Hlavní obsah

Břidlice dodá vašemu domu i zahradě šmrnc. Inspirujte se!

Foto: most popular; Shutterstock.com

Foto: most popular; Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Návrat k přírodním materiálům v domě či zahradě je trendem. Břidlice je jedním z materiálů, který uplatíte v mnoha podobách – na střechy, cesty i zídky. Uvidíte, že dodá vaší zahradě i domu šmrnc.

Článek

Břidlice se vyznačuje vysokou trvanlivostí, lehkostí a pěknou barevností. Vybrat si můžete ve škále šedé až černé, nevšedně narezlé, ale i zelené a různých odstínů hnědé. Břidlicové desky jsou velmi odolné a tvrdé a mají vynikající otěruvzdornost. Co víc si můžete od kamene přát? Nezpracovaná břidlice je často využívána ve stavebnictví jako podkladový materiál budov a pozemních komunikací i jako náplň gabionů podél silnic. Opracovaná břidlice však nachází své využití i při stavbách domů, opravách památek i v zahradách.

Na střechy, cesty i dekorace

Použití břidlice asi budete znát především ve formě střešní krytiny, díky výborným tepelným a izolačním vlastnostem však najde své uplatnění i jako obklad budov, domů a plotů. Břidlicový kámen má vynikající rovinnou štěpnost, velmi dobře se opracovává a formátuje do tenkých desek, ze kterých se následně vyrábějí obklady. Ty dodají vašemu domu kouzlo a nevšednost, ovšem při zachování přirozenosti.

Břidlici však můžete zakomponovat i do své zahrady. Působí velmi dekorativně a díky různosti barevných odstínu si s ní můžete opravdu vyhrát. Velmi pěkně působí břidlicové zídky či další břidlicové útvary postavené v prostoru, např. kolem fontánek. Využít můžete desky, stejně jak štípanou břidlici, kterou je možné vysypat vybrané úseky. S barvami si lze pohrát třeba při skládání cestičky nebo vytváření prostoru kolem zahradního jezírka – v kombinaci s vodou působí břidlicové kameny velmi efektně. Pokud máte záhony, z menší břidlicových desek naskládaných na sebe postavíte lehce krásné ohraničení. Určitě bude vypadat lépe než betonové obrubníky!

Využití najde i v interiéru

Břidlice má však své místo i v interiéru. Bytoví architekti ji využívají jako netradiční obklady koupelen, designových stěn, k vytvoření realizace umělého krbu, ale i jako podlahovou krytinu. Svým luxusním zjevem vás jistě břidlice upoutá i v podobě pracovní desky, koupelnového umyvadla či drobných doplňků v interiéru. Viděli jste třeba břidlicové hodiny? Vypadají opravdu skvěle a věřte tomu, že neuniknou obdivu žádné návštěvy.

Foto: arina Lohrbach; Shutterstock.com

Foto: arina Lohrbach; Shutterstock.com

Jak poznat a nezničit kvalitu?

Aby vám to, co z břidlice vytvoříte, dlouho vydrželo krásné, je samozřejmě potřeba používat kvalitní materiál. Jestliže se při otírání břidličné desky rukou uvolňují částice, nebo se z lesklé lícní plochy uvolňují šupinky při okraji, může mít kámen sníženou životnost. Také pyritové, kovově lesklé či světlé shluky zrn s patrnými krystaly mohou zvětrávat a vytvářet otvory, a tím mohou způsobit postupné poškození kamene. Pokud na břidlici poklepete, měli byste slyšet jasný zvuk. Pamatujte také na to, že břidlice patří k nejnáročnějším materiálům co do provedení řemeslnických prací. Různobarevné břidlice mají jiné vlastnosti a při osekávání se budou chovat jinak. Práci s obklady či střešní krytinou tak raději svěřte zkušeným odborníkům.

Břidlice ale není žádným novodobým objevem. Jejích skvělých vlastností si lidé všimli již ve starověku. V místech jejího výskytu se tak na střechách jiný materiál až do poloviny dvacátého století prakticky nevyskytoval. Najdete ji i na mnoha kostelech a zámcích. Má dlouhou historii, a pokud vás zaujala, zajeďte na výlet do Budišova nad Budišovkou v Moravskoslezském kraji. Najdete tam Muzeum břidlice, jediné tohoto druhu v ČR.

Foto: Del Boy; Shutterstock.com

Foto: Del Boy; Shutterstock.com

Reklama

Načítám