Hlavní obsah

Bydlení ve staré škole: Nic levnějšího neseženete

Foto: pasivnidomy.cz

Rozdíl mezi obyčejným a pasivním bytem poznáte nejlépe při placení účtu za topeníFoto: pasivnidomy.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ten nápad přišel na Silvestra. Zatímco jiní si dávají předsevzetí, že zhubnou, Zdeňka Kaňu napadlo přestavět starou a nevyužívanou školu na byty. A ne jen tak obyčejné byty, ale energeticky pasivní, kde by budoucí majitelé mohli žít opravdu velmi levně. Že vy nikdy předsevzetí nedodržíte? Podívejte se, jak to dopadlo s tímto plánem!

Článek

Energeticky úsporné domy nebyly pro Zdeňka Kaňu nic neobvyklého – setkal se s nimi už před patnácti lety v Německu. Jeden takový si postavil pro sebe a nyní nabízí toto velmi úsporné bydlení dalším. A to na ne příliš obvyklém místě – na pasivní byty mění několik desítek let starou budovu hornické školy a učiliště. Vznikají zde byty, které mají nízkou pořizovací cenu a bydlení v nich je opravdu levné.

Foto: pasivnidomy.cz

Takových opuštěných škol je kolem spousta. Proč je neproměnit na byty?Foto: pasivnidomy.cz

Nízká cena jako základ

V budově bývalé školy a učiliště postupně vzniká dvacet sedm bytů o velikosti šedesát až sto pět metrů čtverečních s dispozicemi 2+kk až 4+1. „Prodáváme je za velmi nízkou cenu, a to dvacet tisíc korun za metr čtvereční. Nejen proto, že rekonstruovaný objekt se nachází v malém moravském městečku Dubňany, které je poměrně silně zasaženo nezaměstnaností. Zároveň jsme si vědomi, že tato částka přiláká zájemce a udělá tomuto způsobu bydlení, na které se mnozí ještě dívají s nedůvěrou, reklamu,“ říká Zdeněk Kaňa.

Foto: pasivnidomy.cz

Dřevo v obývacím pokoji doplňuje neutrální šedá barvaFoto: pasivnidomy.cz

O spokojenosti majitelů, zvlášť co se týká provozních nákladů na bydlení, nelze pochybovat. Nebo vám by se nelíbilo, kdybyste za rok platili za topení pouhých 1600 korun? Přesně tolik dávají majitelé zde.

Foto: pasivnidomy.cz

I v ložnici zůstává jako hlavní materiál dřevo, tentokrát doplěné bílými dvířkyFoto: pasivnidomy.cz

Pasivní domy staví nejen na dokonalé izolaci, ale každý byt je vybaven systémem řízeného větrání s rekuperací. „Čidla sledující obsah oxidu uhličitého automaticky regulují přívod čerstvého vzduchu do všech místností. Ten však předem ve speciálním zařízení, tedy rekuperační jednotce, předehřejí teplem z odcházejícího vzduchu, čímž se snižují náklady na vytápění,“ popisuje Jan Bárta, ředitel Centra pasivního domu, ve spolupráci s nímž rekonstrukce probíhá. K vytápění se používá plynový kondenzační kotel, s ohřevem vody pomáhají solární panely.

Foto: pasivnidomy.cz

Pracovna slouží i jako pokoj pro hostyFoto: pasivnidomy.cz

Pro budoucí zájemce je však atraktivní ještě jedna věc, a to možnost navrhnout si dispozice bytu, jak se komu líbí. Pevně dané místo měly pouze koupelna a toaleta. Zbytek záleží na každém. Podívejte se s námi, jak může vypadat jeden z největších bytů, který má dispozice 4+kk.

Foto: pasivnidomy.cz

Stejně jako v „obyčejných" bytech, i zde je propojená kuchyň s obývákemFoto: pasivnidomy.cz

Od novostavby k nepoznání

Propojený obývací pokoj s jídelnou a kuchyní dominují tomuto bytu, stejně jako devadesát pěti procentům novostaveb. Designéři při zařizování, a to nejen tohoto centrálního prostoru vsadili na dřevo. To doplnili pouze tlumenými barvami, jako jsou šedá, černá, bílá, dětský pokoj rozjasnila oranžová. Do hnědých tónů je laděná i koupelna.

Kuchyňská linka dostala tvar písmene L, dvířka zdobí výrazný dekor dřeva, který se opakuje například i na konferenčním stolku. Dřez a mycí centrum přišly do rohu, k vaření slouží elektrická varná deska spolu s troubou umístěnou pod pracovní deskou. Spotřebiče jsou vestavěné s výjimkou chladničky. Ta má nerezová dvířka, čímž ladí nejen s barvou trouby či digestoře, ale i šedým odstínem pracovní desky a obkladem za ní.

Foto: pasivnidomy,cz

Kuchyň ve tvaru písmene L má dřez umístěný v rohuFoto: pasivnidomy,cz

Na kuchyň navazuje jídelní kout, který tvoří předěl mezi pracovní a oddychovou zónou, tedy kuchyní a obývacím koutem. Ten je laděný do šedé barvy, což poznáte nejen při pohledu na pohodlnou rohovou pohovku, ale i nábytkovou sestavu – ta kombinuje přírodní dřevo právě s touto barvou.

Dřevo vládne i ložnici a dětskému pokoji

Do ložnice, dětského pokoje a pracovny, která slouží zároveň jako pokoj pro hosty, přišly na podlahu koberce. Nábytku opět dominuje dřevo, v ložnici je však kombinované s bílými dvířky, v dětském pokoji pak s oranžovým lakem.

Foto: pasivnidomy.cz

V dětském pokoji byla jako doplňková zvolená oranžová barvaFoto: pasivnidomy.cz

Zařízení je zatím jen to nejnutnější – tedy postele, velké vestavné skříně, do dětského pokoje a pracovny ještě pracovní stůl. Počítá se s tím, že ostatní věci si majitelé dokoupí během doby podle toho, co přesně budou potřebovat. Interiér se tak dopředu zbytečně nezahltil věcmi, které by jen těžko nacházely své využití.

Foto: pasivnidomy.cz

Koupelna ladí s interiérem barevně, jen dřevo zde vystřídaly keramické obkladyFoto: pasivnidomy.cz

Barevně s interiérem ladí i prostorná koupelna, kde však dřevo bylo nahrazeno odolnější a na úklid praktičtější dlažbou. Střídají se zde obklady ze stejné série a ve stejné velikosti a kouzlo tohoto prostoru je založené na střídání hnědé a krémové barvy. Vedle ní pak krásně vyniká bílý nábytek, který se sem také vešel. Architekt zde vsadil na klasické zařízení , tedy vanu a umyvadlo. Toaleta je oddělená.

Foto: pasivnidomy.cz

Toaleta je v bytě oddělená a doplněná vlastním umývátkemFoto: pasivnidomy.cz

Na rozdíl od satelitních městeček zde mají obyvatelé k dispozici veškeré zázemí, a nejen to. V areálu se nyní buduje i velký sklep, kde se budou pořádat semináře – a to jak o víně, tak pasivním bydlení.

Zajímáte se o energeticky pasivní domy? Prohlédněte si i takové, které dokonce vyrábějí více energie, než spotřebují:  Unikátní rekonstrukce domu: Už nikdy nemusí topit!nebo Bydlete a vydělávejte bez práce. Díky domu!.

Při rostoucích nákladech na vytápění bude trend energii šetřících staveb určitě pokračovat. A kolik platíte za topení vy?

Reklama

Související témata:

Načítám