Hlavní obsah

Bydlení v roce 2021: Znáte nejzajímavější trendy a novinky?

Foto: Luciano Santandreu, Shutterstock.com

Foto: Luciano Santandreu, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rok 2021 už je na dohled… Toužíte-li si splnit sen o opravdu moderním bydlení, rozhodně byste neměli minout bezdotykové ovládání dveří, antibakteriální materiály ani skleněné vypínače. Jaké jsou nejzajímavější trendy?

Článek

Rok 2021 bude ve znamení přírodních materiálů, jako je dřevo, kámen či sklo, a jejich kombinací v čistém, jednoduchém designu. Kromě toho budou návrháři více kombinovat i barvy a poroste důraz na technologické novinky, jejichž uvedení na trh často ovlivnila či uspíšila současná situace okolo pandemie covidu-19.

Minimalismus v kuchyni

V kuchyni povede materiálová a barevná odlišnost dolních a horních skříněk u linky a také v jiném odstínu laděné ostrůvky. Populární je i důmyslně skryté ukládání nádobí a přístrojů, aby nenarušilo pohledovou kompaktnost. Minimalismus najdete i v takových maličkostech, jako jsou bezúchytkové skříňky, které otevřete pouhým zatlačením. Celá kuchyňská linka tak působí jednotně a stylově čistě.

A skrývají se i elektrické zásuvky, aby nekazily celkový vzhled kuchyně a zároveň byly snadno dostupné. „Zajímavá je například integrovaná zásuvka, která umí bezdrátově či prostřednictvím USB nabít telefon, zápustná zásuvka je vhodná do rohu nebo do hlubokých pracovních desek a šikovná je i dvojitá zásuvka s integrovaným reproduktorem a možností přehrávání zvuku přes Bluetooth,“ říká Martin Strnad ze společnosti Senesi.

Foto: Senesi

Tajemství vaší kuchyně? Zápustná zásuvka se skvěle hodí do rohu místnostiFoto: Senesi

Chytrá řešení patří i do koupelny

Také koupelnu můžete dle trendů pro rok 2021 začít vybavovat inteligentními vychytávkami. Nesou se především v duchu úspor: baterie umožňují přesné nastavení průtoku a směru proudu vody, termostatické baterie zase takřka okamžitě nastaví vodu na vyhovující teplotu. Co se designu týče, vedle dřeva a dřevodekorů se na skříňkách budou vyjímat obklady se zajímavými vzory, geometrickými tvary a listy či květy – dokonce i pravými!

Foto: Dřevojas

Organický povrch vytvořený skutečnou posečenou trávou plnou lučních květů vznikl nalisováním přírodniny na laminát Foto: Dřevojas

Barvy v roce 2021

Každý rok vyhlašuje řada společností barvu roku. Nejde o to, že byste hned měli vše vyměnit a řídit se jejich diktátem – je to jakási reakce na módní vývoj. A odstíny pro rok 2021 jsou opravdu zajímavé a ani jejich kombinace by nemusela být od věci. Posuďte sami: Pantone vyhlásilo barvou roku bleděmodrou, Dulux béžovou a Sherwin-Williams městský tmavý bronz.

Při výběru ale nejvíc záleží na vašem vkusu a na tom, jak na vás daný odstín působí. „Tyto pravidelně vyhlašované barvy samozřejmě sleduju, ale není to zásadní kritérium. V návrzích je používám, ovšem klienti mají různé preference a je potřeba se jim přizpůsobit,“ komentuje interiérová designérka Kateřina Pečeňová s tím, že barvy pro příští rok jsou syté a například bleděmodrá se podle ní v návrzích jistě uplatní.

Foto: Trachea

Rok 2021 přivítá střídání barev, dekorů i materiálů: horní skříňky jsou z nanolaminátu, spodní dvířka v dubovém provedení a dost se liší i jejich odstínyFoto: Trachea

Dveře, které nejsou vidět

Řada inovátorských řešení se týká dveří – třeba bezdotykové ovládání. „Tento trend půjde v příštích letech naplno do popředí, a to nejen z hlediska aktuálních epidemiologických událostí a vyšších nároků na hygienu, ale také vzhledem k obecnému pokroku ve vývoji a digitalizaci dveřního otevírání,“ říká Ivo Ulich ze společnosti M Téměř bezdotykové je například zavírání dveří řízené magnety – stačí jen lehký tlak na plochu dveřního křídla.

Aktuálním trendem z hlediska designu jsou pak „neviditelné dveře“. Jejich efektu se docílí jednoduchou kombinací skryté zárubně a dveří s povrchem z MDF desky. „Na tu se nanese stejná stěrka, malba, tapeta nebo obklad, jako je na sousedící stěně. Dveře pak dokonale splynou se zdí,“ vysvětluje Petr Paksi z Jap Future.

Foto: Jap Future

Křídlo dveří skoro dokonale splývá se stěnou a vzniknou tak téměř neviditelné dveřeFoto: Jap Future

Foto: M&T

Magnetické zavírání funguje čistě na principu magnetické síly, proto dveře nepotřebují klikuFoto: M&T

Foto: M&T

Jestli se přece jen musíte dveří dotknout, určitě je lepší vybírat madlo nebo kliku z masivní mědi či mosazi bez povrchové úpravy. Tyto materiály mají antimikrobiální účinkyFoto: M&T

Skleněný vypínač či nanolaminát

Ve světě domovní elektroinstalace je stále oblíbenější skleněný dotykový vypínač. Zcela mizí kolébkový mechanismus a postačuje pouhý dotyk prstu na skleněnou plochu.

Dalším trendem je využívání nových materiálů pro výrobu nábytku – jedním z nich je nanolaminát. „Na jeho povrchu jsou nanočástice, které umějí mimo jiné reagovat na teplo, takže poškrábaný povrch například snadno opravíte obyčejnou žehličkou, a také na něm nezůstávají otisky prstů,“ vysvětluje Martin Dusík ze společnosti Trachea.

Foto: Trachea

Matný nanolaminát vypadá elegantně – a zůstává bez otisků prstůFoto: Trachea

Foto: Obzor Zlín

Je to vypínač! Skleněný rámeček je podsvícený jemným LED světlem, přičemž varianta vypnuto má modrý odstín a zapnuto světle fialkovýFoto: Obzor Zlín

Život v moderním světě: Co všechno dokáže chytrá domácnost?

Reklama

Načítám