Hlavní obsah

Čeho se bojí drsňák Sylvester Stallone? Odpověď vás překvapí

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Stává se vám, že i pár metrů nad zemí začnete pociťovat zděšení a dostaví se stavy podobné závratím? Tak to pravděpodobně trpíte akrofobií – tedy chorobným strachem z výšek. Ale nebojte, nejste sami. Trpí tím i slavné tváře, včetně ostřílených hollywoodských hrdinů.

Článek

Strach z výšek není zas tak neobvyklým problémem a postihuje i celebrity. Jenže u nich to může být vzhledem k neustálému létání z místa na místo a k odvážným filmovým scénám trochu problém. Kdo ze slavných se musel s obavou z výšek vypořádat?

Joseph Gordon-Levitt (37)

Na filmovém plátně ztvárnil slavného provazochodce Phillipa Pétita (69), který v roce 1974 v New Yorku přešel po laně zavěšeném mezi věžáky Světového obchodního centra. Málokdo by tedy hádal, že herec Joseph Gordon-Levitt má největší strach právě z výšek. Svěřil se s tím dobrodruhu Bearu Gryllsovi (44) při jejich společné výpravě do Keni v rámci show „V divočině s Bearem Gryllsem“, kterou uvádí televizní kanál „Discovery“. „Mám opravdu hrozný strach z výšek. Nic mě neděsí víc. Všechny instinkty na mě řvou ‚Nedělej to! Nevrhej se z toho útesu‘,“ pronesl před seskokem ze skály 25 metrů vysoké. Bear mu pomohl strach překonat, ale jen tak pro potěšení asi skákat nebude.

Foto: Profimedia.cz

Strach z výšek Joseph Gordon-Levitt nakonec překonalFoto: Profimedia.cz

Sheryl Crow (56)

O zpěvaččině strachu z výšek se ví dlouho, protože se jím nikdy netajila. V jejích písničkách se přesto často setkáme s motivy nebe, létání či andělů. Díky informaci o její akrofobii však s jistotou víme, že její texty nemůžeme brát doslova. Nelétá se v nich doopravdy, jde o odkazy na vítězství nad těžkými životními zkouškami, které udělala. V minulosti bojovala s rakovinou prsu a později s nádorem na mozku.

Foto: Profimedia.cz

S Sheryl Crow se život nemazlilFoto: Profimedia.cz

Jiří Mádl (32)

Český herec a režisér Jiří Mádl moc nevyrostl. Měří jen 170 centimetrů, že by to byl důvod jeho strachu z výšek? Se svými obavami každopádně statečně bojuje, což několikrát dokázal na televizních obrazovkách i na filmovém plátně. V pohádce „Peklo s princeznou“ (2009) se odhodlal ke skoku ze skály do jezírka a vysoko nad zemí se pohyboval i v soutěži „Pevnost Boyard“.

Foto: Profimedia.cz

Na strach z výšek se mu daří před kamerou zapomenoutFoto: Profimedia.cz

Sylvester Stallone (72)

Při natáčení snímku „Cliffhanger“ (1993) padla hláška „bojím se výšek“ dřív než první klapka. Stallone očekával, že všechny výškové scény ve filmu o horském průvodci za něj obstarají kaskadéři a triky. Nakonec se ale musel se svým strachem porvat a podařilo se mu to. Po prvním kaskadérském kousku dokonce trval na tom, že všechny podobné scény natočí sám. My smrtelníci si díky tomu alespoň uvědomujeme, že i ostřílený veterán vietnamské války Rambo je také jen obyčejný člověk, a ne superhrdina!

Foto: Profimedia.cz

I takový drsňák, jako je Stallone, má z něčeho strach?!Foto: Profimedia.cz

Bára Poláková (35)

Stejným strachem trpí i zpěvačka a herečka Bára Poláková. Jenže i její povolání vyžaduje oběti. V muzikálu „Lucie, větší než malé množství lásky“ musela její postava na jevišti létat. Báře tedy nezbylo nic jiného než se zapřít a své obavy překonat. Dokázala tím, že hrdinství jsou schopné i ženy a zaslouží si tak náš obdiv.

Foto: Profimedia.cz

Bára Poláková se překonala a létala nad jevištěmFoto: Profimedia.cz

Gustave Eiffel (†91)

Za nejpopulárnější turistickou atrakci vděčí Paříž architektu Gustavu Eiffelovi. Tři sta metrů vysoká dominanta metropole stojí na svém místě od roku 1887 a v té době byla nejvyšší konstrukcí na světě. Eiffel byl dyslektik, ale především trpěl nesnesitelným panickým strachem z výšek. Naštěstí měl k dispozici celý tým stavařské firmy. Kdyby jeho nebylo, zůstane tato stavba pravděpodobně jen snem na papíře.

Foto: Profimedia.cz

I architekti mají své slabostiFoto: Profimedia.cz

Woody Allen (82)

V případě známého režiséra, herce, životního skeptika a profesionálního neurotika bychom se měli spíše ptát, z čeho strach nemá (k psychoterapeutovi dochází víc než 50 let). Allen tvrdí, že ho sužuje přes 40 druhů fobií – kromě strachu z výšek se cítí nesvůj v malých prostorách, v přítomnosti zvířat, bojí se rakoviny, ale také toho, že se mu přichytí burákové máslo na patro. Odbornou hantýrkou se jedná o tzv. panofobii tedy strach ze všeho.

Foto: Profimedia.cz

Woody Allen by mohl své fobie rozdávatFoto: Profimedia.cz

A čeho se bojíte vy?

Reklama

Související témata:

Načítám