Hlavní obsah

Černý zázrak: proti infarktu, mrtvici i vysokému tlaku

Foto: Leszek Glasner, Shutterstock.com

Foto: Leszek Glasner, Shutterstock.com

Reklama

Vstali jste, ještě nemáte ani pořádně rozlepené oči, ale už mačkáte tlačítko u kávovaru. Bez svého ranního šálku totiž nefungujete. Co to ale zkusit trochu jinak? Stejně jako káva vám energii dodá i kvalitní černý čaj. A nejenom energii, má spoustu dalších benefitů.

Článek

Zkusíte to jednou, pak podruhé, postupně si začnete černý čaj dávat místo kávy alespoň dvakrát týdně, pak možná ještě častěji. Na kávě není při přiměřené konzumaci nic špatného, ale pro pestrost je fajn ji občas vynechat. A místo ní si dát šálek černého čaje, který může být vašemu tělu více než prospěšný.

Jak vybrat kvalitní černý čaj?

V první řadě je ale dobré si říct, že všechny černé čaje nejsou stejné. Skutečně je rozdíl mezi čajovou drtí v sáčcích, které koupíte v každém supermarketu, a mezi celými čajovými lístky v kvalitním balení.

Pokud si chcete dopřát alespoň průměrnou kvalitu, kupujte alespoň jakýkoli sypaný černý čaj. Ti, co chtějí ještě něco lepšího, měli by si zajít do obchodů, kde čaje dobře skladují. Velké skleněné nádoby, které bývají v některých řetězcových čajových obchodech, nejsou úplně to nejlepší. Dózy se často otevírají a čaje tak bývají až příliš v kontaktu s okolním vzduchem. Čaje zvětrávají a částečně ztrácejí svou jedinečnou chuť a vůni. Lepší jsou specializované obchody nebo čajovny, které čaje skladují v malých dobře těsnících nádobách.

Foto: MAHATHIR MOHD YASIN, Shutterstock.com

Sypaný čaj je vždycky lepší než drť z levných sáčkůFoto: MAHATHIR MOHD YASIN, Shutterstock.com

7 důvodů, proč pít černý čaj

1. Snižuje krevní tlak

Pokud se léčíte s vysokým krevním tlakem, určitě víte, jaké riziko tenhle neduh představuje. Jako podpůrnou léčbu můžete zvolit řadu potravin a doplňků stravy, mimo jiné pomáhá i pití černého čaje. Studie vědců z australské School of Medicine and Pharmacology ukázala, že u lidí, kteří denně po dobu šesti měsíců pili tři šálky černého čaje, prokazatelně došlo ke snížení jak systolického, tak diastolického tlaku.

2. Působí proti mrtvici a infarktu

Další studie, které se zaobíraly vlivem černého čaje na zdraví srdce, ukázaly, že skutečně pravidelná konzumace vede ke snížení rizika infarktu a mrtvice. Například výzkum vědců z losangeleské David Geffen School of Medicine hovoří o snížení rizika mrtvice o více než dvacet procent. A to jen díky tomu, že budete pít čaj!

3. Udržuje zdravá ústa

Teď z jiného soudku. Černý čaj sice může vést k malé pigmentaci zubů, ale určitě to není horší než káva nebo limonády. Navíc pokud ho nepopíjíte celý den, tedy v něm zuby doslova nekoupete, neměl by to být až takový problém. Skvělou zprávou ale je, že černý čaj snižuje tvorbu plaku na zubech. Zároveň polyfenoly v něm obsažené zamezují růstu bakterií způsobujících záněty v dutině ústní.

4. Zmenší riziko cukrovky

Řečtí vědci z Harokopio University zkoumali starší lidi žijící na středomořských ostrovech, kteří dlouhodobě konzumovali černý čaj na mírné úrovni. To znamená, že si dali třeba jen jeden nebo dva šálky za den. Zjistili, že tito lidé měli o 70 % nižší riziko rozvoje cukrovky 2. typu, což je civilizační choroba. Je sice jasné, že o tak vysoké číslo se nepostaral pouze černý čaj, nicméně dle vědců k tomu rozhodně svým dílem přispěl.

5. Je plný antioxidantů

Neposlední výhodou černého čaje je, že vám dodá slušnou dávku antioxidantů v každém šálku. Jako antioxidanty se označují všechny cenné vitaminy, minerály a další živiny, které jsou schopné ochránit buňky před poškozením volnými radikály. Organismus posilují tak, že neutralizují radikály dříve, než v těle způsobí nežádoucí chemické reakce. Tím nejen posilují imunitu, ale působí i proti nádorovým onemocněním a předčasnému stárnutí.

Chutná vám černý čaj?

Reklama

Načítám