Hlavní obsah

Čas medvědího česneku je tu! Má pikantní chuť a je plný vitaminu C

Foto: Aksana Yasiuchenia, shutterstock.com

Medvědí česnek je zázračný, přímo nabitý vitaminem CFoto: Aksana Yasiuchenia, shutterstock.com

Reklama

V lesích, ba i parcích, kolem potůčků se to zelená medvědím česnekem. Patří k jaru. Tak neleňte a jděte sbírat nebo kupte svazek na trhu. Nebudete litovat!

Článek

Může se vám to bude zdát zvláštní, vždyť je přece tak trendy, ale medvědí česnek je v bylinkových knihách našich babiček zmiňován už odpradávna. A není divu. Šťavnaté zelené listy s nezaměnitelnou vůní česneku jsou doslova nabité prospěšnými látkami. Jednou z nejdůležitějších je silice zvaná alicin.

Je silně antibakteriální a obsahuje organické sloučeniny síry, proto ta vůně. Zatočí s chřipkou a nachlazením (čínská medicína ho doporučuje v akutní fázi onemocnění každé dvě hodiny). Dovede si poradit prý i se streptokoky a stafylokoky. Pro ženy, které trpí kvasinkovými záněty, může být právě alicin přímo vysvobozením.

Největší přínos pro vaše zimou vyčerpané tělo ale má vitamin C. V první fázi růstu, tedy ještě než vyraší květ, může 100 gramů listů obsahovat až 150 mg vitaminu C. Kdybyste tuto vitaminovou nálož chtěli nahradit jablky, museli byste jich snít několik kilogramů! Není žádným překvapením, že vám céčko dodá ztracenou energii. Medvědí česnek navíc urychluje hojení ran. Pomáhá potírání čerstvě vylisovanou šťávou.

Foto: Ana Photo, Shutterstock.com

Alicin se uvolňuje mechanickým působením, proto se listy medvědího česneku velmi často používají v rozmixované podobě, třeba jako pestoFoto: Ana Photo, Shutterstock.com

Z dalších cenných látek je to železo. Anemické stavy hrozí především dětem, těhotným a sportovcům. Takže pokud se chcete zbavit bledosti a dýchavičnosti, zařaďte do svého jídelníčku medvědí česnek. Pročistí vám organismus podobně jako kopřiva nebo rukola. Pokud však špatně snášíte klasický česnek nebo máte akutní problémy se žaludkem, raději se této jarní rostlince vyhněte. A všeho s mírou! Více než padesát listů snědených na posezení by vám nemuselo prospět.

Kam s ním?

Pokud si medvědí česnek půjdete nasbírat do přírody, vždy se ujistěte, že si neodnášíte listy konvalinky. Jsou podobné, ale řiďte se vůní, je nezaměnitelná. Doma pak vše důkladně omyjte, pro přímou konzumaci odkrojte tvrdší stvoly a… můžete volně pojídat. Ta nejkratší cesta je na krajíci namazaného chleba. Je-li čerstvý, či dokonce domácí, tím lépe ( recept na domácí chleba).

Foto: Yulia Furman, shutterstock.com

Věděli jste, že se palčivost medvědího česneku zvyšuje s mírou jemnosti nasekání?Foto: Yulia Furman, shutterstock.com

Zelený poklad v lednici

Pro skladování je výborná forma pesta. Stačí si pamatovat, že na svazek 20 až 30 lístků budete potřebovat deci oleje a hrst piniových semínek, můžete je nahradit mandlemi či vlašáky. Variabilně přidejte stejné množství parmezánu.

Takto připravenou pastu lze uchovat v lednici i týden (zalejte povrch olejem), ovšem počítejte s tím, že trochu zešedne. Pokud trváte na jasně zelené barvě, budete se muset rozloučit s výrazným aroma a dílem živin, protože před mixováním je třeba listy spařit.

A ještě jedna pestová vychytávka: nalejte masu do tvořítek na led a nechte zmrazit. Kostky pak rozpusťte v horkém rizotu, zamíchejte do bramborové kaše nebo na konci varu vhoďte do zeleninové polévky.

Zajímavé je také použití coby aromatizovaný olej. Najemno nasekaný medvědí česnek nechte zhruba tři týdny macerovat v olivovém oleji a budete se divit, jak výrazné aroma získá. Podobně úspěšní budete při smíchání se změklým máslem. Vytvarujte váleček, zabalte do fólie a nechte v lednici ztuhnout. Vydrží však jen dva dny.

Vařit, či nevařit?

Tradiční použití medvědího česneku je v salátech. Krásně vynikne i jako příloha k masu, podobně jako špenát. Buď ho jen spařte, osolte a podávejte, nebo vložte nadrobno nakrájený do hotové smetanové omáčky. Nejrůznější druhy slaných koláčů si přímo říkají o zelenou náplň. Zkuste třeba dýňový koláč. A kdybyste si chtěli trošku zaexperimentovat, pusťte se do shakshuky, zamilujete si ji!

Tak ať vám chutná!

Reklama

Související témata:

Načítám