Hlavní obsah

Bylinky v kuchyni: Jak je zpracovat a uskladnit, abyste je měli stále po ruce?

Foto: Profimedia

Chcete se naučit správně skladovat bylinky, aby si uchovaly co nejdéle svou chuť i vůni? Naučíme vás to!Foto: Profimedia

Reklama

Ať už vaříte denně nebo občas, neobejdete se bez mnoha surovin. Jak uchovat aromatické rostliny, když je nestihnete hned po nákupu zpracovat do chutných pokrmů?

Článek

Existuje mnoho způsobů jak skladovat aromatické rostliny, aby vydržely déle v dobrém stavu. My vám nyní některé z nich nabízíme.

Báječné bylinky

U bylinek obecně je vhodné se nejprve zamyslet, jak je budete následně používat. Při sušení rozlišujte, zda můžete sušit jen lístky nebo i stvoly, například šalvěj sušená se stvoly snáze zhořkne, kdežto máta a rozmarýn ne.

Osvědčené je zamrazení v ledových kostkách, zejména na polévky. Naopak u kopru na omáčku je lepší strhnout lístky, ty zamrazit v nádobce s pevně uzavřeným víčkem, a stvoly dát do plátěného sáčku, který pověsíte v kuchyni. Další možnost uchování bylinek nabízí nakládání do soli nebo oleje.

Foto: profimedia

Zamrazení bylinek do ledu v tvořítkách je super nápadFoto: profimedia

Foto: Steba

Sušička ED 5 šetrně konzervuje ovoce, zeleninu, houby i bylinky (pro ně je určené speciální plato). Sušicí plocha má rozměry 5 x 32 x 25 cm, cena 1899 KčFoto: Steba

Čerstvé výpěstky

Ze semínek si můžete nyní naklíčit řeřichu, rukolu, mladé ředkvičky (u nich se používají děložní lístky), trvá to asi dva týdny. Když je nestihnete hned zpracovat, dají se uchovat ustřižené a zabalené například ve vlhké utěrce v lednici, ale jen pár dnů, pak uvadnou.

Praktičtější je jejich zálivka tukem. Budete-li například řeřichu používat do zeleninových salátů nebo pomazánek, nasekejte ji, vložte do nádobky a zalejte rozpuštěným máslem. Pevně uzavřete a dejte do chladničky. A pokud plánujete rizoto nebo houbového kubu, bylinku zalejte rozpuštěným sádlem.

Foto: profimedia

Když naklíčenou řeřichu hned celou nezpracujete, můžete zbytky zalít máslem či sádlem a využít při dalším vařeníFoto: profimedia

Foto: profimedia

Různé druhy pažitky můžete i v zimě rychlit na naťFoto: profimedia

Zázvor a křen

Kořeny zázvoru či křenu volně položené v lednici se vysuší a časem je napadne plíseň. To už je lepší uložit je sice volně, avšak do speciálního boxu na zeleninu, kde se udržuje stálá teplota i vlhkost.

„Nebo zázvor nastrouhejte, dejte do sáčku a zamrazte, křen je vhodnější po nastrouhání nasypat do oleje, a pokud vám jde o krátkodobé uchování na omáčku, můžete ho promíchat se šlehačkou a v misce dát do ledničky,“ uvádí Miroslava Paclová ze společnosti Hortiservis.

A dodává, že bezvadnou metodou je rovněž vakuování, které využijete nejen u celého kořene zázvoru a křenu (neloupat), ale také u bylinek. V pevně uzavřeném sáčku bez přístupu vzduchu vydrží v lednice řadu týdnů. Šikovné hospodyňky si poradí i tehdy, když nemají vakuovačku, postačí vysavač.

Foto: Bosch

Chladničky Serie 8 se zásuvkou VitaFresh pro na zeleninu a ovoce udrží suroviny až třikrát déle čerstvé díky hermetickému utěsnění zásuvky, nastavitelné teplotě (v rozmezí –1 °C do 3 °C) a úrovně vlhkosti (tři varianty podle vloženého obsahu). Cena modelu KGF39SW45 je 34 990 KčFoto: Bosch

Foto: Concept

Potraviny balené ve vakuu se dají dobře uchovávat delší dobu. Ruční bateriová vakuovačka Fresh VA0020, cena 999 KčFoto: Concept

Foto: Magnet 3Pagen

Vakuové misky užijete pro uchování nejen syrových potravin. Šest kusů, tři velikosti, cena 355 Kč/setFoto: Magnet 3Pagen

Cibule po ruce

Snopy cibule zavěšené v kuchyni vypadají krásně, ale běžná pokojová teplota a světlo jim nesvědčí. „Aby cibule v interiéru déle vydržela v dobrém stavu, potřebuje hodně chladné místo, optimálně 2 až 5, maximálně 8 °C, nebo naopak výrazně teplé, nad 25 °C. Doporučuji uložit cibuli nejlépe do papírových obalů, může to být i reklamní papírová taška nebo větší pevný papírový sáček, a umístit nad topení. Ve slupce vydrží dlouho, ani nebude klíčit,“ nabízí osvědčený tip Miroslava Paclová.

Nebo zůstaňte u chladničky, ale i v ní má být cibule uložená v prodyšném sáčku, který nepropouští světlo, ideálně pak ve zmiňované zásuvce na zeleninu. A kdo má rodinný dům, třeba využije zkušenosti našich předků – dříve se snopy cibule zavěšovaly ke komínu nebo se ukládaly do sena na půdě.

Foto: profimedia

Cibule i bylinky patří mezi základní suroviny, které by neměly chybět v žádné kuchyniFoto: profimedia

Foto: profimedia

Papírové tašky a větší sáčky, které vám zbudou z nákupů, nevyhazujte. Hodí se například při skladování cibuleFoto: profimedia

Česnekové aroma

Na skladování je česnek odolnější než cibule, ale ani jemu nesvědčí světlo. V lednici by měl vydržet, rovněž v neprůhledném papírovém sáčku. Můžete ho uskladňovat v košíčku nebo přepravce i ve sklepě či komoře, kde je tma a relativní chlad. Nebo ho rozmačkejte (rozmixujte) a promíchejte se solí; zachová si aroma a při vaření se bude lépe zpracovávat než česnek naložený v oleji, byť i to je možné. Rovněž lze do soli nakládat celé stroužky.

Foto: Kulina

Jemné zoubky struhadla Shred-Line brousí stroužky česneku při pohybu v obou směrech. Využít ho lze i na strouhání zázvoru. Cena 395 KčFoto: Kulina

Foto: Uashmama

Sáček Bag Hold z pratelného papíru je prodyšný, vhodný k uchovávání ovoce či zeleniny. Rozměry 12 x 12 x 18 cm, cena 486 KčFoto: Uashmama

A která metoda uchovávání potravin se nejvíce osvědčila vám ?

Reklama

Související témata:

Načítám