Hlavní obsah

Buďte ve střehu. Je tu leden, měsíc rozvodů!

Foto: George Rudy, Shutterstock.com

Leden je podle odborníků na vztahy nejkritičtějším měsícemFoto: George Rudy, Shutterstock.com

Reklama

Buďte ve střehu, měsíc rozvodů je tady! Podle nejrůznějších expertů je totiž leden měsíc, kdy končí nejvíc manželství. Proč? V čem je tenhle čas tak nebezpečný?

Článek

O tom, že až příliš mnoho manželství končí u rozvodového soudu, asi nikdo nepochybuje. Zdá se ale, že v největším ohrožení jsou vztahy právě v lednu. Podle mnohých expertů to je totiž měsíc, kdy o rozvod požádá nejvíc párů.

Prosinec měsíc klidu? Ani omylem!

Celý prosinec se samozřejmě nese ve znamení Vánoc, svátků klidu a míru. Jenže realita bývá mnohdy jiná. Podle britského deníku Daily Mail je to spíš měsíc, kdy mezi sebou mají partneři nejvíce rozporů. Průměrný pár se prý v prosinci pohádá čtyřikrát za den. To je 124 rozporů během jediného měsíce!

Důvody jsou logické:

  • Více spolu – V prosinci mívají lidé více volna a tráví spolu více času. A to je prostor pro hádky. -
  • Stres – Vánoce jsou pro řadu lidí velkou zátěží. Pečení, vaření, úklid, nákupy, návštěvy. To vše jim bere energii a lidé jsou pak mnohem víc nervózní a podráždění. -
  • Finanční starosti – Vánoce také stojí dost peněz. Řada párů tak místo klidu a pohody řeší finanční starosti. -
Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Svátky si nikdo nechce kazit, proto s rozvodem většina lidí vyrukuje až po nichFoto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Krizový leden

Přesto většina lidí tyhle prosincové stresy ustojí, nikdo nechce dělat razantní rozhodnutí pár dní před Vánoci případně těsně před Silvestrem. To je čas, kdy všichni chtějí jíst cukroví, popíjet šampus, veselit se. Svými spory nechtějí svátky kazit sobě ani svým blízkým, hlavně dětem. A tak problémy zavírají do skříní.

„Mnoho párů svůj vztah do Vánoc jaksi uměle drží, aby v tomto citlivém období neohrozily domácí pohodu a příbuzenské vztahy,“ potvrzuje vztahová koučka a zakladatelka Školy pro ženy Lenka Černá.

Už v prosinci sice cítí, že ve vztahu zůstávat nechtějí, ale až v lednu tu skříň plnou problémů otevřou. „Já sama vnímám v lednu v naší praxi velký nárůst konzultací právě ve vztahové oblasti, takže výzkumy týkající se ledna jako měsíce rozvodů mohu jen potvrdit,“ dodává Lenka Černá.

Ach to bilancování

Nejde ale jen o nahromaděné problémy z předešlého roku, leden je nebezpečný ještě z jednoho důvodu. Je to čas, kdy většina lidí bilancuje a vrhá se vstříc novým začátkům. „Nový rok doslova vybízí k tomu pustit se do věcí, které jste v posledních měsících odkládali. Leden je startovní čára a má magickou moc,“ vysvětluje vztahová koučka Lucie Königová.

A bohužel nejde jen o předsevzetí typu „začnu cvičit a zhubnu“ nebo „přestanu kouřit“, tyhle osobní změny se týkají i milostného života. „Mnoho lidí v duchu velmi intenzivně porovnává a přepočítává, co všechno už ve svém životě nechtějí mít. Co potřebují změnit. A s tím často souvisí i potřeba ukončit staré a nefunkční vztahy,“ potvrzuje Lucie Königová.

Foto: YAKOBCHUK VIACHESLAV, Shutterstock.com

S novým rokem hodně lidí bilancuje a týká se to i jejich milostného životaFoto: YAKOBCHUK VIACHESLAV, Shutterstock.com

Ano, ale s rozvahou

Někdy je opravdu rozvod jediným možným řešením. Rizikem ledna ovšem je, že se mnohdy lidé tak trochu ukvapují, zametají si před svým prahem až moc důkladně. Tak jako není rozumné plánovat si, jak během dvou měsíců zhubnete třicet kilo, tak někdy i žádost o rozvod může být přemrštěná.

Pokud i vy vztahově bilancujete, zastavte se. Dopřejte si po vánočním maratonu trochu oddechu, naplánujte si čas jen sami pro sebe.

„Přemýšlejte, zda je to opravdu jediné řešení vašich problémů. Leden totiž není jediná doba v roce, kdy je možné udělat nový krok, ten můžete učinit kdykoli jindy. Doporučuji nepodlehnout vnitřnímu tlaku a potřebě měnit staré za nové rychlostí otočení nového listu v kalendáři, ale skutečně podívat na příčiny vašich potíží a na důsledky toho, co chcete udělat,“ dodává Lucie Königová.

Jak to máte vy? Je leden měsícem bilancování a milostných změn?

Reklama

Načítám