Hlavní obsah

Camilla trucuje: Proč nejde vévodkyně na královskou svatbu?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Už zítra se britská královská rodina potká v širším kruhu na další svatbě, tentokrát princezny Eugenie a Jacka Brooksbanka. Tuto výjimečnou událost si ale nechá ujít vévodkyně Camilla. A její důvod? Má naplánovanou návštěvu školy.

Článek

Odložit pracovní povinnosti a jít na svatbu neteře, anebo se plánu držet zuby nehty a s politováním konstatovat, že si tento velký den musím nechat ujít? Většina lidí by asi volila první možnost, pokud by pracovní povinnosti nebyly opravdu závazné a nešly odložit. Jenže co si budeme povídat, návštěva školy odložit jde. Zřejmě ale ne pro Camillu (71), vévodkyni z Cornwallu.

To je totiž prý hlavní důvod, proč nedoprovodí svého manžela, prince Charlese (69), v pátek na svatbu jejich neteře, princezny Eugenie (28) a Jacka Brooksbanka (31). Otazník se sice vznáší i nad účastí prince Philipa (96), ale jeho pohnutky jsou pochopitelné. Manžel královny se prý rozhodne až v den svatby ráno, jak se bude cítit. Vzhledem k jeho požehnanému věku je to naprosto relevantní.

Přitom obyvatelé města Crathie, kde daná škola leží, by Camille odpustili, kdyby svoji návštěvu odložila. „Jsme zvyklí je vídat, vždyť jsou součástí komunity v Crathie. Myslím, že by jí nikdo neměl za zlé, kdyby svoji návštěvu zrušila kvůli svatbě," nechal se slyšet jeden z tamějších obyvatel. Naposledy byly v Crathie v tamějším kostele, který je historicky úzce spjat s britskou královskou rodinou, na začátku září.

Část britské veřejnosti vidí její návštěvu školy jen jako potvrzení toho, že vévodkyně prostě vždy dává přednost povinnostem před zábavou. A že ví, co se od ní, jakožto členky britské královské rodiny, sluší. Škoda, že to nevěděla i v době, kdy byl princ Charles ženatý s princeznou Dianou (†36), a kdy s ním udržovala milenecký poměr.

Foto: Profimedia.cz

Princezna Eugenie a Jack Brooksbank budou mít svatbu srovnatelnou s tou, jakou měl její bratranec, princ HarryFoto: Profimedia.cz

Zhrzená vévodkyně 

Jenže pak je tu také fakt, že vévodkyně Camilla se nemá příliš v lásce s rodiči nevěsty, s princem Adrewem (58) a Sarah Ferguson (58). Přitom by jeden řekl, že právě s „Fergie", známou průšvihářkou královské rodiny, by si mohla rozumět. Jenže Camilla zřejmě ještě nezapomněla princi Andrewovi, že nebyl svému bratrovi dostatečnou oporou, když žádal královnu, aby schválila jejich sňatek.

Podle zdroje blízkého členům královské rodiny mu prý Camilla stále vyčítá, že tenkrát mohl udělat mnohem více, aby se za svého bratra přimluvil, protože na prince Andrewa královna dá. Od té doby má prý Camilla k němu trochu vlažný vztah. (Přečtěte si o skandálech Fergie i dalších členů královské rodiny.) Přitom je to už pěkná řádka let, vždyť princ Charles si bral Camillu v roce 2005, pár na veřejnosti spolu začali tvořit nedlouho po smrti princezny Diany. Vévodkyně Camilla tak trochu působí jako zhrzená panička, ke které je svět nespravedlivý.

Foto: Profimedia.cz

Podle Camilly se Andrew (vlevo) málo zastal svého bratra Charlese (vpravo), když žádal jejich matku o povolení ke sňatkuFoto: Profimedia.cz

Svatba princezny Eugenie bude velice podobná, co do velikosti a honosnosti té, kterou měl v květnu její bratranec, princ Harry (34). Také se bude konat na zámku Windsor v kapli svatého Jiří. Dokonce se objeví i někteří stejní hosté, jako například Beckhamovi, nebo Clooneyovi, celkový seznam hostů čítá na 850 lidí. Poslední měsíce se vedly dlouhé diskuze o tom, zda je nutné, aby princezna Eugenie měla tak velkolepou svatbu. Princ Andrew si to ale odůvodnil, však je devátá v pořadí následníků trůnu. To znamená, že princeznu Eugenii a prince Harryho dělí jen dvě pozice a pravděpodobnost, že by se jeden z nich stal skutečně hlavou Anglie, je zhruba stejně nereálná.

Šli byste raději na návštěvu školy, nebo na svatbu neteře? 

Reklama

Načítám