Hlavní obsah

Bydlení snů? Česká rodina žije většinu roku na Mallorce!

Foto: Atelier MOZKYT

Budovy patřící k vile přímo volaly po rekonstrukciFoto: Atelier MOZKYT

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrov Mallorka je právem považován za ráj na zemi. Odpočinek ve stínu palem a v lůně exotické přírody je pro mnohé snem. Pro jednu českou rodinu je ale realitou.

Článek

Vilu s bazénem a dvěma domky zakoupili majitelé, rodina se třemi dětmi, před několika lety. Přestože má sloužit jako letní rezidence, využívají ji po celý rok. Není divu, zdejší středozemní klima a celoroční teplé počasí by svědčilo každému. Zatímco vilu bylo a je možné využívat v původním stavu, hostinské domky a bazén po rekonstrukci přímo volaly. Majitelé proto požádali o pomoc své kamarády, architekty z Čech. Posuďte sami, jak se jim to povedlo.

Foto: Atelier MOZKYT

Zátiší s bazénem, palmami a domek pro hosty s venkovní kuchyní. Napravo je garáž s technickým zázemím bazénu. Vlevo je za stromy částečně skrytá vilaFoto: Atelier MOZKYT

Přestavba začala koncem roku 2011. Během 7 měsíců byly zrekonstruovány a zařízeny oba domky, „poolhouse“ i „guesthouse“, terasa a bazén. Rodina má nyní k dispozici novou letní kuchyni s grilem, která se dá využívat celoročně. „Snažili jsme se navrhnout přestavbu tak, aby zapadala do místního stylu, a přitom splňovala požadavky na komfort bydlení 21. století,“ vysvětluje svůj záměr architekt Jan Lapčík z atelieru Fusion Architects, autor návrhu rekonstrukce.

Není výhled jako výhled

Domky slouží pro ubytování návštěv členů rodiny i kamarádů. Výhodou je, že mají samostatné koupelny. Návštěvy tak mají veškerý komfort a pohodlí. Jeden z nich, „guesthouse“, má výhled na koňský výběh a ložnici s krbem. Výhled na bazén s novou terasou z místního kamene, kterému se říká marés, si můžete užívat z druhého domku „poolhouse“ i z venkovní kuchyně s grilem.

Foto: Atelier MOZKYT

Pohled z oken domku. Bazén láká k osvěženíFoto: Atelier MOZKYT

Foto: Atelier MOZKYT.

Domek pro hosty je utopený v zeleni. V něm se nachází větší ložnice s krbem a s vlastní koupelnouFoto: Atelier MOZKYT.

Foto: Atelier MOZKYT.

Interiér domku pro hosty. Dřevěné stropní trámy vytvářejí spolu s dřevěným nábytkem domácké a útulné prostředí. Jednotícím prvkem všech pokojů je terakotová podlahaFoto: Atelier MOZKYT.

Foto: Atelier MOZKYT

Koupelna domku pro hosty. Stěny jsou obloženy porcelánovou mozaikou v jemných pastelových barváchFoto: Atelier MOZKYT

Přírodní materiály a teplé tóny

Poznali byste, že druhý domek náleží k bazénu? Má dvě ložnice. Ta s manželskou postelí a samostatnou koupelnou slouží dospělým, druhá se sprchovým koutem, umyvadlem a samostatnou toaletou byla myšlena jako dětský pokoj. A děti ji skutečně využívají, hrají si zde, když je to u bazénu přestane bavit. A když přijede početnější návštěva, má kde spát. Co se týče stylu, vládne zde jednoduchost a útulnost. Té se docílilo přírodními materiály, tedy keramikou, dřevem, vše je v teplých tónech. V ložnicích byla už původně položena terakotová dlažba, koupelny mají dlažbu keramickou. Veškerý nábytek byl vyroben na míru.

Foto: Atelier MOZKYT

Poolhouse, česky rekreační domek. Rodičovský pokoj má manželskou postel, šatní skříň a koupelnu. Přestože působí skromně, je zde vše, co majitelé potřebujíFoto: Atelier MOZKYT

Foto: Atelier MOZKYT.

Poolhouse, který využívá hlavně rodina. V tomto je dětský pokoj se samostatnou sprchou a WCFoto: Atelier MOZKYT.

Foto: Atelier MOZKYT

Koupelna rodičovského pokoje. Na stěny sprchového koutu dali mramorovou mozaiku a okolo umyvadla terakotové obklady. Vše doplňuje listela v kombinaci terakota s mramoremFoto: Atelier MOZKYT

Venkovní kuchyně slouží po celý rok

Letní kuchyně s terasou je snem mnoha hospodyněk. Příprava jídla v takové kuchyni pak dostává úplně jiný rozměr. Kromě grilu je tu klasická původní pec a kuchyňská linka s nádobím. Samozřejmostí je i přívod vody a dřez. Při přípravě jídla není třeba běhat pro každý hrnec, pro každou kapku vody do vily. Terakotová dlažba je opět původní příjemný materiál. Aplikací vhodného penetračního přípravku se dá měnit její vzhled a podlaha se stává velice praktickou. Dobře se udržuje, podobně jako stěny s keramickým obkladem,“ říká architekt Jiří Dostál z ateliéru Mozkyt, který společně s kolegou Rudolfem Grimmem a projektovou manažerkou Karen Olivera Perez dohlíželi na to, aby se stavba povedla. A uhlídali ji.

Foto: Atelier MOZKYT

Letní kuchyně s grilem. Před žhavým sluncem ji chrání zídka a střecha. Rodina zde má soukromí. Klasickou linku nahrazují skříňky na nádobí a pult, který je stejně jako stěny obložen keramikou v modrobílé kombinaci. Vypadá skvěle a snadno se udržuje. Linku doplňuje elegantní mramorový dřezFoto: Atelier MOZKYT

Myslíte si to také? Jak si podle vás poradili Češi se stavbou v jiné části světa?

Reklama

Načítám