mít navíc pokrčenou při postoji jednu nohu, měla by to být ta blíže k objektivu, abyste se o tu zadní opíraly.

Foto: HighKey, Shutterstock.com

Postoj z boku vypadá lépe než čelem i celým tělem k fotografoviFoto: HighKey, Shutterstock.com

Pozor na ruce

Častým problémem při focení bývají ruce, neboť se nabízí otázka: Co s nimi? „Nevadí, když jsou svěšené rovně k tělu, pokud máte dobrý postoj. Důležité je netlačit je moc k tělu, aby nevypadaly tlustě. Když se zakloníte dál od foťáku a necháte je svěšené, nikdy nebudou vypadat štíhle. Jestli se ovšem mírně nahnete do kamery a dáte si ruku do kapsy nebo v bok, vždy vypadá štíhleji,“ upozorňuje Eva Malúšová.

Podle ní prý také nevadí, když si ruce založíte před tělem – ale nesmíte na ně tlačit. To platí i v případě, že chcete dát ruce k obličeji. Dělejte to velmi jemně, jako byste se chtěly spíš jen pošimrat, rozhodně nepomáhá se o dlaně opřít – kdybyste to totiž udělaly, zdeformoval by se vám obličej anebo se kůže nahrnula tam, kde nemá co dělat.

Foto: Valua Vitaly, Shutterstock.com

Ruce se musejí obličeje dotýkat jen lehceFoto: Valua Vitaly, Shutterstock.com

Světlo

Při focení hodně pomůže přirozené denní světlo. Všímejte si, odkud na vás svítí, a zkuste se k němu přirozeně natočit. „To platí třeba u portrétů u okna. Je vždy lepší natočit se k oknu obličejem, klidně i na poloprofil, aby nejvíce světla dopadalo na obličej. Stíny totiž dělají vrásky,“ doplňuje Eva Malúšová.

Zkouška před zrcadlem

Nejdůležitější je trénink. A jak se říká, cvičení dělá mistra – proto si různé postoje trénujte doma před zrcadlem. „Najděte si svůj úhel pohledu, ve kterém se samy sobě budete nejvíce líbit. Ten si zapamatujte, vyzkoušejte před fotoaparátem, stejně jako různé postoje, založení rukou i náklon těla a hlavy,“ dodává Greta Blumajerová s tím, že je také dobré vědět, jakou stranu obličeje máte hezčí, protože souměrný obličej nemá nikdo.

Přihlaste se na casting

Toužíte se stát modelkou a chcete být zastoupena prestižní modelingovou agenturou? Přijďte na casting ve svém regionu. Na 10 místech v České republice a na Slovensku se v září a říjnu uskuteční castingy Czechoslovak TopModel. Více najdete na www.cztm.cz.

Staňte se Tváří Proženy.cz 2017

Vždycky jste si chtěla zkusit, jaké to je být modelkou, ale nesplňujete parametry podobných soutěží? Chystáme naši vlastní soutěž – Tvář Proženy.cz 2017. Bude určena všem ženám, kterým je více než 20 let, jsou fotogenické, baví je móda, chtějí něco zažít a podívat se do zákulisí módního světa. Na podzim vyhlásíme, kam můžete posílat svoje fotografie, takže máte celé léto na to, vybrat tu nejhezčí. Podmínky jsou jasné: věk 20+, trvalý pobyt v ČR, měla byste mít hezkou pleť, zdravé vlasy a souměrnou postavu. Vítězka si vyzkouší, jaká je práce opravdové modelky, a čekají na ni i další milá překvapení.

Co říkáte radám profesionálních fotografek? Budete se jimi řídit?

  • Komerční sdělení -
  • Tento článek vznikl ve spolupráci Proženy.cz a agentury Czechoslovak Models -

Reklama

Načítám