Hlavní obsah

Čas levandule: Udělejte z ní krásné dekorace i limonády

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Drobounké kvítí, typická barva, silná vůně. Levandule je právě v nejlepší kondici a přímo nabízí svou krásu. Navíc má pozitivní vliv na vaše zdraví. Jakými způsoby se dá využít?

Článek

Fialové lány s kudrnatými bochánky levandulí jsou typické pro francouzskou Provence, ale této omamně vonící rostlince se báječně daří i u nás. Vzhledem k tomu, že dává přednost sušším slunečným místům, poslední léta skromná na vláhu jí hrají do noty. Ostříhejte záhony na zahradě nebo zajděte na farmářský trh či do květinářství a pusťte se do levandulového kouzlení. Modrofialový skvost užijete jak v kuchyni, tak v ložnici a snad každý ví, že odpuzuje moly z šatníku.

Až budete pozorovat západ slunce…

Malá čajová svíčka nestojí skoro nic a poslouží celý večer. Když jí vdechnete trochu romantiky pomocí levandule, obyčejná skleněná miska se promění ve svícínek s francouzským nádechem. Omotejte jakoukoli nižší sklenku lýkem nebo režným provázkem a zastrkejte po obvodu různě dlouhé stonky levandule. Nemusí být ani superčerstvá. Tohle je cesta, jak využít už trochu unavené kousky.

Foto: Greta Blumajerová

Přes modrofialovou ohrádku svícnu bude plamínek pěkně prosvítatFoto: Greta Blumajerová

Letní osvěžení

Sirupy všeho druhu jdou v létě na dračku. Osvěží a většinou tělu přinesou ještě nějaký užitek navíc. V případě levandule jde především o zklidnění mysli. Dovede totiž zmírňovat deprese, potlačovat úzkostné stavy a vůbec pozitivně naladit. Když ji zkombinujete s nějakou další bylinkou, například meduňkou, mátou nebo rozmarýnem, můžete se těšit na elixír dobré nálady. A nebojte, chuť či vůni levandule to nijak neomezí, naopak podtrhne.

Foto: Greta Blumajerová

Typická barva se do cukrové vody po svaření uvolní jen nepatrně, proto můžete roztok rozveselit několika čerstvými lístkyFoto: Greta Blumajerová

Vařená varianta

Silice levandule se výborně rozloží vařením. Do půl litru vody dejte dvě lžíce otrhaných levandulových květů nebo plnou hrst chomáčků v celku. Pokud stonky nevyužijete jinak, klidně je taky přihoďte. Přidejte nakrájenou půlku citronu a 150 gramů cukru. Máte-li, přihoďte i nějakou bylinkovou zeleň.

Povařte dvě minutky a nechte vychladnout, klidně do druhého dne, všechny chutě se tak krásně smísí. Tekutinu přeceďte a dolejte zhruba 1,5 litrem vody či sodovky, pokud chcete „živější“ variantu. Jde o základní recept na limonádu, ale pokud do stejného množství vody přidáte půl kila cukru, vznikne hustější sirup, který můžete uchovat v zavíčkované sklenici i přes zimu.

Foto: Greta Blumajerová

Ředění sladkého roztoku vodou nebo sodovkou už je čistě na vás, nezapomeňte na led Foto: Greta Blumajerová

Voňavé potěšení

Zklidnění mysli je dobré hlavně před spaním. Pro ty, kterým mozek „šrotuje“ dlouho do noci a ne a ne zabrat, je vhodný uspávací pytlíček. Jde o váček plný levandule, z něhož se vůně uvolňuje postupně. Fialové drobky můžete nasypat do silonového dárkového sáčku nebo si vyrobit vlastní verzi.

Nebudete potřebovat jehlu ani nit, jen tavicí pistoli, kterou slepíte přeložený obdélník látky po dvou stranách. Přehrnete na líc, vsypete levanduli, zavážete stužkou a drobný dárek pro nespavce je na světě!

Foto: Greta Blumajerová

Při usínání malých neposedů je levandulový pytlíček výborným pomocníkem Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Lepení je mnohem rychlejší než šití a tam, kde nejsou švy namáhány, se dá bez obav použítFoto: Greta Blumajerová

Dárek pro každou příležitost

Jestli víte, že má vaše kamarádka během prázdnin narozeniny, neváhejte a připravte se už teď. Pokud půjdete gratulovat zdatné pekařce, která ráda experimentuje u plotny, spojte levanduli s cukrem. Do ozdobné dózy sypejte vždy po vrstvách cukr krystal a otrhané lístky levandule tak, aby to zvenčí tvořilo pěkné pruhy.

Pokud však vaše přítelkyně, maminka nebo třeba tchyně neholdujte kuchyňské zástěře, zvolte radši relaxační variantu. Cukr zaměňte za hrubou sůl a postupujte stejně. Výsledkem bude voňavý koupelový pomocník pro dobrou náladu.

Foto: Greta Blumajerová

Správně zvolený odstín stužky na dárku ještě podpoří celkový dojemFoto: Greta Blumajerová

Pozor na moly!

Až upotřebíte drobné kvítky, zbude vám hromádka opuštěných stonků. Ty nevyhazujte! Najdou uplatnění ve skříni. Svažte je do mikro otýpky a pověste mezi oblečení. Uchráníte je před nepříjemnými poletujícími návštěvníky.

Foto: Greta Blumajerová

Hmyz nemá díky zbytkům z levandulového tvoření šanciFoto: Greta Blumajerová

Necháte se svést levandulovou vůní? 

Reklama

Související témata:

Načítám