Hlavní obsah

Byt v paneláku: módní betonový povrch a dekory dřeva

Foto: Vojtěch Peterka

Foto: Vojtěch Peterka

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

O tom, že se dá z obyčejného 3+1 v paneláku vytvořit domov podle vlastních představ, vás možná přesvědčí návštěva zrekonstruovaného bytu, jehož novými majiteli se stali mladí manželé-architekti.

Článek

Manželé Peterkovi si své bydlení chtěli udělat po svém, a proto dali přednost staršímu bytu v paneláku. Jejich rozhodnutí ovlivnila nejen poloha a příznivá cena, ale také světlé místnosti a šestimetrová lodžie s krásným výhledem.

Posunuli jen dvoje dveře

Dispozice bytu 3+1 páru vyhovovala a jeho rozvržení tedy neměnili. Rozhodli se jen vyříznout kus betonu a posunout spojovací vchod mezi obývákem a kuchyní. Jelikož se jednalo o nosnou stěnu, museli si předtím zajistit stavební povolení. Vše navíc probíhalo pod dozorem statika. „Posunutí dveří do ložnice v původním projektu nebylo, rozhodli jsme se tak až později. Sousedy jsme sice potrápili dalším hlukem, ale ta větší skříň v ložnici za to stála,“ pochvaluje si majitelka.

Foto: Vojtěch Peterka

Posunuli spojovací vchod mezi obývákem a kuchyníFoto: Vojtěch Peterka

Beton k paneláku prostě patří

„Surový beton považujeme za velmi zajímavý materiál, se kterým se dají dělat úžasné věci, proto jsme jej na několika místech odkryli a přiznali,“ říká architekt a zároveň upozorňuje na betonová místa na chodbě: „Betonová stěna je hned u vstupu, kde se očištěný beton nalakoval a následně se do něho navrtaly otvory pro chromové háčky sloužící jako věšáky na kabáty.“

Šedá barva betonu příjemně koresponduje s bílými lakovanými dveřmi s kruhovými průhledy, které jsou doplněny nerezovými klikami s plochými rozetami Lusy od firmy M.

V kuchyni vládne dřevo

„Dřevo vnímáme jako univerzální materiál, moderní v každé době. Kdyby to u nás bylo technicky možné, klidně bychom udělali z přírodního dřeva i podlahy, ale zvítězila praktičnost. Do celého bytu jsme tedy využili vinylové imitace dubového dřeva,“ prozrazuje majitelka.

Tomu také odpovídá zařízení kuchyně. Kombinace dvířek kuchyňské linky je v bílém lesklém provedení FunderMax Arctic White a v dekoru Dub Arlington od EGGER, což navozuje pocit čistoty a pohodové atmosféry.

Foto: Vojtěch Peterka

V kuchyni vládne dřevo v kombinaci s bílou barvouFoto: Vojtěch Peterka

Obývákový Tetris

V bytě sice převládá jednoduchá elegance, ale trochu hravosti nikdy neškodí. A tak si majitelé nechali vyrobit na míru bílé horní skříňky nábytkové stěny, které připomínají hru Tetris. Mezi další vychytávky patří „levitující“ pracovní stůl v rohu místnosti či netradičně řešená elektroinstalace, kdy jsou pohledové části vypínačů OBZOR od zdi mírně odsazené, což vyvolává 3D efekt. Zajímavá jsou také závěsná svítidla Krusning s papírovým difuzorem z Ikey, který si každý může zmačkat podle vlastního stylu a potřeby.

V ložnici kvůli skříni osekali omítku

Původní malá ložnice s otočnými dveřmi novým majitelům nevyhovovala. A tak ji přizpůsobili svým potřebám a nedostatek úložného prostoru vyřešili skříní na míru. „Osekáním původní omítky jsme získali cenné dva centimetry, díky nimž se nám tam vejdou ramínka i s drobnou rezervou,“ podotýká architekt.

Druhá ložnice sice zatím slouží jako pokoj pro hosty, ale Peterkovi počítají s tím, že se do ní jednou přestěhují a z té stávající vznikne dětský pokoj.

Foto: Vojtěch Peterka

Díky posunutí dveří do ložnice získali více místa na skříň v ložniciFoto: Vojtěch Peterka

Vana, nebo sprcháč? Obojí!

Koupelna je laděná do odstínů šedé připomínající beton. „Když jeden dává přednost vaně před sprchou, zatímco druhý to má naopak, je občas těžké najít kompromis. My jsme ho našli. Každý má své, já sprchu, manželka vanu,“ usmívá se majitel nad řešením koupelny.

Vizitka studia

Vojtěch Peterka – zakladatel ateliéru Archime v Trutnově, vytváří především studie a projekty rodinných domů a bytových interiérů, prezentovaných zákazníkovi pomocí 3D virtuálních prohlídek.

Dobré nápady zútulní i byt v paneláku, co říkáte?

Reklama

Načítám