Hlavní obsah
3,3
(156)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Bramborové škubánky, trpalky, kucmoch, osmažené taky šusky. Ať už se jim u vás doma říká jakkoliv, pořád je řeč o uvařených bramborách, které se propaří s moukou. Pro recept jsem si tentokrát došla do staré Kuchařky Jitřenky od A. B. Seidlové, protože kdo jiný by měl tohle prastaré jídlo umět lépe než přes sto let stará kuchařka.

20 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Na škubánky
  • 750 g brambor
  • 1 lžička soli
  • 50 g jemné krupice
  • 50 g hladké mouky
K podávání
  • 3 lžíce máku
  • 3 lžíce cukru moučka
  • 8 lžic másla
Článek

Postup

01.

Brambory oloupejte, nakrájejte na větší kousky, zalijte vodou a neosolené uvařte doměkka – ale nerozvařte je!

02.

Když jsou brambory měkké, slijte asi něco přes polovinu vody a zatím ji uschovejte. Horké brambory posypejte solí, krupicí a moukou a k bramborám to přimáčkněte dlaní. Pak vezměte vařečku a obráceným koncem do brambor udělejte asi pět děr. 

03.

Slitou vodu nalijte zpátky na brambory s moukou a na nízkém stupni (dřív se dávalo jen na kraj plotny) ještě asi 10 až 12 minut provařte. Hotové těsto je tuhé, ale ne mazlavé, slovy autorky kuchařky: „Nezkušená hospodyňka myslí, že když dá do převařených bramborů více mouky, že budou škubánky také tuhé, a zatím takovéto škubánky se lépe hodí pro knihaře na lep než za pokrm na stůl. Lépe jest, když se dá více bramborů a méně vařené.“

04.

Případnou zbytnou tekutinu slijte a ještě nechte odpařit. Hotovou hmotu důkladně rozšťouchejte, aby v ní nezůstaly hrudky, a lžící odkrajujte hromádky škubánků, nebo v dlaních udělejte válečky. 

05.

Škubánky podávejte sypané mákem smíchaným s moučkovým cukrem a přelité rozpuštěným máslem. Někdo má rád také s nastrouhaným tvrdým tvarohem nebo skořicovým cukrem. Můžete je udělat i naslano se slaninou či sýrem.

Mák Češi milují. Mrkněte, jak to chutná, když se s mákem udělají těstovinové šibřinky. Anebo vyzkoušíte vynikající vrstvený makový koláč katlama?

Reklama

Načítám