Hlavní obsah

Rekonstrukce panelákového bytu: Takový jste ještě neviděli!

Foto: SZABO INTERIER

Nevěřili byste, jaké bydlení se dá udělat z klasického paneláku!Foto: SZABO INTERIER

Reklama

Spousta zeleně, parky, dětská hřiště i další služby. Bydlet v paneláku nemusí být až špatné. Tím spíš, pokud se vám rekonstrukce povede stejně, jako v případě bytu, který jsme navštívili!

Článek

Bydlení na sídlišti se dnes týká více než tří milionů lidí. A je jasné, že majitelé své byty v rámci možností přestavují. Kdo by také chtěl slyšet o tom, že bydlí v domě podobném králíkárně nebo betonové krabici? Obzvláště v případě, kdy sídliště není vystavěno z klasických panelů, ale z cihelných bloků. O tom, že to jde, vás přesvědčí následující rekonstrukce bytu. Navštívili jsme ho těsně před nastěhováním majitelů.

Spolupráce s odborníky se vyplatí

Moudří majitelé bytů pro přestavbu zpravidla zvolí spolupráci se zkušeným architektem. Až potom totiž mohou uvažovat o netradičních materiálech a popustit uzdu fantazii. „Z původního záměru vybourat jednu příčku se nakonec stala rekonstrukce celého bytu. A to díky zaujetí investora pro variantu netradičního uspořádání dispozice – použití obloukových stěn. Stavební řešení se tak promítlo i do pojetí nábytku," říká architektka Radmila Pešková, autorka projektu přestavby.

Foto: SZABO INTERIER

V chodbě se nachází vestavěná skříň se skrytě zasouvacími dveřmiFoto: SZABO INTERIER

Dali přednost otevřenému prostoru

Manželský pár se rozhodl byt o rozloze necelých 72 m2, který původně sestával ze tří místností, přestavět podle současných trendů na komfortní 2+kk s velkoryse pojatým obytným prostorem a ložnicí, na kterou navazuje šatna. Rekonstrukce vyšla na 1 900 000 korun.

Foto: SZABO INTERIER

Toaletní stolek paní domu. Z ložnice se vchází do šatny, skryté za obloukovou stěnouFoto: SZABO INTERIER

Foto: SZABO INTERIER

Pohled do ložnice, kde je zajímavě vyřešeno stropní osvětleníFoto: SZABO INTERIER

Radek Szabo z realizační a návrhářské firmy Szabo interier, která přestavbu provedla, k tomu dodává. „Zákazník si přál v sídlištním bytě netradiční řešení, co se materiálů týká.“ V bytě proto použili například benátský štuk, odlévanou kuchyňskou pracovní desku z pohledového betonu i velmi náročnou technologii ohýbaného nábytku. A to se povedlo.

Foto: SZABO INTERIER

Koupelnu zdobí benátský štukFoto: SZABO INTERIER

Hlavním důvodem použití benátského štuku v koupelně bylo přání zákazníka mít zde hladký povrch beze spár. A také netradiční vzhled. „Samotný štuk nemá rád vlhké prostředí, proto byl celý povrch uzavřen transparentním lakem. Štuk jsme také aplikovali v kuchyni místo obkladu za pracovní desku,“ upozorňuje.

Foto: SZABO INTERIER

Oblá stěna v kuchyni je vytvořena ze sádrokartonu, který je ohnutý dle požadavků architekta. Na stropě je sádrokarton, uvnitř snížení je vedena technologie elektro a vzduchotechnika k odsavačiFoto: SZABO INTERIER

Přestavba je vždy nákladná

Všem je jasné, že jakákoli přestavba starého bydlení na nové, komfortní a moderní, je v každém případě nákladnou záležitostí. Pokud se ale podíváte do galerie na fotografie a porovnáte, jak byt vypadal před rekonstrukcí, uvidíte, že investice prostředků i energie se majitelům vyplatila.

Foto: SZABO INTERIER

Nábytek je vyroben na míru, podle přání zákazníkaFoto: SZABO INTERIER

Majitel bytu nám prozradil: „Jsem velmi spokojený s návrhem a realizací. Musím potvrdit, že spolupráce architekta a jediné realizační firmy je velkým přínosem. Předešli jsme takto spoustě nedorozumění, která by mohla nastat v případě, že se na rekonstrukci a vybavení bytu bude podílet více firem. Celkově se nám podařilo sladit naše požadavky s návrhem a realizací. Byt se pro nás stal reprezentativním bydlením,“ dodává.

Foto: SZABO INTERIER

Detail televizní stěnyFoto: SZABO INTERIER

A jaký je váš názor? Pustili byste se v případě možností do kompletní rekonstrukce bytu? A dali byste přednost uzavřeným místnostem, nebo byste volili otevřený prostor?

Reklama

Načítám