Hlavní obsah

Bylinky podle znamení: Jaké se hodí pro to vaše?

Foto: Stock-Asso, Shutterstock.com

Foto: Stock-Asso, Shutterstock.com

Reklama

Každé ze znamení zvěrokruhu má jiný životní styl, jiné tempo a taky je náchylnější na jiný typ zdravotních potíží. Jaké byliny se hodí pro to vaše a jaké zase spíš pro vaši drahou polovičku? Vpusťte si do života rostlinná kouzla.

Článek

Že jsou bylinky zdraví prospěšné, na tom se asi shodneme všichni. Tyhle přírodní léčivé prostředky bychom měli zapojit do našeho života daleko intenzivněji. Pokud nevíte, čím začít, řídit se můžete i podle svého data narození, respektive znamení, v němž jste se narodili. Každé z nich má totiž specifické zdravotní potíže, které může právě bylinkami usadit do patřičných mezí. Které jsou ty pravé pro vás?

Beran (21. 3. – 20. 4.)

Berani jsou ohnivé a velmi energické znamení, které se žene životem jako tornádo. Občas jim prospěje, když trochu zvolní tempo, a tak se pro ně hodí uklidňující bylinky, jako je třeba meduňka a možná trochu překvapivě chmel, který je řešením i na jejich občasnou nervozitu. Jsou netrpěliví, pokud je skolí nějaká nemoc, nejčastěji se ji snaží přechodit nebo ji nedoléčí. Proto jsou pro ně vhodné i bylinky na imunitu, což je třeba kopřiva, majoránka, ale také česnek.

Býk (21. 4. – 21. 5.)

Labužníci a požitkáři Býci nejčastěji trpí zažívacími obtížemi. Jakkoli si jídlo rádi vychutnávají, jejich trávicí trakt je citlivý. I proto je pro ně nejvhodnější mateřídouška či máta, která jim žaludek zklidní, podobně jako puškvorec nebo petržel. Býky postihují častěji než jiná znamení bolesti krku, tady se hodí podběl, nejlépe v kombinaci s léčivým jitrocelem. Pokud mají zrovna den, kdy se cítí bez energie, rychle je probere špetka skořice, nebo alespoň její vůně.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Máta krásně voní a její chutí můžete oživit polévky, pomazánky nebo i dezertyFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Blíženci (22. 5. – 21. 6.)

Blíženci hodně sází na svůj intelekt, to je něco, co je nesmí za žádných okolností zklamat. Proto je pro ně velmi vhodný kmín kořenný, někdy také známý pod názvem luční kmín – koření, které máte běžně v kuchyni. Pomáhá s urovnáním myšlenek a pocitem těžké hlavy. Na paměť slouží ženšen nebo oblíbený rozmarýn. Na roztěkanost, která se jich někdy zmocňuje, funguje Blížencům meduňka či bazalka. A pokud je trápí problémy s dýchacími cestami, zabere spolehlivě tymián.

Rak (22. 6. – 22. 7.)

Raci, znamení živlu vody, bývají velmi citliví až přecitlivělí. Takže je z toho někdy zlobí žaludek a trávicí soustava. Poslouží jim máta a na uklidnění meduňka, ale také jasně oranžový měsíček lékařský nebo zázvor. Pro ženy ve znamení Raka, které bývají náchylnější na gynekologické obtíže, je velmi účinná šalvěj a kontryhel. Pokud se Raci cítí zpomaleně a příliš utlumeně, vytáhne je z toho štiplavý zázvorový čaj.

Lev (23. 7. – 22. 8.)

Nejcitlivějším orgánem Lvů je rozhodně srdce, o které by měli pečovat. Na krevní tlak jim pomůže heřmánek, měsíček lékařský, hojivá a protizánětlivá arnika a v rozumných dávkách také třezalka tečkovaná. Na celkové uklidnění a harmonizaci organismu, který je občas přesycen lvím hektickým stylem života, dobře poslouží hořké byliny, jako je petržel, možná trochu překvapivě artyčok, ale také bazalka, koriandr a nebo hřejivý kardamom, který dodá všemu omamnou orientální vůni.

Foto: Nataliya Arzamasova, Shutterstock.com

Koriandr se používá hlavně v asijské kuchyni, má specifickou chuť i aroma a připisují se mu i afrodiziakální účinkyFoto: Nataliya Arzamasova, Shutterstock.com

Panna (23. 8. – 22. 9.)

Organismus Panen je poměrně křehká záležitost – mají na sebe takové nároky, že jsou vlastně permanentně ve stresu a tenzi, a odnáší to trávicí soustava. Proto je potřeba celé tělo podpořit a posílit. K tomu se hodí bylinky jako majoránka či sléz, který  napomáhá i obnově sliznic. Uklidňující levandule je pro ně jistotou. Na imunitu a všemožná nachlazení poslouží černý bez plný vitaminů a vonný eukalyptus, který je rychle dostane do kondice.

Váhy (23. 9. – 23. 10.)

U Vah je nejslabším orgánem močový měchýř a také ledviny, se kterými mají všelijaké potíže. Proto by se tito lidé neměli vyhýbat brusinkám. Z bylin pomáhá bříza, zlatobýl a medvědice lékařská. Pokud Váhy dostihne stres, pomůže, když se nadopují osvědčenou meduňkou či mateřídouškou. Jsou náchylné na úporné bolesti hlavy, které hravě vyřeší sporýš. Jinak Váhám zvedne náladu všechno, co voní, třeba šeřík nebo lilie – nadechnutí jejich vůně často pomůže rychleji než léčiva.

Štír (24. 10. – 22. 11.)

Štíři jsou znamení, které se hrozně moc ovládá, všechny emoce potlačuje a maskuje. Je vlastně neustále v napětí a křeči. Potřebuje tedy bylinky, které pomůžou uklidnit a uvolnit se, dopřát si odpočinek. Mezi ně rozhodně patří levandule nebo také meduňka. Stejně tak si bude Štír rozumět s vřesem, který je vhodný na nemoci močových cest i křeče, ale také s ostružinovým listím nebo hořkým pelyňkem. Stejně jako horkokrevným Beranům i vášnivým Štírům prospěje česnek.

Foto: meaofoto, Shutterstock.com

Česnek má silné antibakteriální i antivirové účinky a posiluje imunituFoto: meaofoto, Shutterstock.com

Střelec (23. 11. – 21. 12.)

Střelci mají pevné zdraví a celkově jsou dost v harmonii, bylinky tedy málokdy potřebují nějak akutně, spíše jako prevenci. Proto je pro ně vhodná čekanka, která celkově podporuje látkovou výměnu a činnost mnoha orgánů v těle. Kromě toho mohou podpořit funkci svých jater smetánkou lékařskou, tedy pampeliškou, která navíc prospívá i žlučníku. Na celkové povzbuzení trávení a vylučování pak poslouží rozmarýn, jehož vůně Střelcům zlepší den.

Kozoroh (22. 12. – 20. 1.)

Kozorozi málokdy trpí nějakými vážnějšími zdravotními obtížemi, jejich imunita je poměrně dobrá a jen tak něco je neskolí. Trápí je však bolesti v kloubech a potíže s kostmi obecně. Na to poslouží bříza a přeslička rolní, obojí spíše zevně ve formě koupelí. Také jitrocel, kostival nebo kopřiva jsou pro Kozorohy správnou volbou. Na krk a dýchací cesty by měli Kozorozi užívat bez černý a doplnit ho šalvějí či tymiánem.

Vodnář (21. 1. – 20. 2.)

Vodnáři jsou vždycky trochu rozlítaní a nevyvážení, žijí si ve svém vlastním světě a občas jim chybí ukotvení, jakýsi vnitřní klid. Ten jim může dopřát lípa, levandule nebo meduňka. Na nespavost pomůže kaštan či vavřín. Na úzkost, která Vodnáře, existenčního hloubala a myslitele, čas od času zaskočí, funguje kozlík lékařský. Jako prevence je pro ně vhodná majoránka, která bojuje s nadýmáním a celkově zklidní špatnou funkci trávicího traktu.

Ryby (21. 2. – 20. 3.)

Ryby jsou velmi emotivní a citlivé, umí se naladit na lidi kolem sebe a intenzivně vnímají všechny jejich pocity a jakoukoli nepohodu. Bývají tedy často nervózní a vystresované a mají pocit, že na ně padá snad celý svět. Na to jim pomůže hloh, například v podobě čaje, který vyrovnává tlak a dobře působí na srdce i na uklidnění nervů. Stejně tak je pro ně velmi vhodná levandule. Rybími bylinami jsou i podběl či anýz, pro zvednutí nálady pomůže skořice se svou hřejivou vřelostí.

Reklama

Související témata:

Načítám