Hlavní obsah

Byt alergika: Čemu se vyhnout a co dodržovat?

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Reklama

Rýma, zarudnutí očí, vyrážka, bolest hlavy, dušnost až astmatický záchvat. Projevy alergií rozhodně nepatří mezi příjemné, počet alergiků ale bohužel stále narůstá. Jaké alergeny vás ohrožují doma?

Článek

Alergeny jsou všude kolem nás. Venku, v jídle, ale i doma. Zatímco někomu nezpůsobují žádné problémy, jiným mohou dělat ze života peklo. Určitou roli hraje dědičnost, největším hybatelem je ale imunitní systém a faktory jako přehnaná hygiena, prodělané infekce dýchacích cest či špatné ovzduší. Proč se tak děje?

Bílé krvinky zdravého člověka označí alergeny za neškodné, u alergika je však ocejchují jako život ohrožujícího nepřítele a při příštím setkání s nimi vyvolají v organismu zánětlivou reakci. Ke zlepšení stavu je důležitá spolupráce s lékařem a úprava domácího prostředí.

Nejčastější domácí alergeny

Alergeny se mohou do těla dostat vdechnutím, spolknutím či kontaktem s pokožkou. V domácnostech patří k nejběžnějším domácí mazlíčci, prach, roztoči, plísně a pyly.

Pyly se do interiéru nejčastěji dostávají větráním, přinést si je ale můžete i z procházky. Plísně přitahuje vlhký vzduch a zdivo, roztoče zase peřiny, matrace a koberce. Zvířecí alergeny překvapivě nešíří srst. Ta je v sobě jen zadržuje a do vzduchu se dostávají ze slin poté, co se zvíře olízne. Alergici by se měli těmto spouštěčům co nejvíce vyhýbat. Jak se tedy doma zařídit, aby se projevy nezhoršovaly?

Foto: Jaromir Chalabala, Shutterstock.com

Během pylové sezony pejska po procházce pořádně učešte. Pokud trpíte na alergeny pocházející ze zvířat, dopřejte svému mazlíčkovi jednou týdně koupelFoto: Jaromir Chalabala, Shutterstock.com

1. Pyly: Dejte si sprchu a sítě do okna

V pylové sezoně se s alergeny bojuje těžko a v bezpečí před nimi nejste ani v interiéru. Po příchodu domů se převlečte do čistého oblečení a ideálně se i osprchujte. Zbavíte se tím pylových zrnek, které se vám usídlily na oblečení, ve vlasech či na kůži. Měli jste s sebou pejska? Důkladně mu vyčešte srst.

Abyste při větrání zabránili pylům vniknout do pokoje, pořiďte si speciální sítě do okna z neprostupné síťoviny, která dokáže zachytit až 87 % pylových zrn. Dobrým pomocníkem jsou i čističky vzduchu.

2. Plísně: Zbavte se vlhkosti

Boj s plísněmi se občas může zdát nekonečný – sotva se jich zbavíte, objeví se někde jinde. Na vině je většinou nadbytečná vlhkost. Zkontrolujte místa, kde vzniká nejvíce a příčinu odstraňte. Pravidelně větrejte v celé domácnosti a nesušte v nejrizikovější místnosti prádlo. Zvážit můžete také investici do odvlhčovače vzduchu, případně do hydroizolace. Správná vlhkost vzduchu by se měla pohybovat v rozmezí 40–50 %.

3. Roztoči: Perte na vyšší teploty

Rájem pro roztoče je ložnice, hlavně pak postel. Ta jim poskytuje velké množství obživy – částečky suché lidské kůže a lupy, které během spánku přirozeně odpadávají, zvládnou uživit až dva miliony roztočů! Protože nemají rádi vysoké teploty, perte lůžkoviny 1–2x měsíčně alespoň na 60 °C po dobu minimálně 30 minut. Nejúčinnějším řešením je povléct polštáře, deky i matrace nepropustnými protiroztočovými bariérovými povlaky.

Odstraňte materiály, ve kterých se roztočům líbí. Koberce nahraďte plovoucí podlahou, linoleem či dlažbou, místo těžkých závěsů pořiďte žaluzie. Pozor také na plyšové hračky, ani ty nezapomínejte prát. V místnostech by mělo být minimum dekorací.

4. Prach: Utírejte vlhkým hadříkem 

Pro eliminaci prachu využijte vestavěný či po strop vysoký nábytek. Prach se pak nemá kam usadit. Pokud se pouštíte do úklidu, zásadně utírejte vlhkým hadříkem, aby nevířil vzduchem. Ideální je setřít ho alespoň jednou až dvakrát týdně.

Foto: Seksun Guntanid, Shutterstock.com

Povlečení perte s železnou pravidelnostíFoto: Seksun Guntanid, Shutterstock.com

5. Mazlíčci: Protialergenní péče

Rozloučit se po zjištění alergie s milovaným domácím mazlíčkem je opravdu těžké. Jestli mu své sbohem dát nechcete, bude potřeba dodržovat jistá opatření.

Zvířátko by nemělo mít přístup do postele, ideálně ani do celé ložnice a dětského pokoje. Jeho pelíšek udržujte čistý a používejte na něj přípravek pro odstranění alergenů. Častěji vysávejte kvalitním antibakteriálním vysavačem. Alespoň jednou týdně zvířátko vykoupejte a jeho srst umyjte šamponem neutralizujícím alergeny. A pokud vás náhodou olízne, okamžitě se pořádně umyjte.

Domácí zvířátka se stávají členy rodiny, většinou jsou roztomilá a přivedou vás na jiné myšlenky. Tohle jsou ti nejvtipnější mazlíčci internetu!

Reklama

Související témata:

Načítám