Hlavní obsah

Bramborový dort

Hodnocení:
(398)
Foto: Marek Kučera
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
40 minut
Náročnost
střední

Na zeleninu v koláčích a dortech v podobě mrkve nebo řepy už jsme si zvykli. Ale dort a brambory? Pokud se vám tahle kombinace nezdá, věřte, že budete příjemně překvapení.

Ingredience pro:
1 formu o průměru 24 cm
Na těsto
  • 6 vajec
  • 200 g moučkového cukru
  • 200 g vařených brambor ve slupce
  • 150 g hladké mouky
  • 150 g mletých ořechů
  • 3 lžíce holandského kakaa
  • tuk na vymazání
  • hrubá mouka na vysypání
Na dohotovení
  • 250 g másla
  • 150 g moučkového cukru
  • 150 g višňového džemu
  • 1 čokoládová poleva
  • 1 hrnek mletých ořechů
Článek

Postup

Krok 1: Brambory oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Žloutky oddělte od bílků a vyšlehejte s cukrem do pěny. Z bílků ušlehejte tuhý sníh.

Krok 2: Do žloutkové směsi přidejte mouku, kakao, ořechy a prošlehejte. Vmíchejte brambory, ještě jednou prošlehejte a do těsta nakonec opatrně zapracujte našlehaný tuhý sníh z bílků. 

Krok 3: Těsto nalijte do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané formy. Pečte asi 40 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Po vychladnutí korpus podélně seřízněte. 

Krok 4: Změklé máslo ušlehejte s moučkovým cukrem do světlé a nadýchané pěny. Spodní díl dortového korpusu potřete višňovým džemem. Na vrstvu džemu pak velkoryse rozetřete máslový krém. Přiklopte druhým dílem korpusu a opatrně přimáčkněte. Přebytečný krém rozetřete po okrajích.

Krok 5: Kupovanou čokoládovou polevu rozehřejte podle návodu. Nalijte ji na dort a rovnoměrně rozetřete. Okraje i boky dortu posypte mletými ořechy a nechte aspoň dvě hodinky v chladu. Na krájení použijte nůž namočený v horké vodě, aby poleva při krájení nepopraskala. 

ynezorPumanzeSaNyknalC
21. 2. 2020

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.