Hlavní obsah

Bramborový salát s chřestem a zakysanou smetanou

Hodnocení:
(26)
Foto: Marcel Rozhoň
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
1 hodina
Náročnost
nízká

Chcete si připravit k obědu salát, po kterém nebudete mít až do večera hlad jako vlk? Vsaďte na bramborový s červenou řepou a sýrem feta. Když přidáte zelený chřest, který má právě sezonu, bude naprosto skvělý.

Ingredience pro:
4 porce
Na salát
  • 500 g brambor
  • 300 g čerstvého zeleného chřestu
  • 1 červená řepa
  • 1 červená cibule
  • 4 vejce
  • 200 g sýru feta
  • 5 lžic olivového oleje
  • sůl
  • čerstvý mletý pepř
Na dip
  • 5 lžic domácí majonézy
  • 3 lžíce zakysané smetany
  • 1 lžička citronové kůry
  • 1 lžíce nasekané petrželky
  • sůl a pepř
Článek

Postup

Krok 1: Den předem uvařte brambory. Červenou řepu zabalte do alobalu, dejte do trouby a asi hodinku pečte. (Jak přesně upéct řepu v alobalu, najdete v receptu Nakládaná pečená řepa.) Poté ji oloupejte a nakrájejte na kousky. Vejce uvařte natvrdo. Vařené brambory oloupejte a pokrájejte na kolečka nebo čtvrtinky. Zelený chřest zbavte tvrdých konců a krátce ho povařte v osolené vodě. Ihned ho přelijte ledovou vodou, aby si uchoval krásně zelenou barvu. Cibuli rozkrájejte na kolečka.

Krok 2: Majonézu promíchejte se zakysanou smetanou. Přidejte špetku nastrouhané citronové kůry, sůl, pepř a petrželku. Do mísy vložte brambory, řepu, na kousky nakrájený chřest, cibuli, sůl a vše zakapejte olivovým olejem. Směs opatrně promíchejte a rozdělte na talíře. Na každou porci položte dvě poloviny vejce a ozdobte rozdrobenou fetou. Podávejte s majonézovým dipem.

ynezorPumanzeSaNyknalC