Hlavní obsah

Byt s vnitřní terasou. Je originální a nadčasový

Foto: Veronika Švecová

Pojďte si prohlédnout výsledek rekonstrukce bytu, který má jednu zvláštnost: jediným zdrojem přirozeného světla je v něm terasa – a ta je netradičně umístěna uvnitř obydlí. Co říkáte nadčasovému interiéru, který charakterizují neutrální barvy a originální prvky?

Článek

Byt na pražském Andělu velký 77 metrů čtverečních majitelé původně pronajímali. Když se pak rozhodli sestěhovat do společné domácnosti, padla volba právě na něj. Ještě před nastěhováním se rozhodli byt zrekonstruovat, aby vyhovoval jejich představám a zároveň mohl v budoucnu opět posloužit k pronájmu. Na programu je totiž stavba a stěhování do rodinného domu.

Vše v rukou architektů

„S partnerem jsme pracovně velice vytížení a báli jsme se, jestli budeme schopni přestavbu časově zvládnout. Naše obavy ale byly zbytečné. Všechno zařídilo architektonické studio a díky jejich precizní práci, otevřené komunikaci a lidskému přístupu máme nyní náš vysněný byt,“ pochvaluje si majitelka.

Studio 2prostory oslovili přes internet a hned od počátku je zaujal milý přístup architektů a jasná komunikace a vysvětlení, co a jak bude probíhat. Majitelé předložili odborníkům svoji představu a pak už všechno nechali na nich. „Za pár dní přišly první návrhy. Velice nás zaujaly a dělali jsme v nich už jen drobné úpravy. Spolupráce probíhala na jedničku, vše bylo jasné, rychlé a velmi profesionální,“ doplňuje paní domu.

Foto: Veronika Švecová

Byt na pražském Andělu má 77 metrů čtverečních. Obývací pokoj spojený s kuchyní a jídelnou je poměrně malý

Hra s prostorem a světlem

„Naším úkolem bylo navrhnout a zrealizovat moderní a funkční bydlení, které se neokouká a zůstane příjemné i v příštích letech. Soustředit jsme se museli hlavně na řešení obývacího pokoje spojeného s kuchyní a jídelnou, který není vůbec veliký. Snažili jsme se lehce oddělit jídelní část od části obývací, aniž by toto oddělení ubralo světla a prostoru. Tak vznikl jakýsi okenní rám, který tyto dvě zóny opticky dělí, ale přesto zůstávají ve spojení,“ vysvětluje Tadeáš Kotyk z pražského studia 2prostory.

Důležitým bodem bylo také perfektní osvětlení, neboť jediným zdrojem přirozeného světla je terasa umístěná netradičně uprostřed bytu.

Bambusové podlahy a betonová stěna

Majitelé si před zahájením rekonstrukce listovali v časopisech o bydlení a designu, aby načerpali inspiraci a nápady. Hlavní a dominantní prvky jsou ale dílem architektů a vycházejí z jejich zkušeností s předchozími realizacemi. „Dávali nám mnoho doporučení a postřehů, které nás jako laiky vůbec nenapadly. Některé prvky se nám dokonce na první pohled zdály až absurdní, ale musím uznat, že nyní v bytě vypadají výborně,“ říká majitelka.

Zachovány měly zůstat masivní bambusové podlahy, ke kterým architekti přidali černé dřevěné plaňky a beton. „Na stěně v obývacím pokoji byla původně klasická výmalba. Ta nám ale moc nezapadala do celkového konceptu, a tak jsme ji oškrábali až na podklad a přidali velaturu s tónem, aby beton lehce ztmavl,“ dodává Tadeáš Kotyk.

Foto: Veronika Švecová

Stěnu v obývacím pokoji ozdobily dřevěné plaňky na bronzovém podkladu

Dřevěné plaňky s kontrastním podkladem

Plaňky zopakovali v obývacím pokoji a ložnici. Jedná se o efektní prvek, který ještě více vynikne díky kontrastnímu podkladu – v obývacím pokoji bronzovému, v ložnici bílému. Nábytek je z velké části vyrobený na míru, střídá se tu dřevo a kov a zejména neutrální barevnost – šedá, černá a přírodní dřevo. (Víte, jak vymalovat v kuchyni, když chcete zhubnout?)

I díky tomu, že se stejné prvky a barvy prolínají každou místností, vytváří byt dojem jednotného celku, v němž je vše propojené a vzájemně na sebe navazuje.

Vizitka studia

Studio 2prostory navrhuje a realizuje bytové prostory, hotely, restaurace i kanceláře. Tvoří návrhy experimentováním a vyvažováním protikladů – klasických a moderních, uměleckých a minimálních, lehkých a surových. Intuitivní přístup ztělesňuje návrhy, které jsou výrazně ovlivněny danými okolnostmi a potřebami. Více na 2prostory.cz.

Podívejte se na krásný byt v brazilském São Paulu, kde mají terasu přímo v obýváku.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama