Hlavní obsah

Celozrnné pečivo? V supermarketech ho neseženete!

Foto: Thinkstock

Žít zdravě? To se snadno řekne. Kde ale seženete třeba celozrnné pečivo?Foto: Thinkstock

Reklama

Od odborníků na zdravou výživu už léta slyšíte doporučení, abyste jedli celozrnné pečivo. Kde ho ale sehnat? Obchody jsou plné tmavého pečiva, ale najít mezi ním celozrnné je skoro nemožné.

Článek

Jestli jste se rozhodli žít zdravě a dopřát si něco čerstvého, celozrnného k snídani, pak se připravte na dlouhý výlet. Ten náš byl dlouhý 45,5 kilometrů, ale že by měl šťastný konec, to říct nemůžeme!

Supermarkety i větší obchody doslova přetékají pečivem, které byste mohli považovat za celozrnné – tedy alespoň podle tmavé barvy. Pečivo lámankové, tmavé, cereální, vícezrnné, slunečnicové, farmářské… Takových je na trhu spousta, ale na celozrnné narazíte jen výjimečně. Proč? Na to jsme se zeptali agrárního odborníka Petra Havla.

„Na vině je cena, která je u celozrnných produktů obvykle vyšší než u standardního pečiva a chleba. Kromě toho nemá v ČR zdravá výživa moc příznivou půdu, jsme totiž celkem neodpovědní spotřebitelé. Stačí nám, že je řada výrobků v regále něčím posypaná, jiné něčím dobarvené, takže naoko to vypadá jako pestrá nabídka. Ve své podstatě jsou to ale jen různé varianty téhož,“ vysvětluje Petr Havel.

Jak poznat celozrnné pečivo?

Celozrnné pečivo musí podle legislativy obsahovat alespoň 80 % celozrnné mouky z celkového množství použité mouky. „Nesmíte se nechat zmást hnědou barvou, která je pro celozrnné typická, může být uměle dodávána barvivy, jako je karamel, slad a jiné,“ upozorňuje Jan Šmikmátor, lektor kurzů kváskového pečení ze Sklizeno.

Mnohdy si spotřebitelé myslí, že celozrnné je i to pečivo, které má v názvu pětizrnný, cereální nebo pokud je posypané semínky. „Názvy mohou zmást a často o tom výrobcům i jde. Celozrnné pečivo má slovo celozrnné v názvu. A pokud ho neseženete ve svém nejbližším okolí, pak si ho doma upečte sami,“ dodává Jan Šmikmátor.

Kde koupíte celozrnné pečivo?

Vyrazili jsme a na vlastní kůži si vyzkoušeli, kde a jaké celozrnné pečivo seženete v běžné síti. Za „dojezdovou vzdálenost“ jsme si určili desetikilometrový okruh, ve kterém byl Tesco Supermarket, Lidl, Eso market, Kaufland, Norma a Billa. Hledali jsme ideálně nebalené, netrvanlivé pečivo.

Lidl Horoměřice

Od tiskové mluvčí Lidlu jsme dopředu věděli, že bychom měli najít chléb žitný, celozrnný (500 g) za 19,90 Kč. Z trvanlivějších pak Knäckerbrot (250 g) za 19,90 Kč a Toastový chléb s celozrnnou moukou (500 g) za 16,90 Kč. V době naší návštěvy byste s požadavkem na celozrnné pečivo neuspěli – prodavačka nám nabídla jen řadu cereálních, vícezrnných a tmavých.

Tesco Supermarket Roztoky u Prahy

Foto: Archiv

Pavla Lubasová, nákupčí kategorie pečiva Tesco, nás ujistila, že v regálech bychom měli najít osm druhů balených celozrnných chlebů. V době naší návštěvy jsme našli jeden celozrnný balený a trvanlivý chléb. Žádné čerstvé pečivo, ani houskyFoto: Archiv

Kaufland Podbaba Praha 6

Foto: Archiv

V jeho nabídce jsme objevili celozrnný chléb nebalený za 39,90 Kč. Dlužno říci, že v tomto případě jsme šli najisto, tento chléb je v nabídce standardně, ale ani tady jsme nenašli žádné houskyFoto: Archiv

Norma Holešovická tržnice Praha 7

V jejich regálech s pečivem jsme celozrnnou variantu hledali marně. Nenašli jsme ji ani mezi baleným pečivem.

Billa Holešovice Praha 7

Foto: Archiv

Stala se vítězem našeho malého testu, protože nabídla hned několik druhů baleného celozrnného chleba. Opět jsme ale nenašli ani jednu housku, ani nebalený chlébFoto: Archiv

Závěr: Pokud se spokojíte s baleným chlebem, tak ještě uspějete. Na křupavé a čerstvé celozrnné houstičce nebo rohlíku bychom si ale opravdu pochutnat nemohli, což nám přijde až zarážející. Na cestě za celozrnným pečivem jsme ujeli 45,5 kilometrů – v tomto směru marně. V námi prohledaném regionu nejlépe dopadla Billa, ale i ta díky více druhům baleného chleba.

Jaké zkušenosti se sháněním celozrnného pečiva máte vy? Napište nám, kde ho kupujete.

Reklama

Načítám