Hlavní obsah

Bydlení doslova „k nakousnutí“? Laďte interiér do čokoládových tónů!

Foto: Ikea

Hnědá barva bude vašemu interiéru slušetFoto: Ikea

Reklama

Zavřete oči a představte si lahodnou tabulku čokolády. A teď je otevřete a v různých odstínech hnědé zkuste vybarvit svůj byt. Bude sladký, a vy přitom nepřiberete ani deko!

Článek

Hnědá se často používá jako základní barva interiéru. Důvodem její obliby je fakt, že vzbuzuje dojem útulnosti, krásně ladí s mnoha jinými barvami či přírodními vzory a při troše fantazie může představovat oblíbenou pochoutku – čokoládu. Smlsnete si na ní?

Různé odstíny

Čokoláda s vyšším obsahem kakaových bobů je zbarvená v odstínech tmavě hnědé, ale komu přijde až moc hořká, ten spíše sáhne po hořkomléčné, mléčné nebo bílé variantě.

Totéž platí i o hnědé barvě: zvolte si takový odstín interiérových doplňků, nábytku, výmalby či podlahy, který vám bude obrazně řečeno chutnat. Což platí i pro výběr povrchu. Sametově matný povrch může evokovat klasickou tabulku čokolády, kdežto lesklý třeba čokoládovou polevu.

Foto: J.A.P.

Dveře Master doplňují skryté zárubně Emotive, cena dveří od 16 516 KčFoto: J.A.P.

Foto: Nordic day

Polštář Feather brown, bavlněný povlak, výplň kachní peří, cena 3864 KčFoto: Nordic day

Foto: La Almara

Retro medvídek, v koženém designu a ve třech odstínech čokoládové, cena 299 Kč/kusFoto: La Almara

Populární sladkost

Čokoládová barva evokuje teplo a interiér vybarvený v jejích odstínech působí harmonicky. Navíc hnědá je univerzálně použitelná, na rozdíl od černé nepůsobí tak tvrdě.

„Patří mezi zemité barvy, dobře se kombinuje s ,hnědými´ dřevinami jako ořech, dub nebo bříza. Hnědá barva, zvláště ta sytá, se může stát dominantou. Skvěle se doplňuje třeba s čistou bílou, nebo krémovými tóny. Ale lze k ní přidat i výrazné barvy: červenou, oranžovou, zelenou, hořčicově žlutou…,“ uvádí designérka Věra Tomíčková z Toto studia.

Foto: TON

Křeslo Merano se nabízí ve více variantách dřevin, jejich odstínů i barvě čalounění, cena od 6990 KčFoto: TON

Foto: Butlers

Na foto (zleva): stolní lampa Super Bowl, cena 1990 Kč, závěsné svítidlo Weeds, cena 1790 KčFoto: Butlers

Foto: La Almara

Kovový podnos na nožičkách, s motivem pralinek, pro servírování nebo dekorování třeba svíčkami, cena 299 KčFoto: La Almara

Jak s ní naložit

Ovšem i pro použití hnědé u vás doma platí obecné pravidlo, že barvy by měly vzájemně kontrastovat. Toto doporučení je vhodné dodržovat téměř ve všech místnostech. Zvolíte-li například v obýváku tmavě hnědou podlahu či výmalbu, přidejte sem sedačku světlejšího odstínu. A naopak – hnědá sedačka nebo nábytková sestava lépe vynikne, když ji doplníte méně tmavými barvami podlahové krytiny a podobně.

Která místnost je však onou pověstnou výjimkou? „Ložnice. Zde opravdu není třeba hnědou šetřit,“ připomíná designérka. Čokoládová barva použitá ve větší míře a v různých tónech se hodí hlavně do míst, kde potřebujete odpočívat.

Foto: Trachea

Nábytek v ložnici kombinuje odstín čokoládového cappuccina a bílé, oboje v lesku, cena za dvířka od 2529 Kč/1 m^2Foto: Trachea

Foto: karlsson

Hodiny Woodpecker Brown, průměr 42 cm, cena 1999 KčFoto: karlsson

Foto: Dedra

Skleněné svícny na dřevěném podstavci, přírodní tóny, cena 499 KčFoto: Dedra

Velké i malé plochy

Tmavé barvy působí útulně, ovšem zároveň také pohlcují světlo. Chcete-li použít hnědou na velkých plochách, a přitom se „neutopit“ v záplavě čokolády, pomůže vám například lesk, jemná textura povrchové úpravy či tkaniny nebo vzor.

To je nejen působivé, ale i ryze praktické. Ryze jednobarevná hnědá je přece jen náročnější na údržbu, na ní uvidíte každou nečistotu. Kdežto hnědá se strukturou nebo dezénem už nějaké to smítko schová.

Foto: Grena

Čokoládová barva má mnoho podob, v tomto případě jde o úpravu Moka, cena od 660 Kč/1 m^2 dvířek GrenaglossFoto: Grena

Foto: DecoDoma

Multielastické potahy Carla, různé barvy i velikosti, například na dvojkřeslo, cena 1595 KčFoto: DecoDoma

Foto: Bella rose

Ručně tištěný koberec v odstínech hnědé, 90 x 200 cm, cena 3384 KčFoto: Bella rose

Čokoládové kouzlení

Potřebujete stěny místnosti opticky přiblížit? Spolehněte se na hnědou výmalbu. „A pokud vytvoříte pruhy, místnost buď prodloužíte, nebo rozšíříte. Zajímavé je rovněž použití závěsů – ty hnědé totiž psychologicky působí jako štít; pocitově vás chrání před venkovními vlivy, třeba ruchem z ulice,“ uvádí Věra Tomíčková.

Foto: archiv firmy

Hnědá barva z řady Primalex Inspiro, orientační cena 345 Kč/3 kgFoto: archiv firmy

Foto: IKEA

Závěsy Ingert, bavlna + len, 300 x 145 cm, 1290 KčFoto: IKEA

Foto: F&F HOME

Ložní souprava, bavlna + polyester, cena 349 Kč/set povlaku na deku a polštářFoto: F&F HOME

Přátelská barva

Hnědá si rozumí s mnoha materiály a nikde není psáno, že se musí jednat čistě o dřevo nebo nábytkové polotovary vyrobené na bázi dřeva. Krásně vypadá i na bytovém textilu, keramice či sklu, tradiční pak je použití kůže.

Foto: Le Patio

Dřevěná lavice s koženým sedákem, dovoz Indie, cena 14 500 KčFoto: Le Patio

Foto: Bonami

Sada tří košíků Basket Square, polyester + vlna + bavlna, cena 1499 KčFoto: Bonami

Foto: BANQUET

Fondue na čokoládu Choco Dark, nerez + keramika + plast, cena 299 KčFoto: BANQUET

Reklama

Načítám