Hlavní obsah

Brzdí vám ráno špatný tlak? Rady pro nízký i vysoký

Foto: Dasha Petrenko, Shutterstock.com

Foto: Dasha Petrenko, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Potíže s krevním tlakem o sobě dají vědět hned ráno. Zatímco ty, kdo jsou postiženi nízkým tlakem, trápí motání hlavy a únavou nemůžou vstát ani z postele, lidi s vysokým tlakem často potkává prudké bušení srdce a tlak na hrudníku. Proč je právě ráno nejobtížnější částí dne?

Článek

Kardiovaskulární choroby jsou odpovědné za téměř polovinu všech úmrtí v Evropě. Podle statistik trpí vysokým krevním tlakem v České republice 45 % lidí ve věku 25–64 let, u žen je toto procento vyšší než u mužů. „Ženy mají téměř třikrát častější mozkové příhody než muži,“ varuje Doc. MUDr. Gabriel Kamenský, CSc. z Nemocnice Ružinov.

Za normální hodnotu krevního tlaku zdravého dospělého člověka je považováno 130/80 mm Hg, hodnota 140/90 mm Hg už je vnímána jako vysoký tlak, naopak od hodnoty 110/70 mm Hg jde o tlak nízký. Život dokážou zkomplikovat oba extrémy, rizikovější pro zdraví je ale tlak vyšší.

Těžké ráno

„Vysoký krevní tlak není zdravotním problémem pouze seniorů, jak si mnozí myslí. Objevuje se ve všech věkových kategoriích, a to i u jinak zdravých jedinců. Až čtvrtina postižených o svém zvýšeném krevním tlaku neví, a proto se neléčí,“ varuje kardioložka MUDr. Petra Vysočanová z FM Brno. Nechte si zkontrolovat tlak v rámci preventivní prohlídky, zejména, jste-li kuřáci, máte-li v rodině cukrovku nebo se v rodině dříve vyskytla mozková příhoda.

Potíže s tlakem můžete nejintenzivněji pocítit ráno. „Normální denní rytmus je charakterizován poklesem krevního tlaku během noci. V době ranního probuzení je jeho vzestup zvláště prudký. Jde o normální proces v lidském těle,“ vysvětluje MUDr. Pavla Myslíková, praktická lékařka z Lékařského domu Praha 7. Máte-li nějaké zdravotní potíže, může být dokonce ještě vyšší. „Závisí to na hormonech, metabolismu a bývá zvýšen také u řady kardiovaskulárních onemocnění,“ doplňuje lékařka.

Jestliže trpíte vysokým tlakem a lékař vám na potíže předepsal léky, nechte si poradit, jak s jejich pomocí ranní těžkosti tlumit. „U prudkého ranního vzestupu doporučuji brát léky na tlak hned po probuzení, a ne až po snídani, nebo dokonce až v průběhu dopoledne,“ radí odbornice. Kromě léků žádná zázračná úlevná technika neexistuje, v některých případech může pomoct krátká relaxace, například pomalé počítání do deseti.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Při ranním probuzení vám může tlak vylétnout velmi vysoko, zejména pokud máte s vysokým tlakem problémyFoto: fizkes, Shutterstock.com

Je vám mdlo? Špatně jíte

Máte sklony spíše k nízkému tlaku? Ráno by vám tedy mělo být díky přirozeně vyššímu tlaku dobře. Není-li to tak, možná si škodíte vy sami, především nedostatečným nebo nevhodným jídelníčkem a pitným režimem. Například pokud jste předchozí den nevečeřeli nebo jedli pozdě, tělo nemá z čeho brát, a dostaví se známé projevy.

„Nízký tlak způsobuje nedostatečné okysličení mozku a nejčastěji se projevuje motáním hlavy, závratěmi, omdléváním, ale třeba také mžitky před očima či hučením v uších. Příznakem může být i časté zívání, vrávorání, únava a obtížný přechod ze sedu do stoje,“ vyjmenovává Pavla Myslíková.

Foto: grafvision, Shutterstock.com

Zelený čaj po ránu by mohl pomoci s problémy s nízkým tlakemFoto: grafvision, Shutterstock.com

Nižší hodnoty tlaku nejsou tak nebezpečné, lékaři na ně léky předepisují spíše výjimečně, namísto toho radí úpravu životního stylu. Je-li vám ráno těžko, pomůže černý nebo zelený čaj, káva, střídání teplé a studené sprchy, pomůžete si i pravidelnou fyzickou aktivitou a eliminací stresu. „V případě nízkého krevního tlaku může pomoct, když si na noc přidáte pod hlavu polštář navíc,“ doporučuje lékařka.

Ideální léčbou nízkého tlaku je změna životního stylu – pít dostatek tekutin, jíst vyváženou stravu bohatou na vitaminy, doplňovat minerály a pravidelně sportovat. Při dlouhodobých potížích ale není od věci vyšetření lékařem. „Příčinou může být rovněž braní některých léků, podvýživa, v těch horších případech může nízký tlak doprovázet onemocnění srdce, problémy se štítnou žlázou, nádorová onemocnění a nejrůznější akutní krvácivé stavy,“ vysvětluje Pavla Myslíková.

Potíže neignorujte

Motání hlavy nebo pocit těžkosti na prsou možná rychle odezní, opakují-li se u vás ale často, neignorujte je. Zejména vysoký krevní tlak je nutné odborně léčit. „Důsledkem neléčeného vysokého krevního tlaku může být infarkt myokardu, mozková mrtvice, selhání ledvin, postižení cévního zásobení oka. Nadměrný tlak přispívá také ke vzniku aterosklerózy,“ varuje odbornice.

Co udělat ještě před spaním

  • Pro všechny - nestresovat se, méně solit, zacvičit si
  • Pro nízký tlak - přidat si pod hlavu polštář navíc, nezůstávat bez večeře, dostatečně pít
  • Pro vysoký tlak - nekouřit, nepít alkohol

Víte, jaký máte tlak?

Reklama

Načítám